За нових головних лікарів у Вінниці голосували по п’ять разів. Як діти

За нових головних лікарів у Вінниці голосували по п’ять разів. Як діти
Цього тижня розпочались громадські слухання, під час яких розглядали всіх кандидатів на посади звільнених головних лікарів. Після обговорення та голосування шляхом піднятих рук громадськість визначалась із єдиною кандидатурою. Все проходило доволі хаотично

Діти в дитячому садочку організованіше шикуються на обід, ніж деякі дорослі голосують. Це перше, що спадає на думку після таких громадських слухань. Виступи багатьох кандидатів нагадували радше заздалегідь підготовлені відповіді студента на екзаменаційний білет. Для підтвердження свого патріотизму дехто з кандидатів починав і закінчував свій виступ словами: “Слава Україні!”


Практика, коли долю кандидата на вагому посаду вирішує саме громадськість, дуже гарна. Демократична. Але ситуація, коли з п’ятої спроби не можуть порахувати голоси, переголосовують і не можуть визначитися, кому висловлювати недовіру, а кому ні, навряд чи сприяє демократичному вирішенню такого делікатного питання. У багатьох бажаючих виявити свою громадянську позицію “здавали нерви” і вони покидали приміщення.
А судді хто?...  
Після гучного звільнення 32 головних лікарів області громада з особливою цікавістю чекала відкритих слухань. Висловити свою позицію прийшли і члени громадських організацій, і депутати, і матері, яким не байдужа доля медицини, і члени трудових колективів лікарень.
Представники громадських організацій, зареєструвавшись і отримавши на руки папірець зі своїм прізвищем - “мандат” - долучилися до вирішення долі того чи іншого кандидата. Наскільки ця людина розуміється на тонкощах керування медичним закладом обласного рівня, ніхто не перевіряв.
Керували демократією голова Люстраційного комітету Вінниччини Анатолій Банах, представник громадської організації “Філософія серця” Юлія Грига та заступник голови вінницької Самооборони Борис Пасіченко.

Відео дня

Кожному кандидату вони ставили однакові запитання та рахували голоси. А ще намагалися організувати народ. Тому що всі дуже хвилювалися. Хвилюватися почав і сам пан Банах:
- Та що ж ви гірші за дітей, їй Богу! - вигукував очільник Люстраційного комітету. - Чи так вже складно підняти мандат чи не підняти.
В особливо напружені моменти пану Банаху доводилося перекрикувати присутніх, повторювати питання, ставити на голосування нові пропозиції і вигадувати нові методи підрахунку голосів. Тому що, наприклад, після голосування за кандидатуру нового головного лікаря обласного онкодиспансеру порахувати голоси не вдалося і з п’ятої спроби. Врешті-решт, людям запропонували розкласти свої мандати в … купки. Прихильники одного із трьох кандидатів могли залишити свій мандат саме у його “купці”. Після таких креативних рішень голоси все-таки порахували.
Питали про Майдан  
Голова Вінницької облради Сергій Свитко наголошував, що усіх кандидатів перевірятимуть на патріотизм, порядність та професійність. Чи не найбільше вінничан цікавило те, як саме перевірятимуть претендентів на патріотизм. І от з’ясувалося.
Кожного кандидата запитували про його особисте ставлення до Майдану. Хтось вирішував не чекати цього запитання, тому свій виступ починав і закінчував словами “Слава Україні!” І всі, як один, сказали, що підтримують Майдан. А через одного стверджували, що або були на Майдані, або допомагали харчами та ліками, або ж переживали душею і серцем. Тільки один з кандидатів, Тарас Беліченко, відповів нестандартно:
- Майдан підтримую. Але і там є питання…


Вигнали колектив
Чи не найгучнішим стало обговорення кандидатури на заміщення посади головного лікаря обласного онкодиспансеру. Підтримати колишнього головного лікаря Петра Одарченка прийшло чоловік п’ятдесят колективу. Але їх просто … не пустили до зали. Мотивували тим, що у приміщенні страшенна задуха і немає чим дихати.


Очолити онкодиспансер, окрім пана Одарченка, виявиля бажання і Володимир Шамрай, і Анатолій Ковальчук, і Ніна Горобчишина. Всі вони - медики. Пан Шамрай має бізнес і новеньку “Міцубісі” 2014 року - взяв у кредит. А пані Горобчишина допомагає 29-річному сину керувати бізнесом і впевнена, що має достатній потенціал, аби очолити лікарню. Пан Ковальчук - завідувач хірургічного відділу онкодиспансеру - переконаний, що має достатньо професійних якостей. І не має дорогого авто.


Присутні висловили недовіру Петру Одарченку. Підтримала громадськість двох кандидатів - пана Шамрая та пані Горобчишину, які набрали однакову кількість голосів.
Члени трудового колективу онкодиспансеру не розійшлися. Лікарі та медсестри стояли під “Плеядою”, засмучені тим, що до їхньої думки ніхто так і не дослухався.
- Нам образливо. Що це за голосування? Хто ці люди, що мають вирішувати долю лікарів і цілого колективу? Такі слухання більше схожі на балаган і принижують гідність людини, яка більше сорока років життя віддала медицині.


Кому висловили недовіру     
Громадськість висловила недовіру колишнім головним лікарям дитячої обласної лікарні Тетяні Антонець та обласного МСЕКу Віктору Власюку.
Нагадаємо, що члени колективу цих лікарень підтримали саме цих кандидатів. Проте громадськість вирішила, що рішення колектив прийняв під тиском, тому колективу такі очільники непотрібні.
Шляхом голосування громадськість рекомендувала на ці посади Василя Паненка (дитяча обласна лікарня) та Анатолія Фіщука (обласний МСЕК).
В довгих муках “народжувалась” і кандидатура очільника обласного бюро судово-медичної експертизи. Трудовий колектив не хотів прощатися із попереднім головним лікарем В’ячеславом Вороновим. А громадськість хотіла . Тому пану Воронову довелося пережити чимало неприємних моментів. Під кінець спілкування з громадою пану Воронову було складно стояти, тому голова Люстраційного комітету запропонував йому присісти.

А от громада вирішила, що немолодий чоловік мусить стояти і далі.
- Чого це ви його жалієте? Не потрібно його жаліти, хай собі стоїть, - лунає із залу.
Голосування затягнулося. Заплуталися, скільки людей зареєструвалося і має мандати. Самі ж люди розгубилися, бо не завжди розуміли суть питання на порядку денному. Хтось підводився щоп’ять хвилин, бо з’явилася якась нова цікава ініціатива. Врешті-решт, вирішили рекомендувати кандидатуру Олега Щєглова.

 

На громадські слухання завітав і голова ГО "Батьківщина Молода" Вадим Кудіяров. Через деякий час громадському діячу довелось покинути приміщення, бо присутні не вірили, що він і справді представляє громадську організацію.
 
Головуючі комісії стомилися від емоцій та неорганізованості...
 
 
Жінка свариться на колишнього головного лікаря обласного бюро судово-медичної експертизи пана Воронова.
 
Один із претендентів на заміщення вакантної посади головного лікаря бюро судово-медичної експертизи зізнався, що з третього разу вступив до медичного університету.
 
Один із претендентів на заміщення вакантної посади головного лікаря бюро судмедекспертизи Олександр Дреницький почав свій виступ словами "Слава Україні!". Проте, так і не спромігся сформулювати три своїх перших рішення на новій посаді.
 
Голосували-переголосовували по п'ять разів...
 
 
Час від часу хтось із присутніх представників громадськості підводився з місця для "наведення порядку". Це супроводжувалось "проханнями" позакривати роти, бо ж ми йдемо в Європу...
 
Пан Шамрай, пані Горобчишина та пан Ковальчук (зліва направо) - всі хочуть стати головними лікарями онкодиспансеру. після виступу Петра Одарченка всі, як один, запевнили громадськість, що зроблять благодійний фонд диспансеру прозорим і чесно зізнаватимуться про факти корупції, якщо такі будуть.
 
Під час свого виступу колишній головний лікар онкодиспансеру Петро Одарченко відповідав на заздалегідь підготовлені питання присутніх про корупцію в лікарні.
Пан Шамрай розповів присутнім, що має новеньку Міцубісі 2014 року, а дружина керує приватним медичним бізнесом. Пані Горобчишина теж має відношення до бізнесу: стверджує, що опосередковано, бо "просто допомагає сину з керівництвом". Пан Ковальчук має солідний досвід і завідує сьогодні хірургією в онкодиспансері.
 
Підтримати свого кандидата на заміщення вакантної посади головного лікаря онкодиспансеру можна було "в купках". Тільки так присутні спромоглися порахувати голоси. Не кожний з першого разу знаходив "свою купку".
Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Anonymous

    Миздобули, скоро подорожником лечиться будете.
  • Anonymous

    Пані Оксана! Ви були самі присутні на заході чи писали з чиїсь слів? Половина поданої Вами інформації є перекрученою... Голосували тільки голови чи представники громадських організацій,- тому вони і мали мандат. І багато чого ще...
  • Anonymous

    Кілька помилок, не всі бажаючі голосували. Голосувати можна було тільки з мандатом, який видавали один в руки одному представнику громадської організації (офіційно зареєстрованої) для отримання мандата потрібно було пройти процедуру реєстрації, пред'явити паспорт та віддати копію листа доручення з мокрою печаткою громадської організації. Трьох представників "трудового колектива" залишили в залі, вони висловлювали свою думку, здається там був оператор, подивіться на відео.... Всі інші прийшли і пішли разом з Одарченко, який їх туди і привів.
  • Anonymous

    Нет кассового аппарата для учета "благотворительных взносов" и поборов. Работа на доверии?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 16:06 Що ви знаєте про вишиванки? Тест до свята від «20хвилин» 15:31 У Вінниці розробили «Дорожню карту Захисника» для допомоги ветеранам 14:19 Сьогодні — День вишиванки. Народний репортаж із соцмереж вінничан до свята play_circle_filled photo_camera Від читача 10:21 «Шахрай у Вінниці: Як лікар-інтерн кинув місцевих на гроші?» 14:00 День відкритих дверей! Запрошуємо у Вінницькій національний технічний університет (Новини компаній) 13:21 «Взірець безмежної любові»: презентували книгу про Героя України Дмитра Майбороду 12:33 Він загинув, рятуючи побратимів: спогади героя з Вінниччини Віталія Шевчука 12:07 На Вінниччині за добу сталося дві пожежі: вогонь знищив будинок та гараж з майном 11:01 Вінницький хірург у прифронтовому госпіталі врятував життя воїна з тяжким пораненням photo_camera 11:00 Шукаєте де вигідно придбати будівельні матеріали? Добірка будівельних баз та магазинів (партнерський проєкт) 10:11 «Хлопці, якщо це станеться, поховайте мене біля Миколи». Донечка просить присвоїти татові Героя України 09:51 Де у Вінниці планово відключили світло та воду: перелік адрес 09:05 У Вінниці роздавали продуктові набори багатодітним сім'ям 09:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:21 Сьогодні вітаємо Аркадія та Федора. Історія, заборони та прикмети 16 травня 06:01 Погодинні відключення світла на Вінниччині: оприлюднили список черг на знеструмлення 21:15 Їде МУР! Чим 20 травня здивує Вінницю реп-мюзикл «Ти [Романтика]» про Розстріляне відродження? play_circle_filled photo_camera 21:01 Звуки вибухів та сирени почуєте через планові роботи. Вінничанам варто не панікувати play_circle_filled 20:23 Чи можна у Вінниці вже їсти полуницю, лохину, абрикоси? Ми перевірили їх на нітрати play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up