Мінімальна зарплата буде 3200 грн. Плюси та мінуси для вінничан

Мінімальна зарплата буде 3200 грн. Плюси та мінуси для вінничан
  • Прем’єр Володимир Гройсман заявив, що мінімальна зарплата з 1 січня 2017 року буде 3200 гривень.
  • Мінімальна зарплата громадян буде дорівнювати «реальному, фактичному і юридичному прожитковому мінімуму».
  • А як це відіб’ється на вінничанах: працівниках, приватних підприємцях, бюджетниках, пенсіонерах?

 

Давайте детально розберемося: які плюси та мінуси має збільшення мінімальної зарплатні.

Зарплати «в конвертах» частково вийдуть з тіні. Так звана «тіньова» зарплата виплачувалася працівникам таким чином: при окладі в 5 000 грн, роботодавець виплачував 1450 гривень мінімальної зарплатні, а 3550 гривень віддавав «у конверті» (1450 + 3550 = 5000). Тепер же зміниться перерозподіл коштів — 3200 гривень — офіційно, а все інше у «конверті» (3200 + 1800=5000).

Удвічі більше (від частини з «мінімалки») отримає бюджет з податків ПДФО (на доходи), військового збору, ЄСВ (пенсія).

Відео дня

Недобре буде «єдинщикам». Вони будуть платити майже вдвічі більше. RIA розрахувала, якими будуть податки для ПП у листопаді 2016 року та в січні 2017 року (платники єдиного податку, див. таблицю нижче).

Президент «Асоціації приватні інвестори України» Сергій Десяк каже, що «так бізнес ще більше піде в тінь».

— Збільшиться практика залучення робітників до виконання робіт по цивільно-правових угодах: людині будуть платити не місячну зарплату, а винагороду за виконання конкретної роботи. У цьому випадку втратять лише співробітники, тому що на виконавця цивільно-правової угоди гарантії та пільги, такі як відпустка, вихідні дні, тривалість робочого часу тощо, не поширюються.

Представник президента України в Кабміні Лешек Бальцерович розказав, що був шокований планами Уряду збільшити мінімальну зарплату вдвічі:

— Ми не мали можливості ознайомитися з калькуляцією, на яку спирається це рішення. По-перше, як це вплине на видаткову частину бюджету? По-друге, що буде з пенсійною системою і тіньовою економікою? Також не вказано кількості законів, які необхідно буде змінити в зв'язку з ростом мінімальної зарплати. Здається, що це змагання в популізмі всередині самого уряду, — сказав Бальцерович.

Кількість отримувачів субсидій та її розмір зменшиться. Якщо в країні ніхто не буде офіційно отримувати менше ніж 3200 гривень, то і субсидій на компенсацію комуналки держава буде платити менше. Але зменшення розміру субсидій відбудеться не раніше 2018 року, адже зараз державна допомога оформляється на підставі минулорічної декларації.

 

«Добре, коли одночасно зі створенням умов для бізнесу»

Олександр Човган, Президент RIA

— Це логічний хід прем'єра. Збільшити доходи бюджету від мінімалки вдвічі — добре для країни. Проте правила гри мають бути справедливі і для влади, і для людей. Збільшення податкового навантаження на підприємців має проходити одночасно зі створенням реально гарних умов для бізнесу, реальної боротьби з корупцією. Але про «створення умов» тільки говорять… До того ж, у 2018‑му через підняття «мінімалки» дотації з бюджету на комуналку значно зменшаться. І це було б добре для держави, якби на ринку тепла панувала конкуренція, і ціни були б під контролем конкуруючого ринку, людей, а не олігархів.

 
 

«Економіка не витримає подвійної мінімалки»

Віктор Пинзеник, економіст, нардеп

— Мінімальну зарплату можна поставити і сотні тисяч гривень, але економіка цього не витримає. Наступного року Україна має виробити продукції на менше 2,6 трильйона гривень, що в середньому складає близько п’яти тисяч гривень на одного громадянина в місяць. Мінімалка в Україні зав’язана на тарифну сітку. У такому варіанті ми мали б вийти на середню зарплату майже у 12 тисяч гривень (середня зарплата зараз у 3,6 рази перевищує мінімальну). Економіка такої зарплати забезпечити не може, бо не можна спожити того, чого немає. Але є інший канал — інфляція. Вона може забезпечити будь-яку заробітну плату. Нагадаю: номінальну.

 

«Із такою зарплатою субсидію не отримаєш»

Сніжана Бойко, директор ТОВ «ВІНДІМ ТЕХНОЛОДЖІ»

— Якщо збільшать мінімальну заробітну плату до 3200 гривень, то субсидій звичайні люди просто не отримають. Ціни на комуналку підвищаться ще більше, власне, вони вже підвищуються. Але в людини буде зависока заробітна плата для того, аби отримати субсидію. Візьмемо, наприклад, квартиру у опалювальний сезон: без субсидії людині доведеться із тих 3200 гривень сплатити половину за комуналку. Моє враження таке: зараз усе робиться для того, аби люди не отримали цих субсидій. У свій час Яценюк їх роздав всім бажаючим, тепер же йде тенденція до урізання.

 

«Економіка від підвищення мінімалки стабільніше не стане»

Олександр Печалін, голова Спілки підприємців “СТІНА”

— Економіка від цього стабільнішою не стане. Є звичайний принцип: якщо навантаження на зарплату складає більше 30%, то вірогідність того, що бізнес приховуватиме частину доходів - 100%. У даному випадку приватні підприємці теж повинні будуть збільшити працівникам мінімалки. Тоді зросте і сума податків, які вони сплачуватимуть до держказни. Левова частка податків надходить від представників середнього та малого бізнесу. Аби вони сплачували більше податків, їх потрібно розвивати. Повинна бути реальна державна підтримка, котра зараз носить декларативний характер.

 

«Влада залазить у кишені підприємців»

Владислав Старинець, економіст

— Навіть за найбільш обережними оцінками фахівців, підвищення мінімальної зарплати до 3200 гривень збільшить фонд оплати праці в економіці наступного року на 28,1 мільярдів гривень. Збільшення фактично означає перерозподіл грошей на користь малозабезпечених верств населення, яким не вистачає найнеобхіднішого. Тобто збільшиться внутрішній попит на дешеві вітчизняні товари - в першу чергу, на продукти харчування. Зараз ще не до кінця зрозуміло, як відреагує на необхідність платити великі податки бізнес. Але те, що надходження до центрального і місцевого бюджетів збільшаться в рази - факт. Чи складуть вони очікувані 60 мільярдів гривень — покаже час.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (20)
  • Мудрая Ярослава

    Зарплаты  из  тени не  выведут,  Людей  будут  увольнять,  переводить на 0,5 ставки,  юудут  работать нелегально. Увеличение  минималки   в   2  раза   влечёт  за  собой  рост  цен  в   2 раза  и  рост  курса  доллара.   Так  всегда  было  и  будет  у нас   в  стране.
  • Тёма

    Многие считают что поднимут зарплату и они заживут, на самом деле ждите жёсткого подорожания абсолютно всего!
  • Юлія

    "Бідні" підприємці  платять оренду по 10-20 тисяч гривень в місяць і нормально, а як в бюджет 1300 грн., то всі позакриваються.

    Nataliia Voitiuk reply Юлія

    В нашей стране платить налоги это как плевать в бездонную яму. И денег то этих не жалко,если они действительно на благое дело пойдут,а так по факту: все отрасли гос. деятельности в Украине на нуле,но зато у "народних обранців"  по миллиончику дома в сейфе лежит.

    Анонім reply Nataliia Voitiuk

    Існують способи списати з податків певні кошти, якщо ви їх пустили "на добре діло". Список таких випадків надати не готова, але таке є.

    Вовк Андрей reply Анонім

    Да,есть такое,но с ограничениями,если на благодийныцтво потратили не больше,по моему 5% от дохода. Все что свыше на налоговоые обязательства уже не влияет.Могу лшибаться,так как давно не в теме.
  • Ирина

    Моя думка така: все це робиться задля добробуту аж ніяк не народу. Піднімається зарплата - збільшується сума сплачуваних нами податків, збільшуються надходження в бюджет, збільшуються далі статки депутатів. Ціни влуплять такі, що нам і 3200 не стане. Що на продукти, що на комунальні і на все інше. Щодо зарплат в конверті - вони завжди були і будуть. Вище правильно написали - переведуть на півставки, бо не вигідно, а все інше даватимуть в конверті.  І наша влада ніколи не насититься. Покласти б їх на ці гроші в місяць. Вони роблять всі закони під себе, щоб їм було зручно, щоб вони могли жити як хочуть і робити що хочуть і їм за то нічого не було. Мені здається, що у Радянському Союзі можливо було краще жити. Судячи з розповідей батьків і бабусь, то мали на хліб, на масло, і всі мали роботу, і все було по справедливості.

    Єдине - за що можна любити нашу країну - за природу. Все. Хай думають, що я не патріот. Але якби у мене була можливість виїхати - я б нею скористалася.

    Анонім reply Ирина

    Щодо "на хліб, на масло" - ви точно самі додому нічого не купляєте. Масло завжди було дороге, його завжди економили. Їсти кожен день булки з маслом - це досить великі гроші А за радянського союзу пенсія когоспника складала 6-7 рублів. Декрет був два тижні до і два після. Черги по півдня, працююча людина не мала фізично можливості і часу відстояти їх в усі відділи. Так що важко сказати чи краще, але ніякого солодкого життя (крім тих, хто був на керівних посадах) не було.

    До речі, був такий рік, коли літинське масло купували в Києві, бо у нас воно не продавалося.



    Я не агітую за захід і усвідомлюю всі його недоліки, але брехати і відбілювати гнилу верхівку радянського союзу теж не потрібно.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up