14 поліцейських і три військові прокурори розслідують справу одного активіста

14 поліцейських і три військові прокурори  розслідують справу одного активіста
Андрій Бондаренко: -Слідчий вніс неправдиву інформацію у протокл затримання
  • Активіст Андрій Бондаренко вийшов із слідчого ізолятора під заставу у 264 тисячі гривень
  • Його затримали 15 травня за підозрою в отриманні хабара
  • — Під час обшуку нічого не виявлено і не вилучено, — йдеться у протоколі про затримання
  • У розслідуванні задіяно 14 офіцерів поліції, у званні не нижче капітана, і три військові прокурори
  • Яке відношення має до цивільного Військова прокуратура?

Свою думку на ситуацію Андрій Бондаренко висловив журналісту сайту 20minut.ua А ось отримати коментар правоохоронців не вдалося. Чим мотивують відмову?

Дістали ствол і заламали руки

Бондаренка затримали 15 травня після 20-ї вечора. За його словами, тієї середи він зустрічався з одним із знайомих. Розмова відбувалася у Хмільнику, в одному з кафе на виїзді з міста. Поруч у його автомобілі на нього чекала знайома жінка.

Мобільний телефон залишив в салоні автомобіля, там же була барсетка з документами і грішми.

Відео дня

Чоловік каже, вийшов на хвилину попередити жінку, що ще трохи має поспілкуватися. На підході до автівки його затримали.

— Підбігли якісь чоловіки у цивільному, дістали ствол, заламали руки, надягли кайданки, — говорить чоловік. – І тільки після того повідомили, що вони з поліції.

Розповідає, що під час того, як надягали кайданки, пошкодили механічний годинник. Показує розбите скло, пошкоджений корпус.

Пізніше дізнався, що участь у затриманні брали також «есбеушники».

На місці затримання його одразу общукали.

— Зверніть увагу на запис у протоколі про затримання, — оворить він і показує копію документа. — Під час обшуку нічого не виявлено і не вилучено, це запис слідчого.

Як стверджує Бондаренко, обшук в автомобілі проводили без нього. Не розуміє, чому так вчинили.

— Мене спакували і одразу повезли у Вінницю, — продовжує чоловік. – Не дали можливості повідомити про затримання нікому з рідних, не дозволили скористатися телефоном для виклику адвоката.

Завідомо недостовірна інформація – це злочин

Як свідчить запис у протоколі про затримання, його було складено у приміщенні обласного управління поліції у період з 22 год.50 хв. до 23 год. 15 хв. у зв’язку з розслідуванням кримінального провадження за ч.4 ст. 368-3 «Підкуп службової особи …»  Таке правопорушення карається на строк від трьох до семи  років позбавлення волі.

— У протоколі зазначено, що я є головою профспілкової організації ТОВ «Санаторій «Поділля», — розповідає Бондаренко. – Ніколи не працював на такій посаді. Щоб переконатися у цьому, достатньо зайти у Держреєстр. Про це я говорив слідчому. Він мене слухав, але, мабуть, не чув.

За словами співрозмовника, у протоколі є графа «Зауваження і доповнення». Каже, перед тим,як поставити підпис, він зробив такий запис: «Головою профспілки первинної організації ТОВ «Санаторій «Поділля» ніколи не був. Слідчий вніс завідомо неправдиву інформацію, що є складом злочину».

Посадова епопея мала своє продовження у суді

— Слідчий прсив суд прийняти рішення про відсторонення мене від посади голови профспілкової організації ТОВ «Санаторій «Поділля», — продовжує Бондаренко. – Суддя відмовив у такому клопотанні.

Всі слідчі у званні капітана і вище

13 травня начальник відділу розслідування особливо тяжких злочинів Слідчого управління обласної поліції створює групу слідчих у справі Бондаренка.

— Враховуючи складність кримінального провадження, з метою швидкого та неупередженого розслідування… — йдеться у постанові.

До складу групи входять 14 (!) офіцерів поліції у званні капітана і вище.

Стосовно оперативності, то вже минуло понад три місяці, а розслідування ще не завершено.

За три дні до того групу створив Військовий прокурор Вінницького гарнізону. До її  складу увійшли три прокурори, які здійснюють повноваження у названому кримінальному провадженні. Це – капітан юстиції, майор і підполковник.

До чого тут Військова прокуратура?

Надійшла інформація про спробу рейдерського захоплення санаторію

— До нас надійшла інформація про можливу спробу військовослужбовцями й учасниками АТО здійснити рейдерське захоплення ТОВ «Санаторій «Поділля», — це фрагмент з листа на адресу Військової прокуратури Вінницького гарнізону за підписом керівника всеукраїнського об’єднання учасників бойових дій та волонтерів АТО Анатолія Слівінського.

На підставі такого звернення розпочалося розслідування.

До чого тут Бондаренко?

— У 2017 році  я, як голова організації «Подільський центр протидії корупції», звернувся із заявою до поліції на захист профспілкової організації санаторію «Поділля», — розповідає Бондаренко. – Крапку у цій справі ще не поставлено. Зрозуміло, що діяльність нашої ГО «Центр протидії корупції» стоїть кісткою поперек горла керівництву санаторію. Адже всі звинувачення стосуються саме неправомірних дій адміністрації. Вони шукають можливість, як кинути тінь. Саме з цим пов’язую моє затримання.

У свій час Бондаренко створив профспілкову організацію «Трудящі». Серед найбільш  гучних справ називає участь у захисті законних прав трудівників таких підприємств як Кирнасівський цукрозавод, Тростянецький спиртзавод, згаданий ТОВ «Санаторій «Поділля».

Кошти для внесення застави зібрали друзі

Андрій Бондаренко щиро вдячний друзям, знайомим, які зібрали кошти, аби його відпустили зі слідчого ізолятора. Сума немала. Для того, аби її зібрати, знадобився тривалий час. З травня по серпень чоловік провів за ґратами.

Батьки допомогти не мають можливості. У нього важко хворіла мати. На лікування онкозахворювання також потрібні були кошти.

На початку нинішнього тижня мати Бондаренка померла.

— Так співпало, що день похорону співпав з черговим судовим засіданням, — з сумом говорить чоловік…

Прокурори прокоментують пізніше

У відділі комунікацій обласної поліції повідомили, що не можуть коментувати хід розслідування кримінального провадження.

— Це справа прокурорів, — пояснили журналісту.

У прес-службі Військової прокуратури Центрального регіону журналіст спілкувався з працівницею Наталією Пітель.

Спершу пообіцяла з’ясувати ситуацію. Згодом повідомила:

— Прокурори дадуть свій коментар пізніше, все роз’яснять тоді, коли завершиться досудове розслідування і справу передадуть до суду.

Отож, без фактів,  встановлених слідчими, не можна побачити цілісну картину.

Поки що маємо точку зору однієї сторони кримінального провадження – підозрюваного. До висвітлення цієї резонансної  справи повернемося пізніше. Резонансної? Як ще назвати розслідування, в якому беруть участь 14 поліцейських за процесуального керівництва трьох військових прокурорів? Цікаво буде дізнатися, до яких ще справ залучають  таку велику кількість правоохоронців…   

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (10)
  • Жора

    Ужин активиста  по  борьбе с коррупцией
  • Жора

    Активист по борьбе с коррупцей
  • Бен Франклин

    Знаю цього , рідке ла*но, типу "активіст", а насправді вимагає гроші з підприємців, погрожуючи  "громадським контролем" і відповідними проблемами!!!
  • Виталий Дужак

    Якийсь жах....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up