Чому не відбулася сесія облради і хто ходив містом з рупором, шукаючи Лету та Бабій

Чому не відбулася сесія облради і хто ходив містом з рупором, шукаючи Лету та Бабій
Щедро розрекламований вінницькими активістами "судний день влади", який мав відбутися в п'ятницю, 14 листопада, так і не наступив. Депутати не зібрали кворуму для того, щоб провести позачергову сесію облради. Вінницькі активісти звинуватили в цьому депутата Івана Лету і вирішили знову його "люструвати", та не знайшли того на робочому місці. Не вдалося "люструвати" і Директора обласного департаменту охорони здоров'я Тетяну Бабій. Її теж не знайшли на роботі.

З дев'ятої ранку сьогодні, в п'ятницю, 14 листопада, під приміщенням Вінницької облдержадміністрації почали збиратися місцеві активісти, представники політичних партій та громадських організацій. Всі хотіли потрапити на позачергову сесію облради і вимагати від перших керівників області та депутатів не допустити поновлення на роботі трьох головних лікарів: Тетяни Антонець (дитяча обласна лікарня), Віктора Власюка (обласний центр медико-соціальної експертизи) та В'ячеслава Воронова (обласне бюро судово-медичної експертизи).


Серед бажаючих потрапити на сесію облради багато людей похилого віку. Жіночки жваво перемовляються, шукаючи очима своїх "поводирів". Обличчя у них радісно-збуджені, кожна розповідає, як мінятиме хід історії у власному місті.

Відео дня

В сесійну залу мляво підтягуються депутати. Багато хто при зустрічі обіймається та цілується.

Сесія почалася із запізненням на чотири хвилини. Це викликало обурення присутніх у залі "гостей". Особливо - людей літнього віку, які з радісним завзяттям почали скандувати "Ганьба!".

Сесію відкрили хвилиною мовчання - вшанували пам'ять бійців, які загинули у зоні АТО.

В залі видно Януарія Шостака від місцевої "Батьківщини", студентського "свободівця" Андрія Вигонюка, Юрія Хорта, голову вінницького Люстраційного комітету Анатолія Банаха.

Андрій Вигонюк підходить до немолодих, але активних активісток - жіночок на балконі:

- Якщо не буду кворуму, я дам сигнал, і будемо блокувати роботу сесії, - каже пан Вигонюк.

І зникає у коридорі, розмовляючи по телефону і говорячи про те, що "дасть команду".

Але "давати команду" не довелося - голова облради Сергій Свитко оголошує, що кворуму немає, бо станом на 10.15 ранку зареєструвалося лише 40 депутатів. Із 67, необхідних для проведення сесії. Активісти захвилювалися і знову почали кричати "Ганьба!". Сергій Свитко пообіцяв, що сесія відбудеться на наступному тижні. 

Януарій Шостак закликав усіх присутніх не розходитися, а піти "в гості" до депутата облради Івана Лети:

- Це ж Лета, який дуже ображений на голову облради, і винний у зриві сесії, - вигукує з балкону Януарій. - Через суд він домігся забрати у Сергія Свитка право призначати керівників комунальних підприємств у міжсесійний період, а сам на сесію не з'явився. То ж давайте підемо до нього спочатку на роботу, а, як там його не буде, то й додому до нього поїдемо. І будемо там палити шини, поки він не з'явиться і не віддасть гроші, витрачені облрадою на організацію сесії.

Активістам, особливо жіночкам й чоловікам літнього віку, така ідея дуже сподобалася - судячи з рішучого виразу їхніх обличь, ніхто й не збирався нікуди розходитися. Та й "команди" не було...

Андрій Вигонюк та Януарій Шостак оголосили присутнім, що треба йти до депутата Лети на роботу і вимагати пояснень.

Під вигуки "Слава Україні!" - "Героям слава!", "Слава нації!" - "Смерть ворогам!", нечисельна процесія на чолі з Януарієм Шостаком рушила до трамвайної зупинки - їхати до Лети на роботу, до готелю "Профспілковий", де і знаходиться обласна Профспілка медичних працівників.

Невеличке зібрання під стінами готелю "Профспілкового".

На робочому місці депутата Івана Лети не було. Активісти завітали до кабінету заступника пана Лети. Той пояснив "гостям", що Іван Іванович у відрядженні у Києві. Активісти вимагали показати наказ про відрядження, на що заступник відповів, що такого документу наразі немає. Вирішили зателефонувати самому Леті.

Після телефонної розмови активісти вирішують, що люструвати сьогодні когось таки треба. І ... йдуть до Директора обласного Департаменту охорони здоров'я Тетяни Бабій. Там уже "керує парадом" Юрій Хорт. Із присутніх - ті ж активісти, переважно, люди похилого віку. Складається враження, що останнім такі мандри по кабінетах високопосадовців подобаються - в присутності місцевих революціонерів можна сказати все, що на душі "накипіло". Та й просто - цікаве дозвілля...

В приймальні Тетяни Бабій самої Тетяни Бабій не виявилося. Чи то вона захворіла, чи теж у відрядженні. А Юрій Хорт якраз збирався забрати у неї заяву на звільнення за власним бажанням, час на написання якої, за його словами, спливав у очільниці обласного департаменту охорони здоров'я сьогодні, 14 листопада.

В кабінеті зчинився галас.

Слово взяв Хорт. Попросив секретаря позвати юриста Департменту, щоб той розповів, кому, приміром, належить обласний центр медико-соціальної експертизи - облдержадміністрації чи обласній раді.

Деяким активістам юрист не сподобався: обізвавши того "конюхом", чоловіки почали сердитися і звинувачувати його в тому, що він не поважає народ.

На такій емоційній ноті і закінчився похід місцевих люстраторів та революціонерів по чиновниках, а з ним і "судний день влади". Проте активісти обіцяли, що повернуться і відновлять справедливість, подолають "корупціонерів і хабарників" і змінять хід історії у власному місті...

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Анонім

    Выгонюк ещё тот 3.14дарок
  • Анатолій Банах

    Цікаво поданий матеріал із ноткою здорової критики та, місцями, гумору :)
  • Анонім

    Выгонюк же будет врачем. Подумайте какое качество помощи этот сволоток будет оказывать.
  • Анонім

    Что за бред! Пора люстрировать люстраторов.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький 10:15 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:11 У Вінниці майже 40 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень 09:15 Сьогодні — Велика середа. Суть третього дня Страсного тижня і головні правила Від читача 16:27 Розкажи бабусі про очищення судин 09:15 Вінничанка Валентина Порицька понад півсторіччя працює на одному місці 08:55 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:24 Сьогодні вітаємо Тамару та Макара. Історія та прикмети 1 травня 22:29 Втричі збільшились випадки повторної «дорослої» вітрянки, а після 50-ти років може статися ще один сюрприз 21:56 Концерт «Sound of Ukraine» і оркестр, що скорив Європу, скоро у Вінниці! Буде до мурах photo_camera 21:12 Пандемія поставила на паузу, а війна переформатувала. На що перетворюють дитячі літні табори? 21:01 «Ти чесно жив, любив життя і ось пішов у небуття». Пам'ятаємо про героя Леоніда Паламарчука 20:02 Кліщі повилазять разом з теплом: як уберегтися в парках і садах 19:06 Біля Гайсина легковик в'їхав у вантажівку. Обоє водіїв — не місцеві 18:27 Почали з дефіле в українському вбранні. У техуніверситеті відновили конкурс «Міс ВНТУ» 18:10 Від завтра ближнє світло фар за межами населеного пункту стає обов’язковим 17:13 Судитимуть бізнесмена, який привласнив та легалізував понад два мільйони «Укрзалізниці» 16:01 На «зебрі» по Зодчих легковик збив вінничанина. Потерпілий у лікарні 15:09 У Вінниці 17-річний хлопець на електросамокаті збив 64-річну жінку 14:04 Мобілізація, пенсії, оновлення ПДР. Що зміниться для вінничан у травні?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up