Блокування податкових накладних (Новини компаній)

Блокування податкових накладних  (Новини компаній)

Розпочалася нова хвиля «блокувань» податкових накладних.

Перша хвиля масових зупинок реєстрації мала місце ще у квітні 2017 року, що було пов’язаним із внесенням законодавцем чергових змін до ст.201 Податкового кодексу та визначенням КМУ порядку зупинки реєстрації податкових накладних.

У листопаді 2018 року коли ДФС оновило критерії ризиковості - розгорілось друга масштабна компанія відмов у реєстрації ПН/РК. Податківцю було достатньо вирішити, що у платника податків завеликий врожай, недостатньо техніки або працівників.

Незважаючи на те, що Шостий апеляційний адміністративний суд справа № 826/12108/18 від 10.12.2019 визнав протиправними та скасував окремі пункти Порядку № 117, що мало покласти кінець безпідставним віднесенням платників та операцій до ризикованих. Кабінет Міністрів України постановою №1165 затвердив нові порядки зупинення реєстрації ПН/РК у ЄРПН, які занурили суб’єктів господарювання у третю хвилю протиправного «блокування».

Попри те, що ДФС ліквідовується та створено ДПС ситуація починає набирати нових обертів.

Наразі ми спостерігаємо відновлення протиправних «блокувань» реєстрації ПН, чи це пов’язано із відсутністю у держави коштів на відшкодування ПДВ чи бізнес-ідеями деяких чиновників - невідомо. Проте реєстрація зупиняється в автоматичному режимі коли платник лише отримує квитанції про зупинення із фразою «відповідно до п.201.16 ст.201 Податкового кодексу України. ПН/РК відповідає вимогам п.1 "Критеріїв ризиковості платника податку"». Ніякої конкретики на стадії зупинення ми не дізнаємось.

У чому ж саме полягає ризиковість платника чи операції стає відомо після дачі пояснень із усіма підтверджуючими документами комісії регіонального органу ДПС. Тоді у Комісії ми дізнаємось, що нам потрібно надати копії якихось документів, що розсіють сумніви податкової у ризиковості, проте остання не знає що це можуть бути за документи, а ті що надали - недостатньо.  

Вирішується питання у два способи: звернення із скаргою до вищестоящого податкового органу, що у 90 % не увінчується успіхом, або звернення до суду.

У суді відповідачами виступають, як регіональний орган ДПС так і ДПС України, адже протиправне рішення прийняте регіональним органом, а виконати дії з реєстрації ПН може лише ДПС України. Під час судового розгляду податківцям важко пояснити у чому ж полягає ризикованість операції, а відповідно до вимог ч. 2 ст. 77 КАС України обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення лежить саме на податковій. Тому у левовій частці такі рішення податкової визнаються протиправними та суд зобов’язує зареєструвати податкові накладні.

Процес розблокування є доволі довгим, в результаті чого контрагент платника податку втрачає право на податковий кредит на період оскарження. Бувалі контрагенти себе підстраховують та здійснюють прив’язку оплати за товар виключно після реєстрації податкових накладних.

Наслідками того, що платник не оскаржить відмову у реєстрації ПН є не лише питання відшкодування ПДВ його контрагенту, але і віднесення платника до ризикових платників та автоматичне блокування ПН по усіх операцій із ним, підозра податкової у фіктивності.

Найкращим виходом із проблемної ситуації буде звернення за консультацією до адвоката – фахівця у сфері податкового права, який допоможе у підготовці всіх необхідних документів та у виведенні платника податків із категорії ризикових.

Кравчук Михайло
Адвокат АК «Якименко та партнери»

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up