«По той бік життя»: історія В’ячеслава, який 23 роки кидався милицями на залізничному вокзалі

Потрібно
26000 грн
Зібрано
2050 грн
check Перевірено редакцією
«По той бік життя»: історія В’ячеслава, який 23 роки кидався милицями на залізничному вокзалі
  • Сайт «20 хвилин» та громадська організація «Центр Промінь надії» розпочинають спільний проект «По той бік життя», в рамках якого ми розкажемо про життя безхатченків. Ці люди живуть поруч з нами. Ми їх помічаємо та іноді подаємо гроші. Іноді проходимо повз.
  • Під Вінницею волонтери допомагають колишнім безхатченкам повернутися до життя. Зараз там є потреба у холодильнику та морозильній камері, які коштують близько 26 тисяч гривень. Волонтери просять наших читачів допомогти у покупці техніки.

В селі Грижинці Тиврівського району є Будинок милосердя, в якому знайшли дах та прихисток колишні безхатченки. Будинок купили троє працівників Вінницької обласної психіатричної лікарні імені Ющенка та декілька друзів. Під опікою громадської організації «Центр Промінь надії» волонтери допомагають розпочати нове життя колишнім безхатченкам та залежним від алкоголю або наркотиків чоловікам, більшість з яких мають психічні проблеми.

Юрій, Ігор та Роман працюють у Вінницькій обласній психіатричній лікарні імені Ющенка

— Деякий час ми орендували будинок та збирали гроші на власне помешкання. Знайомі виїжджали у США на постійне місце проживання та запропонували купити їхній старенький будинок. Ми зібрали всі свої заощадження та купили будинок на краю села. Там багато років ніхто не жив. На даху були дірки, стіни та вікна ледь трималися. Двір був зарослим у людський зріст, — розповідає керівник Будинку милосердя Ігор Бобрусь. — Місяць ми наводили лад у дворі. Косили бур’яни та вивозили сміття. Ще місяць приводили будинок у більш-менш належний для проживання стан. Замінили декілька вікон, відремонтували дах та відреставрували стіни. Все робили за власні гроші.

Зараз у Будинку милосердя мешкає вісім чоловіків, більшість з яких колишні безхатченки.

Відео дня
Волонтери та підопічні Будинку милосердя

Сьогодні розповідаємо історію життя про 60-річного В’ячеслава, який 23 років прожив на залізничному вокзалі та втратив одну ногу і має психічні порушення. Лікарі поставили чоловіку діагноз «параноїдна шизофренія».

Наприкінці 2019 року мешканці Вінниці викликали швидку допомогу та медики завезли Славка у лікарню імені Ющенка. Там він пройшов курс лікування. Чоловік не може обходитися без сторонньої допомоги та потребує постійного догляду. Комунальні заклади, які надають таку допомогу, не могли влаштувати чоловіка, оскільки він не має документів та статусу інвалідності. Завідувач відділення, де лікувався безхатченко, зателефонувала до Ігоря Бобруся та попросила прилаштувати чоловіка у Будинок милосердя.

— Ми прийняли чоловіка, та навіть не уявляли, що буде так складно. Він ще й досі ховає речі під подушку та частенько кричить. Він ще й досі може неадекватно себе поводити. Він ще й досі не може запам'ятати наші імена. Але він вже почав робити неможливе. Зараз Славко допомагає по своїм силам. Він чистить картоплю та робить мілкі справи. Те, що було нереально ще чотири місяці тому, зараз стає нормою. Ми йому допомагаємо вмиватися щоранку, застеляти постіль та переодягатися. Під наглядом лікаря чоловік продовжує приймати лікування та вже може дещо розповісти про своє життя, — згадує волонтер Роман Медина.

Історія життя В’ячеслава

В'ячеслав 23 роки жив на залізничному вокзалі у Вінниці

Чоловік народився у місті Донецьк. За його словами, дитинство, шкільні роки та молодість пройшли в селі Марксове, що під Брацлавом Вінницькій області. Батько покинув родину, коли Славко був ще дитиною. Хлопчик ріс з мамою і сестрою.

—  Дитинство моє пройшло в режимі СРСР, так зване «інкубаторське» дитинство, у всіх були однакові іграшки і одяг, і слова теж говорили однакові, так нас вчили. Не скажу, що я відрізнявся від хлопців здібностями, хіба що фізично був розвинений, — розповідає журналістці «20 хвилин» чоловік.

За його словами, потім він поїхав у Росію та одружився.

— Але, як-то кажуть, час лукавий. Роки бігли. Дружина мені народила двох чудових синів, в загальному все було в нормі. Але в якийсь час ми з дружиною вирішили, що я повинен їхати на заробітки, і через деякий час я опинився в Москві. Такий спосіб життя вплинув на мене, і я став щодня вживати алкоголь. Моє життя перетворилося на пекло, — згадує В’ячеслав.

Якось він їхав на товарному поїзді та злазив з вагону. Під час руху товарняк чоловіку відрізав ногу. Коли саме це було, В’ячеслав не пам’ятає, та в ході розмови відповіді почали плутатись.

— Такий стан є результатом психічного захворювання. Ми його підтримуємо медикаментозно під наглядом лікаря та постійно на зв’язку з медиками. Настрій може змінюватися дуже часто. Тому не рідко Славік дратується та кричить, — пояснює керівник Будинку милосердя.

Далі розмова зайшла у глухий кут. В’ячеслав замкнувся у собі та не захотів нічого розповідати про своє життя.

Волонтери за час знаходження чоловіка у Будинку милосердя дізнались, що він раніше отримував пенсію та жив у людей, які його прихистили. Що сталося потім, невідомо. В’ячеслав не може пояснити, як він опинився на вокзалі та чому не повернувся до рідного села під Брацлав.

Багато вінничан знають Славка, тому що він 23 роки жебракував на залізничному вокзалі. Він частенько влаштовував крики з матами та кидався милицями у людей. Деякі розповідали, що він особливо агресивно реагував на дітей. Через свій психічний стан чоловік не в змозі щось розповісти про своє життя.

Зараз В’ячеславу пробують відновити документи. Але є великі проблеми. По запиту, який відправили у паспортний стіл, майже місяць немає відповіді. Обіцяли допомогти деякі представники влади. Потім потрібно буде оформляти чоловіку інвалідність та влаштувати його у спеціалізований державний заклад.

А поки що у Будинку милосердя, де мешкають ще восьмеро колишніх безхатченків, зламався холодильник та є потреба у морозильній камері. На них просто немає грошей. Тому волонтери просять наших читачів допомогти у покупці холодильника.

Проект «По той бік життя»

Сайт «20 хвилин» та громадська організація «Центр Промінь надії» розпочинають спільний проект «По той бік життя», в рамках якого ми розказуємо про життя безхатченків. Ці люди живуть поруч з нами… 

Вони теж люди та мають свої мрії. Вони теж люди та мають своє минуле. Вони теж люди та мають право на нормальне життя. Ми їх помічаємо та іноді подаємо гроші. Іноді проходимо повз. Іноді не помічаємо зовсім або не хочемо помічати?

Волонтери допомагають безхатченкам розпочати нове життя. Але без сторонньої допомоги їм важко. Наразі у Будинку милосердя є потреба у холодильнику та морозильній камері, ціна яких близько 26 тисяч гривень.

Протягом декількох тижнів ми писатимемо про історії безхатченків та розкажемо про їх змінені долі.

На нашому сайті ми відкриваємо збір допомоги на холодильник і морозильну камеру, які передамо громадській організації. Під час закінчення проекту за зібрані гроші купимо необхідну техніку та викладемо публікацію-звіт про збір грошей. Долучайтеся до доброї справи. Кожна гривня допоможе змінити життя та перейти на той бік. 

 

 

Допомога
* не обов’язково

Безпечна миттєва оплата через LiqPay від ПриватБанк картами Visa або MasterCard

* Комісія з платежів через LiqPay власників карт Visa та MasterCard 0%
icon-pay
Допомога
Сума переказу:
check_circle Дякуємо, за переказ коштів!
Допоможіть поширити інформацію, долучіть друзів до допомоги
Потрібно
26000 грн
Зібрано
2050 грн
check Перевірено редакцією
Коментарі (7)
  • Olga Bobrus

    +++
  • Medyna Roman

    Шановні друзі так названі "Товарищи бомжи" взагалі нічого не признають. Це обездолені люди які потрапили в складну життєву ситуацію, про яку ви нічого не знаете окрім того що ви їх бачите на вулиці та біля церков. Сьогодні у цих людей є надія на краще життя, і єдиний холодильник який вони признають, це зима яка застає їх на вулиці, та "брендовий мороз".

    Тому для того щоб ми не робили збори десять раз на рік, давайте зробимо його один раз та при дбаємо якісну річ.

    Tramp reply Medyna Roman

    Лично у меня дома старый Норд 20 летний, и про новый самсунг за 15т могу пока только мечтать. хотя работаю каждый день.
  • Tomy

    а дешевле нельзя купить холодильник?? только самсунг за 15000? может и Норд за 5000 пойдет? или б\у за 1000? всегда удивляют подобные сборы, помогите нам но только мы хотим самое брендовое и дорогое.

    Natalka Melnyk reply Tomy

    вісім людей. поки що. у вас на одну сім'ю який холодильник? а тут, вважай, не одна сім'я...

    Nom reply Tomy

    за 15шку можна купить три холодильника

    Tomy reply Nom

    ну так я про тоже, лучше купить за 6000 Норд и еще чайник, посуду, микроволновку и много другого, или товарищи бомжи только самсунг признают?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон 13:20 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up