За мить до розв’язки. Кілька гучних судових процесів перетворилися на закриті справи

За мить до розв’язки. Кілька гучних судових процесів перетворилися на закриті справи
  • Без слухачів продовжують слухати невідкладні справи у Вінницькому міському суді.
  • На засідання пускають тільки учасників процесу, а журналістам через карантинні заходи — не можна.
  • Одразу в кількох резонансних судових процесах у найближчий час мали початися допити підсудних.
  • Вони минуть без репортерів, які розповідали більше, ніж напишуть потім в реєстрі.

На сайті Вінницького міського суду в перший день запровадження жорстких карантинних обмежень, 17 березня, з’явилося повідомлення про особливий режим роботи:

«З метою убезпечення громадян від гострих респіраторних хвороб, зокрема коронавірусу (COVID-19), та у відповідності до рішення Ради суддів України від 17.03.2020 «Щодо організації роботи судів та організації суддівського самоврядування в умовах карантину» на період з 18 березня до 3 квітня 2020 року у Вінницькому міському суді Вінницької області встановлено особливий режим роботи, згідно якого:

  • припинено проведення судових засідань з розгляду судових справ, крім судових справ, які за законом розглядаються невідкладно, з метою недопущення порушення конституційних прав громадян;
  • заборонено допуск в судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань».

Невідкладно розглядаються кримінальні справи з арештованими, яким треба подовжувати термін тримання під вартою, але тягнути з ув’язненням безпідставно — значить порушити їхні права. Крім процитованого вище, на судовому сайті написали, що особливий режим залежить від ситуації в країні і «може бути продовжений у разі потреби».

Відео дня

Так співпало, що карантин і його обмеження збіглися із завершенням одразу кількох судових процесів, які висвітлювали журналісти 20minut.ua. Йдеться про розгляд гучних злочинів, які мали місце у Вінниці й призвели до людських смертей.

Судові процеси в цих серйозних справах — тривалі. Один з них, наприклад, затягнувся майже на три роки. Другий іде другий рік. Тільки у третій справі, про яку нагадаємо нижче, тривалість суду над обвинуваченим вимірюється кількома місяцями.

Про перебіг цих процесів читачі 20minut.ua дізнавалися з репортажів на нашому сайті і й були першими у курсі справи. В серіях публікацій ми писали, як ідуть розслідування злочинів, де наслідками стали смерті вінничан. В процесах спершу слухали потерпілих, потім свідків, далі досліджували томи зібраних слідством доказів…

Підсудні в більшості випадків — відмовилися від висунутих їм звинувачень і свідчити мали наприкінці процесу. Якраз на найближчі судові засідання були заплановані допити людей, котрі досі мовчали. Такий собі фінальний акорд в справах, за якими спостерігав 20minut.ua. Тепер, через карантин, не почуємо, що казатимуть суду у своє виправдання ті, кому загрожує довічне позбавлення волі. Всі названі нижче люди — вини не визнавали.

То в яких справах можуть провести допити обвинувачених без журналістів, які завжди своїм читачам розповідають більше, ніж напишуть потім в сухому реєстрі судових рішень? Чи, може, карантин затягне процеси до зняття обмежень?

— Мене обшукали на вході, перевірили температуру, забрали телефон. Впустили в приміщення, але на засідання секретарка сказала не залишатися, — розповів журналісту 20minut.ua про засідання 18 березня потерпілий в кримінальній справі, яка зараз слухається, Василь Чмира. — Мені пояснили, що тільки продовжать арешт обвинуваченим, й краще йти додому. Сказали, що наступне засідання призначать не раніше, ніж за місяць. Людей в суді майже не було. Порожні коридори.

Вбивство Сергія Чмири, знайденого на «Хіміку»

Три роки невдовзі виповниться відтоді, як був скоєний цей злочин. Мінялися колегії суддів, і ось чергова мала завершити розгляд буквально за кілька засідань. На 18 березня призначили засідання, на якому мав початися допит обвинувачених Вадима Ємельянова і Євгена Сергєєва.

Ці двоє, як каже обвинувачення, убили Сергія Чмиру в гаражі на Хмельницькому шосе, а вночі, щоб приховати сліди злочину, вивезли тіло в машині на пляж «Хімік», де вранці труп знайшла прибиральниця. В нас на сайті було розміщене поліцейське оголошення про потопельника з ознаками насилля. Батьки впізнали Сергія по фотографіями його речей з цієї новини.

За кілька днів правоохоронці розкрутили ланцюг подій, а суд арештував підозрюваних. Обоє обвинувачених перекладають вину один на одного, а себе називають пасивними співучасниками, які не вбивали, або боялися завадити іншому. То ж хто з двох названих чоловіків, які товаришувати з Сергієм, насправді позбавив його життя?

До відповіді на це питання залишилося кілька слухань. Останнє, яке відбулося вже в карантин, було формальним. Підсудним лишень продовжили термін арешту.  

Обвинувачені Євген Сергєєв і Вадим Ємельянов
Убитому Сергію було 28 років. Фото з архіву 20minut.ua

Пограбування з убивством подружжя Тарасових

Два з половиною роки син вбитих чекає на покарання для тих, хто позбавив життя його батьків. На лаві підсудних в цій справі двоє арештантів Андрій Савчук та Семен Глушко і їхній водій Юрій Українець. Останній не отримав суворого запобіжного заходу, бо, за даними слідства, не брав участі в злочині й допоміг згодом поліції його розкрити.

Подружжя пенсіонерів, що мешкало на Старому місті, знайшли спаленими у власному будинку. Їх пограбували, побили, а потім зв’язали. Шукали півмільйона доларів. Не знайшовши такої великої суми (забрали золото і по кілька тисяч в різній валюті), господарів безтямними залишити вмирати в будинку, який підпалили. 

Яка участь кожного з фігурантів цього злочину, тривалий час досліджує суд. Вже дослідили всі докази. Головний обвинувачуваний відмовчується. На березень запланували допити обох арештантів, які через публікації в пресі писали скарги і заяви в ДБР. Тепер оприлюднення їх свідчень не можливе через карантин. 

Двоє арештантів Семен Глушко та Андрій Савчук
Убиті Зінаїда і Михайло Тарасови. Фотографії надані родичами

Загибель підприємця Олександра Комарніцького

Від удару поліцейського Сергія Пиповара трохи менше, як рік тому загинув підприємець Олександр Комарніцький. Зі звинуваченням тепер вже колишнього правоохоронця матеріали цієї справи на початку року передали на судовий розгляд. Підсудний, крім того, що паралельно намагається відновитися на службі, забороняв журналістам знімати себе на судах. Тепер преси на засіданнях не буде.

В цій історії, на відміну від попередніх, розгляд можуть відкласти, адже підсудний має запобіжний захід без тримання під вартою. У нього домашній арешт.

Як раніше розповідав 20minut.ua, поліцейський, що професійно займається самбо, наніс удар Комарніцькому на зупинці «Водоканал» в процесі конфлікту, що виник на грунті відмови перехожого бути понятим під час проведення слідчих дій. Потерпілий був в комі і за тиждень помер від несумісної з життям черепно-мозкової травми. Тепер його дружина вимагає покарання для винуватця смерті її чоловіка і хоче стягнути з нього грошову компенсацію.

Сергія Пиповара звільнили з поліції, він намагався поновитись
Олександр Комарніцький і знімок його травми. Архівні фото 20minut.ua

Закінчується ще одна, раніше закрита справа

Пригадаймо також справу Анатолія Малєца — вбивство сім’ї в Академічному напередодні Нового року. Вона і без карантину слухалася в закритому режимі. Адвокати захисту наполягли, аби пресу не впускали в судову залу під приводом нерозголошення дуже особистої інформації, яку доведеться озвучувати їхньому клієнтові під час розгляду справи.

Судді задовольнили клопотання про закритий режим слухань. Також вирішили, що виносити вирок будуть разом судом присяжних.

Якраз на початок весни, як вдалося дізнатися 20minut.ua від учасників закритого процесу, планується винесення рішення в цій резонансній справі. Чи вплине на роботу суду присяжних обмеження 10+ (не дозволяється скупчення більше 10-ти людей)? Чи не відкладуть вирок до кінця карантину? Щоб дізнатися це, слідкуйте за нашою стрічкою новин.

Прощання з убитими дітьми та їх матір'ю. Фото з архіву 20minut.ua


Читайте також:

Важливе за тиждень. Найцікавіші новини від 16 до 23 березня, які ви могли пропустити

RIA розпочинає збір коштів для закупівлі медичного обладнання у вінницькі лікарні

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up