Військовим дозволили витрачати народні мільйони. На що вони підуть?

Військовим дозволили витрачати народні мільйони. На що вони підуть?
На бронежилети, спальні мішки та маскувальні сітки. У цьому потребу бачить Генштаб. Рахуючи заплановане, „20 хвилин” з’ясувала, що новий бронежилет дістанеться тільки кожному десятому військовослужбовцю, а спальний мішок – кожному сьомому

Депутати дозволили армії використовувати гроші, зібрані на благодійних рахунках, у разі збройної агресії або збройного конфлікту. Рада прийняла зміни ряду законів, щоб врегулювати це. І Міноборони вже вирішило, на що народні внески підуть.
Як витрачатимуть гроші з благодійних рахунків, зібраних в рамках акції “Підтримай Українську армію”, розповіли журналістам на спеціальному брифінгу.
Загальна сума зібраних грошей станом на 9 квітня – 95 мільйонів гривень. Більше половини з них, як сказав заступник директора Департаменту фінансів Міноборони України Сергій Винник, планують спрямувати на першочергові потреби за пропозиціями Генштабу Збройних Сил України - 57,5 мільйонів гривень.
Які це першочергові потреби? Ось які були озвучені плани витрат:
36,6 мільйонів – на бронежилети,
15,2 мільйона – на спальні мішки та ізолюючі підстилки,
3,5 мільйона – на маскувальні сітки,
2,2 мільйона – на засоби зв’язку та комплектуючі до них.
Нагадаємо, що акція підтримки української армії почалася місяць тому - з початку російської агресії. Люди клали гроші на два казначейські рахунки або дзвонили чи відправляли СМС на номер 565, щоб перерахувати свої п’ять гривень на рахунок Міноборони, призначений для матеріально-технічного забезпечення армії.
Як запевнили в Департаменті фінансів Міноборони: всі кошти будуть використані в рамках законодавства України. Акцію зупиняти не збираються. Рахунки залишатимуться відкритими, бо в коштах для армії зберігається потреба.  

Що куплять?
Всього в українській армії служать приблизно 160 тисяч військовослужбовців. І виходить, що тільки десятині вояків дістанеться бронежилет і кожному сьомому спальник та ізолююча підстилка.  
Якщо підрахувати скільки речей можна буде придбати на зібрані народні мільйони, виходить ось яка картина (використовували ціни військового знаряддя, зібрані газетою «Сегодня»):
Бронежилети. Приблизна ціна бронежилетів, які використовуються в українській армії, коливається в межах 2400—7800 гривень. Тож на заплановані Генштабом під це 36,6 мільйонів можна купити від 4692 до 15250 бронежилетів.
Спальники і підстилки. Спальники коштують від 400 гривень. Ізолюючі підстилки — від 300 гривень. Тобто воякам зможуть придбати в середньому трохи менше 22 тисяч (21714) одиниць того й іншого на заплановані для цього 15,2 мільйона.
Маскувальні сітки. Вони продаються по 5,5 тисяч гривень. Значить за 3,5 мільйона гривень можна буде закупити 636 штук.

Що купити не зможуть?
Для порівняння „20 хвилин” вирішила пройтися по танках, які можна було б купити за народні гроші, але цього робити не будуть. Чому?
"Булат” – основний український бойовий танк – коштує близько 10 мільйонів гривень. А один танк „Оплот”, до якого придивлялися тиждень тому керівники держави під час виставки на військовому полігоні в Чернігівщині, коштує 30 мільйонів гривень. Порахувати можна на пальцях однієї руки, на скільки сучасних танків виставить відданої людьми майже сотні мільйонів.   
Сьогоднішні потреби армії треба лічити мільярдами. Потрібну кількість танків і БТРів назвав на спеціалізованій виставці, де був міністр оборони і виконувача обов'язків президента, командувач сухопутних військ Збройних сил України Анатолій Пушняков:
- Танки „Булат” - 40 одиниць, танки „Оплот” - 121 одиниця. І БТРи четвертий та третій.
Така техніка, як сказав керівник підприємства-виробника Віктор Писаренко, є на озброєні міліції, СБУ та Міноборони, але в недостатній кількості.
Зараз основний танк української армії - Т–64Б. За даними Міжнародного інституту стратегічних досліджень таких на озброєні нашої армії позаторік було 1667 одиниць. Модернізований наступник цієї військової машини, «Булат» — це танк, на який переозброюється українська армія. А втричі дорожчий Т–84У «Оплот» — танк, яким би хотіла озброюватися українська армія. Останній називають гордістю українських конструкторів.
Тож порахуємо потреби в техніці у грошах. І без нових БТРів виходить за 4 мільярда:
40 Булатів – 400 мільйонів,    
121 Оплотів – 3 мільярда 630 мільйонів гривень.

Доречі
Будуть витрачати й резервні гроші. Уряд додатково виділив 4,6 мільярда гривень на потреби армії. І з них два з половиною вже отримали Збройні сили України, решту очікують до червня. Це гроші, як повідомили вчора, 9 квітня, в Міноборони – із резервних фондів держави.
Ці кошти планують витратити не на закупки, а на ремонт і обслуговування існуючої військової техніки. 600 мільйонів із усієї суми підуть на громадян, призваних у зв’язку з мобілізацією. Тобто на грошове забезпечення їх, як військовослужбовців військової служби за контрактом.

Читайте також:
Як народ скидається на армію, яку розвалила держава
На рахунках армії за тиждень сума зросла майже вдвічі – до 76 мільйонів гривень

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Воевать можно и воя гимн
  • Anonymous

    Я плохо понимаю этих военных. Бронежилет для чего нужен? Мне кажется он годен тоьлко для воина в стоячем положении, лежа в нем не повоюешь. Или я неправ?
  • Anonymous

    Чего промолчали о тех сухпаях, что в инете на продажу выставили?
  • Anonymous

    А воевать и СТРЕЛЯТЬ они чем собираются - пальцем или йухем. Очередное отмывание бабла минобороны - в плюсе только СВОИ (приближённые к руководству минобороны) продавцы бронеков, спальников, раций и сеток
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:19 Вчора ворог завдав понад 180 ударів по Україні. Є жертви серед цивільного населення 11:15 Похолодання вже близько: синоптики прогнозують зниження температури до +12°C 10:20 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:18 Більше десятка вулиць у Вінниці без води та світла. Адреси Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 09:52 Рецепт до Великодня: Мамина паска завжди найсмачніша, бо вона правильна photo_camera 09:05 Сьогодні — Страсна п'ятниця. Про суть п'ятого дня Страсного тижня та що не можна робити 08:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) 08:25 Сьогодні вітаємо Петра та Тимофія. Історія та прикмети 3 травня 21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці play_circle_filled photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up