Чи можна у Вінниці вже їсти полуницю, лохину, абрикоси? Ми перевірили їх на нітрати

Чи можна у Вінниці вже їсти полуницю, лохину, абрикоси? Ми перевірили їх на нітрати
Сергій Гирич, декан факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування ВТЕІ ДТЕУ
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, чи є нітрати у ягодах, що продаються у вінницьких магазинах та на ринку.
  • Фахівці Вінницького державного торговельно-економічного інституту визначили, чи можна споживати полуницю, лохину, абрикос і не боятися надмірної кількості добрив.

Щоб отримати ранній урожай, деякі фермери підсипають у ґрунт надмірну кількість азотних добрив. Як наслідок, у перших ягодах та фруктах накопичуються нітрати.

Найшвидший і найпростіший спосіб перевірити вміст нітратів — скористатися експрес-тестом. Достатньо занурити тестер у ягоду та потримати кілька секунд. Оскільки таких апаратів немає у вільному доступі, ми звернулися до фахівців Вінницького державного торговельно-економічного інституту.

Відео дня

Разом з товарознавцями, за допомогою тестеру Greentest, перевірили на нітрати полуницю, абрикос та лохину. Задля порівняння ягоди придбали в торговельних мережах та на ринках Вінниці.

— Сьогодні ми перевіримо ягоди та фрукти на вміст нітратів, їх безпечність для харчування, —  розповідає декан факультету торгівлі, маркетингу та сфери обслуговування Вінницького торговельно-економічного інституту ДТЕУ Сергій Гирич. — Адже це ті десерти, які полюбляють наші діти. Тому особливо важливо, щоб вони споживали продукцію не просто якісну і смачну, а ще й безпечну і нешкідливу.

Перевіряли зразки, куплені у супермаркеті і на ринку. Чи відповідають вони діючим нормативним вимогам?

Полуниця

Стартував сезон полуниці. Утім чимало людей не наважуються зараз споживати полуницю, побоюючись, що у ній може бути підвищений рівень нітратів. І не дарма.

За словами фахівців, полуниця посіла перше місце в списку продуктів, що найбільш забруднені пестицидами. В Україні для полуниці встановлена гранично допустима концентрація азотних сполук 100 мг/кг. 

Спочатку перевірили полуницю з ринку. У ній знайшли нітратів менше допустимої норми — 30 мг.

Така ж ягода з місцевого магазину містила набагато більшу кількість азотних добрив — 70 мг. Такий показник не перевищує норму, тому ягоду дозволяють вживати.

Лохина

Для лохини в Україні не встановлена гранично допустима концентрація азотних сполук, тому беремо показники сливи — 30 мг/кг. 

У ягід, придбаних на ринку, мінімальний вміст нітратів менше норми — 30 мг. Вміст добрив так само допустимий і в лохині, яку придбали в магазині. Така ягода допускається для споживання і реалізації.

Абрикос

Для абрикосів встановлена гранично допустима концентрація азотних сполук 60 мг/кг. 

Спочатку перевірили абрикос куплений на ринку. При допустимій нормі у ньому знайшли менше 30мг. Такий же плід, придбаний у гіпермаркеті, містив аналогічну кількість нітратів. За словами експерта, такі абрикоси допускаються до споживання та реалізації.

— Отже, перевірені види, які були придбані у супермаркеті і на ринку, повністю відповідають нормативним вимогам за вмістом нітратів, — підсумовує Сергій Гирич. — Ці види ягід і фруктів рекомендуються до споживання як дорослим, так і дітям.

Що таке нітрати?

Нітрати входять до складу багатьох добрив, наприклад калійної селітри (нітрат калію), кальцієвої селітри (нітрат кальцію), аміачної селітри (нітрат амонію) і т. п., також їх багато і в продуктах гниття органічних речовин, промислових та комунально-побутових відходах.

Нітрати проникають у наш організм із водою та продуктами. У тонкому кишечнику вони всмоктуються та надходять у кров, взаємодіють з гемоглобіном, перетворюючи його в метгемоглобін, який не здатний переносити кисень до тканин. Це і призводить до кисневого голодування органів і тканин людського організму.

Виводяться нітрати вони із сечею і, при лактації, з молоком. Якщо нирки та травна система погано функціонують, процес виведення солей азотної кислоти уповільнюється.

Як зменшити рівень вмісту нітратів у фруктах та ягодах?

  1. Нітрати добре розчинні у воді, причому їх розчинність зростає при підвищенні температури. Тому вимочування і виварювання продуктів є ефективним. Наприклад, за годину вимочування можна знизити вміст нітратів на 5-25%.
  2. Маринування продуктів дає змогу видаляти нітрати до 40%, зберігаючи при цьому до 85 % вітамінів.
  3.  Виготовлення соків і сушка фруктів теж дають змогу знизити рівень нітратів.

 

Читайте також:

«Відпочинок на природі — найкраща реабілітація». Дозвілля військових, які лікуються в центрах протезування

До ЗСУ через рекрутингові центри: перша група добровольців навчається на тренувальних базах

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Elena Khaborska

    Треба потерпіти,і споживати овочі і фрукти десь через місяць.

    Бережімо своє здоров'я!
  • G.A.I.

    Можна, якщо ти мультимільйонер 🤷
  • Vladimir

    Ще рано. Чекаю липня-серпня.

keyboard_arrow_up