«Весільний серпанок» або «Панно життя». Що відомо про мозаїку РАГСу Вінниці?

«Весільний серпанок» або «Панно життя». Що відомо про мозаїку РАГСу Вінниці?
  • Центр історії Вінниці виклав допис на своїй сторінці у ФБ про мозаїчний рель'єф «Панно життя».
  • Вінничани у коментарях повідомили іншу назву килимової доріжки на біяному фасаді РАГСу — «Весільний серпанок».

«Палац урочистих подій» або РАГС у Вінниці відкрили у 1980 році. Саме тоді вінничанам презентували уквітчане мозаїчне панно на фасаді будівлі теперішнього Вінницький міського відділу ДРАЦС (вул. Замостянська, 26).

— Всередині будівлі містяться відповідні тематичні інтер‘єри, які в комплексі з мозаїкою сприяли святковому, піднесеному настрою. За задумом, він мав панувати у будівлі, де двоє людей вирішують прожити разом все життя у злагоді і любові, — йдеться у дописі над відео «Центру історії Вінниці».

«Мозаїчна килимова доріжка знизу догори (від землі до неба) на бічному фасаді «Палацу» забирає очі різними відтінками синього (блякло голубого, прозоро блакитного, густо синього, сизуватого, лазурового…) з мармуровими прожилками зелені і острівцями квітів, наче ілюструє плин життя: від проростання перших пагонів родинного деревця на березі/острівці ріки, потім поступово вкривається несміливим барвистим цвітом, далі на численних звивистих вигинах розкидає гілля, і долаючи перешкоди, провалля і темнини, викупуючись у сонячних променях, набирає обрисів крислатої крони зрослої родини… І між тим, це все відбувається на квадратиках шахівниці життя.
...Поруч з панно у сліпих віконних отворах по-кіношному записується на чорно-білу плівку буденна течія (спішать автівки, ледь пригальмувавши на зебрі, сунеться трамвайчик, де-не-де пробігають люди), а Дерево життя підноситься вгору і долає простір стіни, відриваючись від землі, простуючи ввись», — повідомляють автори публікації.

Відео дня

Історики дякують співдослідникам Sergii Yakivchuk, архітектору та голові U7 Urban Studio, за зйомку і монтаж відео, професорці Ольга Коляструк за консультації у роботі над проектом. 
 

 

Читайте також:

Дані по СOVID-19 на 20 липня: в Україні + 651 за добу. Скільки на Вінниччині?

Важливе за вчора. Найцікавіші новини 19 липня, які ви могли пропустити

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Андрей Николаев

    А видео уже недоступно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up