Від організації мистецьких заходів до «Недопоезії». Творчий шлях Ярослава Чакіра.

Від організації мистецьких заходів до «Недопоезії». Творчий шлях Ярослава Чакіра.

У літній період  відомі письменники виступають переважно на великих фестивалях і не радують Вінницю презентаціями нових книг  та зустрічами.  Проте це саме той час, щоб відкрити для себе молодих місцевих  поетів і познайомитись ближче з їх творчістю. Саме таку можливість мали відвідувачі презентації дебютної збірки Ярослава Чакіра «Недопоезії».

Ярослав вже давно  відомий у вінницькій «літературній тусовці», але  більше не як поет, а як організатор численних мистецьких заходів, зокрема фестивалю «Artgnosis». З   його віршами ж  публіка мала змогу ознайомитись у  поетичному пабліку, який Ярослав активно  веде вже близько двох років. Тому не дивно, що 18 червня  в антикафе «Артинов»  на заході зібралось близько 30 людей.

Поет вирішив почати свій творчий вечір із розповіді про те, чому його збірка називається саме так. 

Відео дня

- Слово «поезія» звучить дуже гучно. Я не вважаю, що досяг у літературі достатнього рівня, щоб називати свої твори поезією. До того ж, моя збірка складається, як з римованих, так і з неримованих віршів, тому я й назвав її «Недопоезія».- самокритично зазначив автор.

 Після цього невеличкого вступу, Ярослав вирішив більше не тамувати аудиторію очікуванням і почав читати вірші. Перша частина виступу складалась з філософських віршів. Від питань існування Бога і людської душі до роздумів про  мейнстрим та інтернет-залежність, яких тільки тем не зачіпав автор  у власних текстах. У перервах між декламацією Ярослав  розповідав про історію створення кожного вірша і неодноразово наголошував, що виражає лише власні суб’єктивні думки і присутні можуть з нею не погоджуватись.  Але те, з яким захопленням і увагою публіка слухала  його поезію, свідчить, що багато думок поета знайшли відлуння у серцях присутніх.

Надзвичайно приємним сюрпризом для всіх став музичний супровід від гітариста Владислава Наконечного. Гітарні мелодії ідеально доповнювали вірші Ярослава і посприяли  глибшому зануренню  у світ його творчості. Іноді декламація віршів у поєднанні з музикою ставала схожою на справжній реп  і настільки «розкачувала» зал, що всі починали  плескати в такт. Як пізніше зізнався автор, це сліди з його минулого, коли він займався музикою. Зараз Ярослав  повністю віддав перевагу літературній діяльності, адже відчуває, що саме в цій сфері  може краще реалізувати себе.

 У продовження вечора поет надав слово ілюстраторці збірки, його коханій дівчині, Ользі Григор’євій. Вона розповіла про роботу над візуальною складовою книги та зауважила, що всі ілюстрації народились в результаті  багатогодинного обговорення з Ярославом. А на завершення своєї промови вона зачитала вірш, який відкриває збірку, під назвою «Я малюю». Це стало своєрідним інтро до другої частини презентації, ліричної, яка була цілковито присвячена стосункам між чоловіком і жінкою.

Допомогла створити романтичну атмосферу на заході злива, яка раптово пішла за вікнами. Такий незвичний супровід у поєднані  з гітарними мелодіями і авторською манерою читання змушували вінничан слухати вірші, буквально затамувавши подих.  Особливо розчулив усіх присутніх верлібр, у якому автор описував своє знайомство   з коханою дівчиною.  Напевно, в цей момент кожен пригадав власну першу зустріч зі своєю другою половинкою. Завершити ж презентацію Ярослав вирішив на мінорній ноті, прочитавши вірш, присвячений другу, у якого дівчина загинула в автокатастрофі.

Загалом, презентація  пройшла досить вдало. Навіть по закінченню заходу публіка довго не хотіла відпускати митця і вишикувалась  в чергу для  того щоб взяти автограф і поспілкуватися з автором. Після такого дебюту молодий поет точно знайшов собі нових шанувальників, які будуть і надалі слідкувати за його творчістю.

- Я дуже задоволений тим, як все пройшло. Звичайно, завжди хочеться, щоб побільше людей прийшло і ознайомилось з твоїми творами. Але навіть, якби прийшло менше людей, я б все одно виклався б на повну, для того щоб аудиторія  глибше пройнялась ідеями, які я доношую своєю поезією, - каже Ярослав Чакір. -  Були моменти в презентації, які мені не  дуже сподобались. Але я не збираюсь зупинятись на досягнутому, і в майбутньому виправлю усі недоліки. А всім, хто прийшов, я щиро дякую за те, що розділили зі мною  мій дебют.

автор Іван КИСЛОЩУК
фото Віктор Волос, Анна Попроцька

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами 08:03 Сьогодні — Великдень. Історія, традиції та прикмети 5 травня 21:01 На Вінниччині випустили марку на честь 32-річчя прикордонного загону photo_camera 20:05 Вічна пам'ять Героям: 13 захисників з Вінниччини відзначили посмертно photo_camera 19:23 БК «Вінниця» виграв Першу лігу, а Юрія Шкондю визнали найкращим гравцем чемпіонату photo_camera 19:17 Великдень онлайн: де дивитися богослужіння ПЦУ та УГКЦ play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up