«Диявол по сусідству»: Netflix звинуватили у переписуванні історії через серіал про вінничанина

«Диявол по сусідству»: Netflix звинуватили у переписуванні історії через серіал про вінничанина
  • Прем'єр-міністр Польщі написав листа стримінговій компанії Netflix, наполягаючи на змінах у документальному фільмі про нацистські табори смерті «Диявол по сусідству» (The Devil Next Door).
  • Цей серіал — про вінничанина Івана Дем'янюка, колишнього охоронця нацистського табору смерті, якого звинувачували в загибелі понад 28 тисяч в'язнів.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що на мапі, показаній у серіалі, табори смерті розташовані в межах сучасних польських кордонів.

Це, за словами Моравецького, серіал покладає на Польщу хибну відповідальність за табори смерті, у той час як фактично під час Другої світової війни країну окупувала Німеччина.

Прем'єр-міністр долучив до листа карту Європи наприкінці 1942 року, а також доповідь Вітольда Пілецького, який був добровільно ув'язнений в Аушвіці та описав своє перебування у концтаборі після успішної втечі.

Відео дня

«Я вважаю, що ця страшна помилка була допущена ненавмисно», - додав Моравецький.

Минулого року Польща ввела закони, що криміналізують вислови, які натякають на відповідальність Польщі за злочини, вчинені нацистською Німеччиною. Однак міжнародне обурення спонукало уряд відмовитися від покарання у вигляді трирічного ув'язнення за це.

У Netflix повідомили агенції Reuters, що їм відомо про занепокоєння щодо їхнього документального фільму.

Іван Дем'янюк під час суду
в Мюнхені, 2010 рік

Іван Дем'янюк (3. 04.1920 року народження), відомий як Джон Дем'янюк, уроженець села Дубові Махаринці нині Козятинського району. Під час Другої світової війни служив червоноармійцем. Після поранення у 1942 році потрапив у полон, де погодився служити «добровільним помічником».

Колишній наглядач табору смерті Собібор та концтабору Флоссенбюрг Іван Дем’янюк, визнаний винним у пособництві вбивства не менше 28 000 в'язнів концтаборів, і засуджений до п'яти років тюремного ув'язнення, помер у будинку для літніх людей в баварському місті Бад-Файльбах.

Четвертого листопада на платформі Netflix відбулася прем'єра документального фільму "Диявол по сусідству", який розповідає історію біженця, Івана Дем'янюка, який емігрував до США зі своєю сім'єю на початку 50-х.

Але в кінці 70-х його життя перевертається з ніг на голову: американського громадянина, Джона Дем'янюка, дізнаються як жорстокого наглядача газових камер в колишньому нацистському концентраційному таборі, якого в'язні дали кличку «Іван Грозний» - за жорстокі тортури і знущання над єврейськими в'язнями.

Читайте також:

Netflix зняв серіал про Івана Дем'янюка — вінничанина, якого звинувачували у нацистських злочинах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up