На Станіславського «сусідські війни» через балкони та зрубане дерево

На Станіславського «сусідські війни» через балкони та зрубане дерево
Вінничанка Любов Кириленко воює з сусідами через балкони, що затулили сонячне світло у вікна її оселі. Її балкон на другому поверсі (по центру), а сусідській, через який вони воюють, на третьому поверху
  • Більше року воюють між собою сусіди в багатоповерхівці на Станіславського, 36
  • Мешканці квартир з 2-го та 4-го поверхів скаржаться на жителів оселі, що між ними через балкони, які «встановлені незаконно»
  • А люди з квартири на третьому поверху відповідають — сусідкам просто «немає чим зайнятися»

До редакції «20хвилин» звернулися вінничанка Любов Кириленко, яка розповіла про «війни» з сусідами:

— Ці люди з третього поверху зробили собі балкон та лоджію хоча на це не мали права, — каже Любов. — Окрім того, що вони «залізли» на мій поверх, затулили світло своїми балконами в моїй квартирі. І щоб хоч якось підсвітити горять лампи майже цілий день.

Балконами все затулили

Відео дня

Пенсіонерка Любов Кириленко живе в квартирі на другому поверсі. Вона розповідає, що за балкони, які обладнали сусіди на третьому поверсі, вони скаржилися в усі інстанції. Але нічого не допомогло:

З іншого боку будинку — у сусідів лоджія. Вона, за словами пенсіонерки, також закриває світло в їх оселю

— Зверталися у мерію, облраду, на гарячу лінію, в ЖЕК… куди ми тільки не зверталися! У відповідях відписки — результатів нуль.

До речі, на Станіславського ще й зрубали горіх, який цінували мешканці багатоповерхівки. Любов Кириленко розповіла журналісту, що дерево зрубали через її прохання до ЖЕКу. Як запевняла жінка, гілля «лізли у вікна», а гаражі на місці горіха вінничанка будувати не збирається

На вимогу мешканців до сусідів з третього поверху приходили інспектори з Державної архітектурно-будівельної інспекції (далі — ДАБІ). Склали припис, наклали штраф, але сусіди оскаржили це в суді.

— Та у них грошей багато, тому заплатили за постанову, — емоційно розповідає пенсіонерка. — А ми так не можемо: пенсія мала — близько трьох тисяч гривень, та ще й двоє синів військовослужбовців, яких в АТО відправляють. А ці сусіди мені своїми балконами все затулили!

Заливають балкони смолою

Вінничанка Ганна Яворська — «союзниця» пані Любові у війні з сусідама з третього поверху. За її словами, через балкони та лоджію вони не можуть повісити висохнути білизну.

Ганна Яворська мешкає на четвертому поверху будинку. Як раз, над балконами, через які воюють разом з пенсіонеркою Любов Кириленко

А оскільки дах на балконах постійно тече, то сусіди з третього поверху ще й «заливають смердючою смолою» тріщини покрівлі.

— Вони ліплять цю гидоту на дахи балконів і роблять це влітку та восени. Смердить, жах. А нам сидіти в духоті, бо вікна неможливо відкрити. Це нормально, от скажіть мені? — обурюється вінничанка.

За словами пані Ганни, сліди на даху — це смола. А оскільки покрівля дуже близько до їх балкону — висушити білизну на своєму балконі вони не можутьЯк запевняє пані Ганна, замість того, щоб перестати смолити — сусіди подали на них в суд:

— Ніби-то, ми їм ломом побили дах. А навіщо мені, на четвертому поверсі, мати лома? А ще скаржаться, що я їм балкон заливаю. Як це можливо? В мене ж немає труб на балконі, — каже вінничанка.

І Ганна Яворська, і Любов Кириленко, кажуть, що «балкони та лоджія встановлені протизаконно».

— У сусідів були дозволи тільки на реконструкцію квартири,  а не на лоджію та балкони, — запевняють жінки. — До того ж, вони ще й розбили одну з несучих стін, щоб вмонтувати шафи. Отже, кілька поверхів стоять на цих шафах — дім через них став аварійним.

Не дають спокійно жити

Журналіст постукав у двері сусідів, яких звинувачують в «самовільному будівництві». Відчинила жінка, що представилася Тетяною. Вона розповіла, що насправді в них все по закону, а сусідкам з другого та четвертого поверху — просто немає чим зайнятися:

— Було рішення суду, яке скасувало припис інспекторів ДАБІ. У нас є всі необхідні документи для реконструкції оселі: був складений план перепланування квартири, отримали дозволи від цих же сусідок. Яке незаконне будівництво, вони це про що? — каже пані Тетяна.

Постанова суду за посиланням. Коротко: суд встановив, що інспектори ДАБІ перевищили свої повноваження під час перевірки, а у сусідів з 3-го поверху — усі дозволи на перепланування та будівництво в наявності

Вона показала і техпаспорт на їх квартиру, і перепланування. Цілу купу документів виклала на стіл. До того ж, жінка розповіла, що дві пенсіонерки не дають спокійно жити цілому будинку:

— Коли ж вони вже вгамуються? То нам дахи б’ють, то квартиру заливають! — каже Тетяна та демонструє відео на телефоні, як по стелі їх лоджії капає вода від сусідів.

Сусіди поділилися своїми намірами: відступатися не будуть, а боротьбу продовжать знову в суді. Але одні — через балкони, а інші — через спиляний горіх.

Після підготовки матеріалу до журналіста «20хвилин» подзвонила Ганна Яворська. Жінка була обурена тим, що кажуть її сусіди:

— Це ж неправда, що проти нас весь дім! Це проти цих сусідів на третьому поверху всі виступають проти, — каже пані Ганна. — І насправді, ніхто їм дозволів не давав на реконструкцію балкону та лоджії. Нам і Олійник (голова облради —авт.) казав на прийомі — це «самочинне будівництво».

Що робити, якщо сусіди зробили незаконну прибудову

«20хвилин» проаналізували на прикладі цієї історії та розробили невеликий алгоритм, як боротися з самовільним будівництвом:

  • Звертатися до Державної архітектурно-будівельної інспекції з листом-скаргою (можна в довільній формі): вимагати дозволи на початок будівництва та дозволи на реконструкцію/прибудову

  • Інспектори з ДАБІ можуть прийти до сусідів, щоб обстежити прибудову чи реконсруйовану квартиру. Якщо будівництво є самовільним — накладають штраф у розмірі від 8500 до 10200 гривень. Та ще й накласти припис — усунути порушення відповідно до вимог закону за певний термін часу.

  • Бажаєте, щоб сусіди знесли самочинну прибудову? Це може вирішити тільки адміністративний суд. Справу вінничанок Яворської та Кириленко розглядав Вінницький окружний адміністративний суд.

А що треба знати, щоб зробити перепланування чи прибудову до оселі? Читайте в матеріалі журналістів «24 канала».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Tanya Kovalchuk

    Шановнивний Заболотний Григорій а чи знаєте Ви як пакжат Ваше імя і отримують зловтішні забаганки??? P.s Ці жителі тобто 2 та 4 поверх дозвіл давали але мовчали доти поки не влаштували автономне опалення за дозволом 3 -го поверху!!
  • Tanya Kovalchuk

    На цей балкон є всі документи! А вот чи є у цих же сусідів на перепланування балконів і встановлення супутникових антен!! А чи мають право ходити погрожувати що вони є хатніми працівниками Заболотного Г.і мамаю учасника АТО це заслуга чи козиряння перед такими же звичайнитими громпдчнами Украіни !? А чи не ціж жителі напередодні з 1 квартири перепланували і щробили 2 з яких одна продана?! То на бігбордах міста вважаю теж треба ці всі порушення норм ДБН вивіщати!! Чи лицем шановного Заболотного Григорія будемо довко вкриватись?!
  • Понты

    Интересно как получили разрешение  на перепланировки жильцы с 3 этажа )))) Ведь доля этого должны дать согласия жильцы 2 этажа)

    Там под суд должны пойти те кто дал разрешение на перепланировки, а потом суд даст решение на снос балкона. Дома по решению суда сносились, а балконы это мелочи))

    Было бы желание, и можно  убрать балкон))))



    ps. Я верно говорю господин Моргунов? Или у мэра г. Винницы другое мнение? Вообще на выборах  мэра города этот балкон и его фото будет хорошей рекламой))))))
  • Ирина Бойчук

    "Милым" бабулькам скучно в любом районе города. Сочувствую .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up