Троє збочених підлітків в санаторії познущалися над шестирічним

Троє збочених підлітків в санаторії познущалися над шестирічним
- Я хочу, щоб ці хлопці понесли покараня, - каже Мая Тимко. - залишившись не покаранами вони нароблять іще більшої біди.
Троє хлопців знімали на відео знущання над шестерічним Нікітою. За словами матері справу спробують зам’яти, бо вона бідна багатодітна мати. Свідками стали 11-річна сестра та 12-річний брат. Правоохоронці кажуть, що слова дітей не підтверджуються. Чи знущались над дитиною та знімали відео, спробували розібратися журналісти RIA.

Діти знаходяться у важкому психологічному стані, а мати намагається відновити справедливість. Отже, з чого все почалось. Багатодітна мати п’ятьох дітей отримала путівки у лікувальний санаторій “Лісова пісня” у селі Кашпилівка, що під Козятином. Троє її молодших дітей поїхали в санаторій дівчинка Марія 11 років, хлопчик Максим 12 років та найменший шестирічний Нікіта.  

- Діти у мене вже були в цьому санаторії, - розповідає Мая Тимко. - Там добре, діти отримують лікування і ми були задоволені тож, я не роздумувала відправляючи дітей на лікування та відпочинок.

Як каже мати, діти відпочивали і все було добре. Але в один день вона дізналась приголомшливу новину, над її молодшим сином познущались у санаторії.

Відео дня

- У мене зламався телефон і Олена старша донька зателефонувала з Браїлова де вона живе до тітки Нікіти попросила терміново перетелефонувати, - каже мати. - У мене одразу серце йокнуло, відчула щось не добре. Вже донька мені і розповіла, що телефонував Максим і розповів, що сташі хлопці назнімали відео з Нікітою де знущаються над ним і показують його по санаторію, Максим та Марія також бачили його. Зателефонувала в санаторій до вихователя, а він мені каже “Там не має нічого страшного прооводимо бесіду”.

За словами багатодітної матері Маї Тимко, син розповів, що старші хлопці на відео знущались над шестирічним Нікітою. Хлопчику запихали до рота брудні шкарпетки, труси та записували відео знущань, яке демонстрували дівчатам. Не вдовольнившись сміливістю зйомок підлітки пішли далі і відзняли відео де до рота дитині помістили свої статеви органи.

В той же день Майя позвонила до директора Староприлуцької школи інтернату де навчаються старші діти, і попросила його забрати їх з санаторію. Сама жінка живе у Жмеринському районі в селі Демидівка. Почувши що трапилось, директор Староприлуцької школи інтренату  Юрій Косач в той же день забрав дітей і привіз їх до дому.

- У мене не було коштів, щоб поїхати забрати дітей, але дякувати богові є така чудова людина Юрій Михайлович він, як тільки почув, що сталось поїхав в “Лісову пісню” і привіз дітей до мене.

За словами матері, Юрій Косач приїхав знервований аж червоний. Він там на місці намагався з’ясувати, що трапилось.

- Зателефонувала Мая Тимко і розповіла, що її найменьшого сина Нікіту знімали на відео старші хлопці. Нікіта не учень Староприлуцької школи, бо у нас діти особливі, а Нікіта не має вад розвитку, - каже директор Староприлуцької школи-інтренату Юрій Косач. - Я в той же день приїхав і почав розбиратися, що трапилось. Керівництво санаторію сказало, що вперше про таке чують. Викликали в кабінет директора цих хлопців їм на вигляд двом років по сімнацять, а одному десь 14 - 15. Передивилися записи в їх мобільних, але нічого там не знайшли. Наші ж діти підтвердили, що було відео і вони його бачили. Я забрав дітей і завіз їх до матері, тепер на мою думкою зясовувати, що трапилось повинні правоохоронці.

Як дитина опинилась в палаті зі старшими хлопцями?

Мати Мая Тимко в той же день зателефонувала в Козятинську міліцію та усно заявила про злочин. Вже за кілька днів по тому її до себе викликав начальник Жмеринської міліціїї де жінка написала детальні пояснення.

- До мене телефонували батькі цих хлопців, намагались дати гроші, - каже жінка. - Я не погодилась. Не буду казати хто, спершу пораджусь з адвокатом, але мені казали, що нічого не доведу і вони не понесуть ніякого покарання. Я також не розумію, чому мій шестерічний Нікіта опинився в одній палаті з великими хлопцями. Максим уже вдома мені розповів, що скаржився виховательці і просив перевести брата до нього. Розповідав що над молодшим братом знущаються, але його ніхто не послухав.

На запитання про те чому Нікіта був в одній палаті зі старшими хлопцями, директор санаторію сказав, що чіткої інструкції про наповнення палат у нього немає, а хлопчик має інурез. Саме тому його поселили на першому поверсі, щоб ретельніше його доглядати. Скарг від дітей не було.

Щоб забезпечити юридичний захист своєї дитини жінка звернулась у Безоплатну Юридичну Допомогу тож найближчим часом її інтереси буде представляти державний адвокат.

- Ці діти у нас відпочивали не вперше і все було добре, - Олександр  Я про це все дізнався коли до нас приїхав директор Староприлуцької школи інтернату. Це було озвучено в моєму кабінеті. Ми викликали дітей і вони підтвердили, що була така ситуація. Викликали цих старших хлопців і вони заперечили, ми передивилися іх телефони, відео не знайшли. Я сам досліджував цю ситуацію і одні кажуть було, інші не було. Дуже сумно, що тінь лягає на наш  санаторій, адже за великим рахунком відповідальність за виховання моральних якостей своїх дітей мають нести їх батькі. З цими хлопцями вже після цього був інцендент з курінням цигарок. Що я можу сказати ситуаці не приємна, але я за те щоб дізнатися правду якою б вона не була.

Психолог каже, діти в пригніченому стані

Вінницькі волонтери, що допомагають дітям з малозабезпечених родин, сиротам та залишеним без батьківського піклування одразу відреагували та надали допомогу родині у вигляді консультацій з психологом.

- Я сама бачила, що діти пригнічені але повністю не могла зрозуміти що робити, як полегшити страждання дітей мені розповіла психолог Оксана Шпортун, - каже Мая. - Виявилось діти травмовані і знаходяться у важкому психологічному стані. Нікіта замкнувся в собі, відсторонився. Максим тяжко переживає, що не зміг захистити братика і звинувачує в цьому себе. Я дуже вдячна волонтерам за допомогу і сподіваюсь що ми зможемо продовжити лікування і мої діти знову зможуть радіти життю.

Журналісти намагались дізнатися звідки ці старші хлопці та хто вони, але не вдалось. Тому просимо усіх чиї діти були в санаторії “Лісова пісня” з 25 червня по 5 липня, чи випадкових свідків відгукнутися і розповісти що їм відомо. Можливо разом ми зможемо відшукати правду.

Кримінального провадження немає

- По факту звернення інформація була внесенеа до журналу єдиного обліку звернень громадян. Співробітники міліції опитали дітей та працівників санаторію і інформація що до знущання над дитиною не знайшла підтвердження, - коментує начальник слідчого відділення Козятинського райвідділу Роман Мельничук.

За статистикою з початку 2015 року, у Вінниці та області за статтею 155 (Статеві відносини з особами що не досягли статевої зрілості) зареєстроване одне кримінальне провадження, повідомили у Секторі звя’зків з громадськістю Вінницької обласної міліції.

 

Оксана Шпортун, психолог, психотерапевт, доцент кафедри психології  Вінницького державного педагогічного університету  імені Михайла Коцюбинського   

- Кожна мати навіть боїться подумати, що не дай Боже, колись її дитина  буде плакати, страждати, терпіти насилля. Проте, нажаль, із наростанням суспільної агресії, нівелюванням виховного потенціалу дошкільних та навчальних закладів, сімейного благополуччя ми все частіше зустрічаємо факти насилля, а саме насилля над дітьми. За останні три роки сім тисяч українських дітей повідомили про те, що над ними чиниться насильство. Вони скаржилися на негідну поведінку батьків, учителів, опікунів, а також інших дітей в інтернатах, у прийомних сім'ях, дитячих будинках сімейного типу. Але оприлюднена статистика не відображає проблеми насильства над дітьми. Чимало дітей мовчки терплять знущання. Основний зміст сексуального насильства – страждання жертви, її безсилля, внутрішній розлад, приниження. І діти в ньому можуть грати як пасивну, так і активну роль.
Сексуальне насильство над дитиною в нашій державі в дев’ятьох із десяти випадків залишається безкарним лише тому, що батьки нескінченними допитами та судовими засіданнями не хочуть іще більше травмувати психіку своєї дитини.

Сексуальне насильство чи спокушання - використання дитини (хлопчика чи дівчинки) дорослим чи іншою дитиною для задоволення сексуальних потреб чи одержання вигоди. Сексуальне насильство включає статеві зносини (коїтус), оральний і анальний секс, взаємну мастурбацію, інші тілесні контакти з статевими органами. До сексуального розбещення відносяться також втягнення дитини в проституцію, порнобізнес, оголення перед дитиною статевих органів і сідниць, підглядання за нею, коли вона цього не підозрює: під час роздягання, відправлення природних потреб.
Сексуальне насильство розбещує дітей. Більше половини повій піддалися в дитинстві сексуальним домаганням. Найчастіше це виходило з боку знайомих, яких дівчата знали. Про зґвалтування, а особливо про замах на зґвалтування потерпілий, як правило, не розповідає (соромно і страшно), а якщо повідомляє в міліцію, то справа рідко доходить до суду. Це самий безкарний вид злочину. Більш ніж 38% усіх зґвалтованих в Україні - діти і підлітки 12-16 років.
Наслідки сексуального насилля  дітей можуть виявлятися у виді прагнення кудись бігти, сховатися, або у виді глибокої загальмованості, зовнішньої байдужності. Вона може істерично плакати, або ж апатично мовчати. В обох випадках дитина охоплена найгострішим переживанням страху, тривоги і гніву. У дітей старшого віку можливий розвиток важкої депресії з почуттям власної ущербності, неповноцінності. Ці прояви необхідно помічати близьким, рідним людям, які знаходяться поряд із потерпілим. Не можна залишатися байдужими, бездіяльними.

Будь-який вид жорстокого поводження з дітьми веде до негативних  наслідків -  психологічних  травм, які приводять до посттравматичних та психореактивних розладів. Зі 100 випадків фізичного насильства над дітьми приблизно 1-2 закінчуються смертю жертви насильства.  

Катерина Гуфельд,

(096)2539210

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (6)
  • Jaroslav Lavrinenko

    Послухаєш, - не повіриш! Якого числа трапилось правопорушення. о якій годині?  Мати не бачила в який концтабір відправляє дітей?Та може трапитись що завгодно, і де завгодно. і вбивство. наїзд  обкуреної Зайцевої, запамятайте,- на Україні порядку ніколи не буде! Бо на посади начальників приходять люди, і стають крадіями. Немає патріотизму, відчуття братерства нації, тому немає закону, виконання законів. Все продано
  • John Fields

    Село називається КАШПЕРІВКА! 

  • Украинец

    Не понимаю: в стране милиции нет! Судьев и адвокатов нет! Гаи, Даи и прочие абривиатуры - нет! В чем проблема? Подождали пол года, пришли  под подъезд и отрезали им одно место! Ни капли не жаль ни мам ни пап, ибо есть конченые недолюди! Вопросы? Вопросов нет! Все спасибо скажут! Здесь все так: либо тебя, либо ты кого-то! Самому решать все надо, самому! Так бы и сделал за свое дитя!!!!!!!!!!!

  • Анонім

    Катю, ти б віддавала вичитувати свої опуси грамотним людям...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній) 09:37 На фронті відбулося понад 130 бойових зіткнень, найбільше — на Авдіївському напрямку 09:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:31 Сьогодні вітаємо Богдана та Артема. Історія та прикмети 29 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up