«Кидала на підлогу, сідала та била по голові»: історія про Михайла, який вчиться жити по-новому

Потрібно
26000 грн
Зібрано
4200 грн
check Перевірено редакцією
«Кидала на підлогу, сідала та била по голові»: історія про Михайла, який вчиться жити по-новому
  • Сайт «20 хвилин» та громадська організація «Центр Промінь надії» розпочали спільний проект «По той бік життя», в рамках якого ми розказуємо про життя безхатченків.
  • Волонтери допомагають безхатченкам розпочати нове життя. Але без сторонньої допомоги їм важко.
  • Протягом декількох тижнів ми писатимемо про історії безхатченків та розкажемо про їх змінені долі.
  • На нашому сайті ми відкриваємо збір допомоги на холодильник і морозильну камеру, які передамо громадській організації.

Під Вінницею волонтери допомагають колишнім безхатченкам повернутися до життя. Зараз там є потреба у холодильнику та морозильній камері, які коштують близько 26 тисяч гривень. На техніку немає грошей та волонтери просять читачів допомогти у покупці техніки. Наразі вже зібрали 2050 гривень та вінничанка віддала свій холодильник.

Під час закінчення проекту за зібрані гроші купимо необхідну техніку та викладемо публікацію-звіт про збір грошей. Долучайтеся до доброї справи. Кожна гривня допоможе змінити життя та перейти на той бік.

В селі Грижинці Тиврівського району є Будинок милосердя, в якому знайшли дах та прихисток колишні безхатченки. Будинок купили троє працівників Вінницької обласної психіатричної лікарні імені Ющенка та декілька друзів. Зараз там мешкає вісім чоловіків, більшість з яких колишні безхатченки. Минулого разу ми розповідали історію життя про 60-річного В’ячеслава, який 23 років прожив на залізничному вокзалі та втратив одну ногу і має психічні порушення.

Історія про Михайла, який побачив багато горя

Михайло у лютому та через півроку 

Михайлові 22 роки. Лікарі діагностували у хлопчика розумову відсталість та він має групу інвалідності.

Народився Михась в місті Полонне, що на Хмельниччині. Батько покинув сім’ю, коли Михайло був маленьким. Після цього матір почала заливати горе горілкою.

У 13 років у будинку сталася пожежа, під час якої загинула мама. Хлопчик теж постраждав у пожежі. Але, на щастя, його вдалось врятувати. Дитина отримала сильні опіки та його рятували у лікарні. 

Після довготривалого лікування у медзакладі Михайло та на рік менша сестра залишились жити з бабусею, яка теж любила оковиту.

Хлопець згадує, що п’яна бабуся знущалася над онуком.

— Вона кидала мене на підлогу, сідала на мене та била по голові. Також била й дерев’яною палицею по спині. Я частенько тікав з дому та мене шукала поліція, — розповідає журналісту колишній безхатченко.

За його словами, у 14 років його «здали у дурдом».

— Бабуся постійно казала мені, що я дебіл. Та я почав вірити в це та моє життя не мало ніякого сенсу. Я хотів померти. Так я знову опинився у дурдомі. Потім ще раз і ще, —  згадує хлопець та починає плакати.

Лікарі встановили діагноз «розумова відсталість» та дали третю групу інвалідності.  

Михайло прийшов пішки з Хмельницького у Вінницю

Цієї зими бабуся почала частіше заглядати у чарку та життя Михайла перетворилось у справжнє пекло. Він вирішив назавжди піти з дому. Деякий час жив у сестри та допомагав їй по господарству.

— Я не можу нічого поганого сказати про брата. Він мені допомагав носити воду та рубав дрова. Коли я щось робила, допомагав догляди однорічну доньку. Але повернувся мій чоловік з заробітків. А в нас лише одна кімната. Тож Міша не попередив та пішов від мене, — каже сестра Дарина.

Хлопець розповідає, що доїхав на попутці до Хмельницького, а потім пішов пішки у Вінницю. Каже, що йшов тиждень. По дорозі заходив на смітник та рився, щоб знайти собі їжу. Ночував у закинутих будинках.

У Вінниці почав жебракувати на ринку Урожай. Але через пару годин прийшли якісь чоловіки, побили та заборонили просити гроші. 

— Сказали, що це їхнє місце та якщо ще раз тут побачать, повідривають ноги, — розповідає Михайло.

Вчиться жити по-новому

Щаслива усмішка не сходить з обличчя Михайла 

Безхатченко познайомився з людьми, які розповіли, що по п’ятницях роздають безкоштовні обіди на Урожаї волонтери громадської організації “Полум'я надії”.

— Я прийшов та мене нагодували. Волонтери запропонували поїхати у Будинок милосердя. Я спочатку відмовився, але помикався тиждень та погодився. Зараз я маю дах над головою, чисту постіль та гарячу їжу. Мене не ображають та не обзивають. Я вчуся жити новим життям та хочу бути корисним. Я просто хочу бути комусь потрібним та мрію про справжню сім’ю. Про дружину, яку я буду любити, та дітей, яких ми будемо виховувати у любові, —  ділиться своїми мріями Михайло.

Керівник Будинку милосердя Ігор Бобрусь розповідає, що хлопець, хоча й має своєнравний характер, але піддається перевихованню.

— Просто він ніколи не знав, що таке виховання, та ніколи не бачив справжньої любові. Перший місяць ми разом з ним чистили зуби, застеляли ліжко, переодягались, прали речі та робили інші справи. Спочатку потрібно було заставляти, потім просто слідкувати. Бувають, звісно, моменти, що він нервує та ми відносимось до цього, як до дитячих пустощів. Адже Михайло просто велика дитина. Але він зможе жити без сторонньої допомоги, потрібно просто йому допомогти, — каже Ігор Бобрусь.

Бабуся не віддає паспорт

За словами керівника Будинку милосердя, хлопець в них вже четвертий місяць. Паспорт юнака знаходиться у бабусі. У неї також й його банківська картка, на яку надходять пенсійні виплати. Волонтери намагались вирішити цю проблему та просили бабусю віддати документи та картку. У відповідь почули катеригоричне «Ні» та навіть погрози. 

— Якби були документи, можна би було оформити Михайла на навчання у Вінницький регіональний центр реабілітації для людей з інвалідністю «Поділля» після закінчення карантину у зв’язку з коронавірусом. Там би хлопець мав змогу жити, харчуватися та отримати якусь професію. І все це безкоштовно. Але бабуся не йде на контакт. Тож ми вимушені звернутися до поліції за допомогою, — пояснює волонтер Юрій Вандзіляк.

Нове життя - нові мрії

Ремонт у Спілці ветеранів Великої Вітчизняної війни 

Раніше Михайло не уявляв свого життя без цигарки та пива. Але зараз він повністю відмовився від алкоголю. Каже, надивився та напився вже. Хлопець має нових друзів, які стали справжньою родиною.

— Хоча я бачив, що горілка до добра не веде, та моя мама згоріла через цигарку. Якось сталось, що я й сам почав курити та випивати. У Будинку милосердя я дуже змінив свої погляди на життя. Я не хочу повторити шлях матері та відмовився від шкідливих звичок. Я хочу теж допомагати людям, як допомогли мені у найважчі дні. Якби не Ігор, Роман та Юра, я навіть не уявляю, що б зі мною було. Напевно десь замерз від холоду та мене поховали, — розповідає Михайло.

Волонтерів попросили гніванські ветерани Великої Вітчизняної війни допомогти відремонтувати приміщення «Спілки ветеранів». Михайло разом з іншими відгукнулися на допомогу. Вони весь тиждень зранку до вечора наводили лад у залі та зробили гарний ремонт.

Волонтери облаштовують нову сцену у Спілці ветеранів Великої Вітчизняної війни  

— Я зрозумів, що не треба ритися у своєму минулому, не зважаючи на те, яке вона гірке було. Зараз я дуже щасливий, тому що у мене є добрі друзі та я комусь потрібен. А ще я розумію, що таке отримати радість від  того, що комусь допоможеш. Я мрію стати теж волонтером та когось навчити жити по-новому, — ділиться своїми думками хлопець.

Якщо вас торкнулась історія та ви бажаєте допомогти волонтерам у їхній праці, можете зателефонувати за номером 093-756-79-07.

Також триває збір 26 тисяч на холодильник та морозильник в рамках проекту «По той бік життя». Наразі наші читачі зібрали вже 2050 гривень. Волонтери дякують за кожну гривню, яка наближає до придбання техніки для Будинку милосердя, в якому вчаться жити по-новому колишні безхатченки.

Щоб приєднатися до збору грошей, натисніть кнопку «Допомогти» на початку публікації. 

 

Допомога
* не обов’язково

Безпечна миттєва оплата через LiqPay від ПриватБанк картами Visa або MasterCard

* Комісія з платежів через LiqPay власників карт Visa та MasterCard 0%
icon-pay
Допомога
Сума переказу:
check_circle Дякуємо, за переказ коштів!
Допоможіть поширити інформацію, долучіть друзів до допомоги
Потрібно
26000 грн
Зібрано
4200 грн
check Перевірено редакцією
Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up