Читачі RIA і «20хвилин» зібрали понад 15 тисяч гривень для закупівлі медичного обладнання у вінницькі лікарні

Потрібно
500000 грн
Зібрано
16295 грн
check Перевірено редакцією
Читачі RIA і «20хвилин» зібрали понад 15 тисяч гривень для закупівлі медичного обладнання у вінницькі лікарні
  • В Україні кожного дня фіксують нові випадки захворювання на коронавірус. У Вінницькій області їх вже 54. Наші лікарі мають бути готовими до боротьби з вірусом. Наше завдання — допомогти їм у цій підготовці. 

Спочатку ми хочемо, щоб ви прочитали розповідь Анджело Вассасорі, реаниматолога з італійського міста Бергамо. Схожих історій в західних ЗМІ можна знайти чимало. На жаль, ці історії не вигадані. Саме так починалася боротьба з коронавірусом в Італії. Зараз кількість випадків інфекції там сягнула позначки в понад 115 тисяч людей. Ось що лікар писав про те, як захворів і що йому довелося пережити:

«З 22 лютого з'явилися перші хворі. Вже 28-го моє реаніматологічне відділення було повністю зайнято хворими на коронавірус. У суботу, 29-го, у мене трохи піднялася температура, але це були важкі дні, і навіть у неділю я чергував до півночі. У понеділок вранці все було окей, а до вечора температура піднялася до 38,9.

Парацетамол не допоміг. Я не був упевнений, що це COVID-19, але знав, що реанімаційне відділення переповнене, і закрився у себе в кімнаті. Протягом двох днів мені залишали їжу під дверима. Я брав її в рукавичках і в масці, а потім знезаражував посуд. Спілкувалися ми по телефону. Але цього виявилося недостатньо: моя дружина і старша 18-річна дочка заразилися. А близнюки 14 років і 11-річна донька — поки що ні.

У середу, 4 березня, у мене взяли мазок, у четвер підтвердилося, що я хворий. Температура трималася в районі 39 градусів. Увечері мені стало важко дихати. У мене пропав нюх, і я перестав відчувати смак, насилу розрізняв предмети. Через нестачу кисню у мене почалися головний біль і діарея. Я подзвонив в лікарню, але місць в реанімації не було. 

Я знав, що довго мені не протриматися. Я намагався вдихнути, але повітря майже не надходило в легені. О 23.00 мені зателефонували з лікарні і сказали, що звільнилося місце. Рентген підтвердив запалення легенів. Мене підключили до апарата вентиляції легенів. Я спробував обійтися без медикаментозної коми і інтубації. Але це було нелегко, я все-таки втратив свідомість. 

Найважчий момент — початок. У шоломі для штучної вентиляції легенів тебе глушить шум і дуже спекотно. Ти потієш, і здається, що задихаєшся ще більше. Але потім відчуваєш, що повітря починає надходити. Я реаніматолог, багато спостерігав за зараженими, знав, як вони реагують, і це мені допомогло. Мені давали коктейль з противірусних препаратів, передбачений протоколом.

Два дні мене ніби не було. Уві сні ти помічаєш, що тобі подають кисень і рідину. Час стискається до миті — тепер я знаю, що це і є межа між життям і смертю, цей момент прискорення, який закреслює минуле і сьогодення. 

Мені здавалося, що я вдома і щойно прокинувся. Але поруч зі мною лежав мій колишній пацієнт, якого я лікував від коронавірусу. Будь-який предмет здавався мені новим і незвичайним, як дитині. 

Зараз я у відділенні гастроентерології, переобладнаному в інфекційне. Дихаю за допомогою маски. Поруч зі мною мої колишні пацієнти».

Станом на 2 квітня в Україні лабораторно підтверджено понад 800 випадків захворювання на COVID-19. Скільки їх буде далі, можна лише уявити. Зрозуміло одне — на медиків покладена велика відповідальність і великий пласт роботи з порятунку наших життів. 

Є потреба

Зараз в інфекційних стаціонарах є потреба в засобах захисту та медичному обладнанні. Респіратори, захисні костюми, антисептики, інфузомати, пульсоксиметри, апарати штучної вентиляції легенів — це лише частина того, що необхідно докупити у лікарні, які стали госпітальними базами в боротьбі з коронавірусом. Такими є інфекційне відділення Вінницької міської клінічної лікарні №1 та Вінницька обласна клінічна інфекційна дитяча лікарня. Ми зв'язалися з директорами цих лікарень та дізналися, чого конкретно їм наразі бракує.

Вінницька міська клінічна лікарня №1

Директор лікарні Костянтин Ліваковський говорить, що питання технічного забезпечення закрите за рахунок фінансування з міського бюджету. Однак, є потреба в лікарських препаратах:

  • Меропенем (Меронем);
  • Моксифлоксацин;
  • Лінезолід (лінезолідин); 
  • Цефтріаксон (все для внутрішньовенного введення).

Вінницька обласна клінічна інфекційна дитяча лікарня

У дитячій інфекційній лікарні ситуація зовсім інакша. Директорка медзакладу Людмила Бровінська склала цілий список з необхідного обладнання та розхідних матеріалів:

  • Медичні маски;
  • Рукавички;
  • Респіратори класу FFP2; FFP3;
  • Набір для забору мазків (тампони, суха пробірка);
  • Сатуратор (пульсоксиметр) портативний;
  • Аппарат ШВЛ високого рівня;
  • УЗД-апарат вищого класу зі стійкою;
  • Дефібрилятор автоматичний;
  • Монітор з капнографом;
  • Відсмоктувач портативний:
    ручний
    акумуляторний (або мережевий);
  • Відеоларингоскоп;
  • Інфузомати;
  • Ліжка функціональні:
    дитячі
    дорослі;
  • Лампа УФО для обігріву хворого;
  • Концентратор кисню з акумулятором;
  • Костюми ізоляційні (протичумні);
  • Одноразові рушники;
  • Лікарський засіб БІОВЕН-МОНО 50 мл, 100 мл;

Вінницький обласний лабораторний центр МОЗ

Епідеміолог Степан Томин також говорить, що їхньому центру не вистачає захисту та деззасобів:

  • Дезінфекційні препарати;
  • Антисептичні препарати для обробки рук;
  • Захисні комбінезони.

Ми не можемо залишити наших медиків наодинці зі страшним вірусом. Тому редакція RIA/20minut.ua розпочинає збір коштів для закупівлі необхідного медичного обладнання, засобів захисту та розхідних матеріалів для наших лікарень. Ми просимо підтримати лікарні будь-якою сумою. Нехай вона буде маленькою, але нас багато, і разом ми впораємося. 

Допомога
* не обов’язково

Безпечна миттєва оплата через LiqPay від ПриватБанк картами Visa або MasterCard

* Комісія з платежів через LiqPay власників карт Visa та MasterCard 0%
icon-pay
Допомога
Сума переказу:
check_circle Дякуємо, за переказ коштів!
Допоможіть поширити інформацію, долучіть друзів до допомоги
Потрібно
500000 грн
Зібрано
16295 грн
check Перевірено редакцією
Коментарі (184)
  • AK

    Мізер та піар. Про такі дотації у 600$ мені було б соромно писати. Але це все рівно більше, чим пожертвування із Кварталу-95 чи особисто від Піаніста..
  • Юрій Насталенко

    Я за. Але давайте трохи подумай-те.1941р-  1рушниця на 3 бійця. 1943 р з саперними лопатками на танки і абразури,2014 -15р в красовках і старим автоматом. А тепер це все разом. Питання хто відповідає за те що медики сьогодні  голі і босі. Де статистика- 1 хворий  лікар,  1чиновник -покараний.  3-лік.-5-чиновників покараних. То це і буде боротьба з  короновірусом.
  • Діна Виноградова

    Світ не без добрих люде!
  • Віталій Захарчук

    Ой щось мало коштів ви зібрали а списки від лікарень такі великі. Може було легче написати, що є?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:41 Засудили чоловіків, які зарізали та пограбували вінничанина 14:39 У Вінниці затримали групу серійних «квартирників» play_circle_filled photo_camera 13:39 Подружжя Остапенків поховали. Їх син і ще двоє постраждалих хлопців — стабільні 13:13 Шукають молодого хлопця, якого підозрюють у крадіжці photo_camera Від читача 10:22 Закреслюють кандидатуру Путіна": у чаті "виборчкому" Керчі звітують про масове псування бюлетенів. Фото 12:14 На фронті вчора відбулося 61 бойове зіткнення. «Найгарячіше» на Новопавлівському напрямку photo_camera 11:06 Без води та світла. Де у Вінниці 19 березня відключають послуги photo_camera 10:04 У Вінниці засніжило: містян просять пересісти на громадський транспорт photo_camera 09:57 Вінницька громада проводжає у вічність Захисника Михайла Шастуна photo_camera 09:27 На хабарі у 300 000 гривень попався директор енергопідприємства play_circle_filled photo_camera 09:20 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 09:08 У трьох районах області знайшли уламки «шахедів». Один був у нездетонованому стані photo_camera 08:40 Робота у Вінниці: 94 свіжих вакансій від вінницьких компаній 08:37 Сьогодні вітаємо Дарію та Дмитра. Історія, заборони та прикмети 19 березня 21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up