«Нічого собі, все на комуналку». Платіжки за опалення шокували вінничан

«Нічого собі, все на комуналку». Платіжки за опалення шокували вінничан
Вінничанка Валерія мешкає в однокімнатній квартирі на Київській. За 14 квадратних метрів квартири їй нарахували більше 300 гривень, чого в минулому році було достатньо на всю комуналку
  • Платіжки за опалення, що прийшли за півмісяця, шокували містян
  • У квитанціях суми по 400, 500, а подекуди більше ніж 1000 гривень. Люди з жахом чекають платіжки за листопад
  • Чого чекати далі та звідки така ціна, дізнавалися журналісти «20хвилин»

У минулі вихідні журналісти робили невеличке опитування в спільноті «Новини Вінниці vn.20minut.ua», де питали вінничан, які їм прийшли платіжки за опалення. Люди відгукнулися, написавши захмарні ціни в коментарях:

«Вишенька, 4 кімнати, 1250 без субсидії», — писала вінничанка Тетяна Афанасьєва.

«1-кімнатна квартира, 38 квадратів, 973 гривні. І це тільки початок», — пише містянин Олександр Грищук.

Відео дня

«600 гривень за 19 квадратів, гуртожиток((», — пише Інга Бойко.

Що кажуть про ціни?

Журналіст поспілкувався з деякими із користувачів, які розповіли, як на їх бюджеті відбивається нова ціна на опалення.

Вінничанин Сергій (чоловік побажав, щоб не називали його прізвище) мешкає в однокімнтаній квартирі на Келецькій. За 37 квадратних метрів він має сплатити 427 гривень. І це тільки за половину жовтня.

Платіжка, яку скинув СергійСергій розповів, що батареї стали гарячими через кілька днів після офіційного старту опалювального сезону:
— Включили опалення десь 12-13 жовтня, прогрівається нормально, — каже Сергій. — Субсидії не оформлював, бо орендую помешкання за три тисячі гривень на місяць. І навряд чи дали б субсидію, бо маю трохи більші доходи, ніж треба. Ні, я не економлю на чомусь, немає такої потреби. Минулого року на іншій квартирі сплачував за всю комуналку до 1400 гривень.

Вінничанка Альона Соколова, що мешкає на Київській у двокімнатній квартирі, має заплатити за неповний місяць майже 700 гривень.

Жінка розповіла, що в минулому році за опалення їй «набігало» 600 гривень.

— Батареї стали теплими з 11 жовтня, а зараз просто гарячі — понад 28 градусів тепла, — каже вінничанка. — Субсидію не оформлювали, бо порахували і вийшло, що вартість комунальних послуг менша, ніж 15% від доходів. Через те, що в нас газова колонка, стараємося менше використовувати воду та приймати повну ванну.

Вінничанка Таїса живе у двокімнатній квартирі на Вишеньці. У платіжці за опалення їй прийшло 650 гривень. І це з урахуванням субсидії.

— Я зараз у декретній відпустці, з нарахуванням соцдопомоги у 130 гривень на місяць. Прийшла платіжка на 650 гривень. Вибачте, з якого я маю їх заплатити? — обурюється Таїса. — Без урахування субсидії за півмісяця прийшло 2500 гривень. Від такої комуналки страждає наш бюджет, намагаємося економити на одязі. На дитині не економимо.

Чому такі великі ціни?

Журналіст звернувся за роз’ясненнями до комунального підприємства «Вінницяміськтеплоенерго», що обігріває більшу частину міста Вінниці. Там розповіли, що ціни збільшилися через єдину ціну на газ — 6879 гривень за тисячу кубометрів. Тоді як раніше теплокомуненерго користувалися пільговою ціною на блакитне паливо — 3004 гривні за тисячу кубометрів.

Також на підприємстві розрахували, що люди з будинковим лічильником на тепло отримали менші платіжки:

— Ми порахували, що середня ціна по місту за ці півмісяці становить 15,33 гривні за квадратний метр. Тоді як там, де встановили загальнобудникові лічильники (цього року встановили 103 лічильники — авт.) людям прийшли платіжки, де треба сплатити 9-13 гривень за квадрат. Тим більше, з такими приладами обліку можна регулювати подачу тепла на будинок. Плюс, це дозволяє людям сплачувати за фактичне споживання, — розповіла прес-секретар комунального підприємства Юлія Петришена.

Зросте вартість гарячої води

Окрім того, тепловики розповіли, що з 1 грудня підніметься вартість гарячої води на 2,3 гривні. Так, ціна за кубометр для будинків, обладнаних рушникосушилками становитиме – 76,11 гривні. А для тих будинків, що не обладнані рушникосушилками — 70,35 гривні за кубометр.

— Чи відіб’ється нова вартість гарячої води на опаленні? — запитав журналіст.

— Вартість гарячої води, перш за все, зросла через збільшення тарифу на холодну воду, що продає «Вінницяоблводоканал». Поки що, можливість, що нова ціна на гарячу воду потягне за собою тариф на опалення, навіть не розглядається. Про зміни в тарифі споживачів повідомимо заздалегідь, на сайті підприємства, — розказала Юлія Петришена.

Лічильник економить, але регулятор тепла краще

Олег Побірський, голова ОСББ «ЮМіР» на вулиці Учительська, 10

— Поставили лічильника в грудні минулого року. Стали платити менше за опалення. За цей місяць нам прийшло в платіжках 13 гривень за квадрат, тоді як жителям, що мешкають поряд у будинку на Волошковій, 3 (колишня Іванова — авт.) прийшли рахунки з опалення за 19 гривень за квадратний метр. Платити за фактом краще ще й з того боку, що чітко видно втрати тепла. Раніше, наприклад, прорив труб опалення, що біля будинку та втрати тепла скидали на мешканців будинку. Зараз чіткий облік, скільки будинок взяв Гігакалорій (одиниця виміру тепла — авт.), жителів не завантажують додатковими витратами. Завдяки лічильнику можна регулювати подачу тепла в дім, але краще зробити поквартирні регулятори, де кожна людина зможе обирати комфортну температуру опалення.

 

Ціна на газ має бути 3 гривні за кубометр

Тарас Галайда, аналітик ГО «Публічний аудіт»

— Експерти організації переконані, що по Україні тарифи на опалення є завищеними вдвічі, адже вони формуються на основі ціни на газ, яка є абсолютно економічно необґрунтованою. За нашими розрахунками, справедливою ціною на газ є 3262 гривні за тисячу кубометрів. Тобто, вдвічі менше, ніж українці змушені платити зараз. Якщо вдасться знизити ціну на газ, автоматично знизиться й тариф на опалення. Українці переплачують і через завищені норми споживання тепла без лічильників. Наприклад, у Києві провели експеримент на двох багатоповерхівках одного і того ж року забудови, із однаковими технічними параметрами тощо. Єдина різниця  —  в одній є лічильник, а в іншій — ні. Як результат, споживачі, будинок яких не обладнаний лічильником, сплачують за опалення  вдвічі більше. Крім того, кожен теплопостачальник може штучно "роздувати" свої витрати, що також впливає на рахунки, які вінничанам виставляють у платіжках за опалення.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (41)
  • Сенкевич Alexander

    Согласен, попривикали обогревать атмосферу, с открытими окнами и неутеленними домами .

    Сделайте дом нормально, и платите адекватно.
  • Ткач Слава

    по полной цене 30 грн метр, а то уже за 12 грн кричите
  • Валерій Палій

    Как говорит премьер Вова: "Терпіть. У нас війна".
  • Anonymous

    "День незалежності" - невже його не святкують у США, Польші? Невже цей день це є причиною економічної ями  іншими словами"дупи"? Нам завжди легко "винуватця" усіх наших проблем. Ми знаходимо "крайнього" і важаємо що прийде "нова демократична влада" і ми отримаэмо високу зарплату та низькі тарифи. Нам хотілось капіталізму, - гарна картинка але ми не бачили безробіття, переділ награбованого капіталу, та боротьбу за влади олігархів. Матеріал автора актуальний, він показує нам  як влада проблеми бюджету перекладає на плечі населення. Чому не має коментарів які пропонують як зменшити комунальні витрати, а лише критика "жи...в" та бендерівців? Ми хочемо європейські зарплати але не готові платити по рахункам.  До тих пір доки на "виробника" будуть дивитись як на "лоха", а судді, прокуратура та міліція буде кошмарити   виробника та інвестора ми будемо у "дупі". Заробити 10-15 річних з виробництва при хабарах на десятки тисяч баксів, і при можливості втратити все  при наїзді фіскалами це не зацікавить жодного інвестора.

    Доки суспільство закриває очі на награбоване суддями прокурорами та фіскалами, доки ці люди створюють закони ми будемо шоковані новими платіжками і будемо шукати крайньога серед "жи...в".

    Anonymous reply Anonymous

    "Чому не має коментарів які пропонують як зменшити комунальні витрати"





    Ответ.)))

    Как можно уменьшить комун  платежи, если зарплата самая низкая в мире?

    Не хотели жить при бандите Яныке и при курсе бакса 8 грн, и при низких ценах на оплату ЖКХ?

    Так теперь живите по новому))))

     

    Дина Зенина reply Anonymous

    Уважаемый! той  цены, что мы платили за газ при Януковиче - ее явно не хватало на покрытие всех издержек.Тогда государство дотировало ее. Но сегодня разумная цена газа- не 6800 грн. за 1000 кубм., а 1305 грн.  за 1000 куб.м. ( цена "Укргазовидобування"  плюс 500-600 грн- за транспортировку. Есть предложение- подать административный иск в наш Винницкий окружной административный  суд , оспорить незаконное решение Кабмина.   Если соберемся человек 10- нам это будет по силам.  20 чел- еще лучше.  судебный сбор- 555 грн.

    Если согласны- дам свой телефон.

    Anonymous reply Дина Зенина

    Вы хотите подать в суд где председатель суда Кузьмишин?

    Так этот руководитель был еще при Яныке, поинтересуйтесь его декларацией. И подумайте как может все это иметь судья на свою зарплату.

    Да тут если подымут оплату за услуги ЖКХ самую высокую в мире, и люди будут умирать от голода как в 30 годы прошлого века. Или будут умирать как при бокаде Ленинграда когда была война........ То Винницкий окружной суд примет решение что все нормально и нет нарушения закона.....

    Что такое слово "геноцид" знаете?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up