34 тисячі досудових попереджень направлені боржникам за розподіл газу (Пресслужба «Вінницягаз»)

34 тисячі досудових попереджень направлені боржникам за розподіл газу (Пресслужба «Вінницягаз»)

Сьогодні багато йде розмов про платіжку за розподіл газу. Як нараховують плату за доставку блакитного палива, куди витрачають тарифні кошти та про ситуацію з розрахунками – в інтерв’ю з комерційним директором АТ «Вінницягаз» Володимиром Антошком.

Пане Володимире, поясніть – звідки взялась плата за розподіл газу і чому споживачі газу отримують дві платіжки?

Перш за все наголошую, що плата за розподіл газу не є якимось новим платежем. Ці кошти сплачувались споживачами завжди і були включені у вартість кубометра газу. І лише з початку 2020 року, в зв’язку з реформуванням ринку газу в Україні за європейськими стандартами, цю плату винесено в окрему квитанцію. Продаж газу і його розподіл – це різні послуги. Їх надають різні компанії. Відповідно й різними мають бути рахунки.

Споживачі часто питають: самі купували труби, прокладали газопроводи до своїх домівок. За що тепер мають платити?

Витрати на прокладання мереж і витрати на транспортування цими мережами газу до кожного клієнта – це різні витрати. Плата за розподіл – це не за «труби», як її часто називають. Це – необхідні кошти для забезпечення власне технологічного процесу безперебійної та безпечної доставки газу мережами до кожного споживача. Для утримання газопроводів та обладнання, їх оновлення, ремонту та реконструкції, підтримки належного тиску газу тощо.

І мова йде не лише про труби, які проклали споживачі, а й про усю мережу в області?

Так, коли ми говоримо «плата за доставку», то йдеться про підтримку безперебійного газопостачання, в якому задіяний весь комплекс мереж та регулюючого устаткування. На сьогодні в області «Вінницягаз» обслуговує понад 20 тис. км розподільних газопроводів, через які газ доставляється 460 тис. клієнтів компанії.

А як використовуються кошти за доставку?

Суттєва частина плати за розподіл газу спрямовується на роботу аварійно-диспетчерської служби 104, яка цілодобово, без вихідних та свят пильнує на сторожі безпеки споживачів, виїжджає у найвіддаленіші куточки кожного району, міста, села, щоб допомогти та вберегти від аварійних загроз.

Важлива складова плати за розподіл газу використовується на технологічний газ, встановлення лічильників, їх ремонт та заміну, роботу контакт-центру та онлайн-сервісів.

Чи справно сплачують споживачі Вінниччини за отримані послуги?

Напередодні опалювального сезону рівень оплат викликає серйозну тривогу. Головним чином споживачі уже звикли до нового порядку розрахунків та сплачують за доставку газу вчасно. Однак, є й такі, що зволікають з оплатою. В умовах карантину заборонено відключати від газопостачання боржників - побутових споживачів, нараховувати їм штрафи і пені за несвоєчасну оплату спожитих житлово-комунальних послуг. Наслідком цього державного рішення є глибока криза неплатежів у газовій сфері, яка наростає і вкрай згубно впливає на можливості газорозподільних підприємств підготувати мережі до осінньо-зимового періоду.

Як впливаєте на боржників?

Поки не застосовуємо санкції за прострочення оплати розподілу газу. Однак, під час карантину немає мораторію на стягнення боргів в судовому порядку. В умовах, що склалися, підприємство вимушено вдається до крайніх заходів. Боржникам вже надіслано майже 34 тис. досудових попереджень про необхідність сплатити за надану послугу.

А субсидіанти також боргують?

На жаль, нарощують борги і отримувачі субсидій. Компанія передає органам соціального захисту населення списки споживачів, що боргують більше трьох місяців. У разі не оплати такої заборгованості житлова субсидія на опалювальний період не призначатиметься.

То коли і як правильно сплачувати за доставку газу?

Нагадаю, що плата за розподіл газу має здійснюватися щомісяця, рівними платежами, до 20 числа місяця, в якому надається послуга. Наприклад, за жовтень – до 20 жовтня. Зручно платити за допомогою онлайн-сервісів 104.ua – у особистому кабінеті, вайбер-боті 7104, телеграм-боті 7104. З їх допомогою можна передавати показники лічильників газу, переглядати історію споживання та оплат, перевіряти нарахування, завантажувати квитанції та сплачувати за газ і розподіл газу.

Від чого залежить розмір плати?

З 1 січня 2020 року вартість послуги розподілу газу визначається для кожного споживача за принципом так званої «замовленої потужності». Розмір плати залежить від обсягу спожитого газу кожним окремим домогосподарством. Свій обсяг споживання у минулому газовому році потрібно помножити на тариф. Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів – отримаємо розмір щомісячної платні за доставку газу.

А чому при нарахуванні враховується споживання минулого газового року, а не поточне, щомісячне?

Для розрахунку рівномірної щомісячної плати. Це дозволяє споживачам зменшити фінансове навантаження на сімейний бюджет в осінньо-зимовий період. Якщо впродовж газового року споживач зменшить споживання газу, то в наступному році за доставку буде платити менше, і навпаки. Нагадаємо, що 30 вересня завершився черговий газовий рік і, виходячи з обсягів споживання в цей період, кожен клієнт з січня нового, 2021 року, отримає оновлену платіжку від газорозподільної компанії.

Чому важливо, щоб платежі за розподіл надходили вчасно?

«Вінницягаз» дякує всім, хто платить вчасно, адже плата за тарифом призначена для утримання, обслуговування, ремонтів газорозподільних мереж, заміни обладнання. Закликаємо усіх споживачів у цей непростий для всієї країни час дотримуватись платіжної дисципліни. Ваша своєчасна оплата послуги розподілу газу – це, насамперед, інвестиції у вашу ж безпеку та комфорт у сезон низьких температур.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up