Ірина Борзова підтримує підприємців, які виступають проти обов’язкового введення РРО (Пресслужба Ірини Борзової)

Ірина Борзова підтримує підприємців, які виступають проти обов’язкового введення РРО (Пресслужба Ірини Борзової)

Спочатку треба викорінити контрабанду, а не боротись з малим бізнесом. РРО для малого бізнесу вводити не можна. Потрібно чітко розмежувати малий і великий бізнес, викорінити контрабанду, визначити, хто саме не платить податки, а потім вже вводити фіскалізацію.

В цьому переконана народна депутатка Ірина Борзова з фракції Слуга народу.

«Як колишній підприємець, я добре розумію супротив суспільства щодо введення РРО для малого бізнесу. Якби Верховна Рада підтримала законопроект №4313-д в тій редакції, що винесли в сесійну залу, це була б катастрофа для дрібних підприємців. Я переконана, що для малого бізнесу потрібно взагалі скасувати РРО. Адже ФОПи 3 групи, які мають в рік до 7 млн гривень обороту, не є власниками мереж гіпермаркетів, магазинів техніки або ювелірних прикрас. Прості підприємці не ввозять контрабанду контейнерами та вантажівками. Повинно бути чітке розмежування великого і малого бізнесу. Малий бізнес, може мати кілька «торгових точок» в різних місцях, яким перевищить допустиму площу, а великі торгові мережі і ресторани просто поділять свої «тисячі квадратів» між десятками «ФОПів», і працюватимуть далі, не сплачуючи податки з своїх доходів. Потрібно чітко називати речі своїми іменами. Тоді буде справедливий закон», - зазначає Ірина Борзова.

Хто не платить податки?

«Виходить, що в нашій країні «крайніми» в проблемах з наповненням бюджету стали ФОПи. Але! За даними дослідження, CASE-Ukraine 2019 Державний бюджет втрачає від контрабанди до 93 млрд гривень на рік, від офшорних схем - до 36 млрд гривень, а на заниженні оборотів ФОП - до 2,5 млрд гривень. Тому я переконана, що спочатку потрібно навести лад в економіці, а потім фіскалізувати дрібних підприємців», - зазначила Ірина Борзова.

Чому «провалили» №4313-д

Законопроект №4313-д передбачав перенести строки набрання чинності нормами щодо застосування РРО та/або програмних РРО для платників єдиного податку 2-4 груп (фізичним особам - підприємцям), крім тих, які здійснюють «ризикові» види діяльності на 1 січня 2022 року. До ризикових операцій віднесено:

  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД) (магазини секонд-хенду, букіністичних книг, антикваріату);
  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена пунктом 11 статті 9 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Тобто, всіх, хто не здійснює продаж води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу;
  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД) (готелі, мотелі);
  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України.

Якби парламент підтримав законопроект №4313-д, при ведені всіх вищеперерахованих видів діяльності, РРО були б обов’язкові з 1 січня 2021 року.

«Якщо подивитись на перелік ризикових операцій, не всі пункти стосуються великого бізнесу. Я переконана, що аптеки, магазини побутової техніки, ювелірні крамниці та торгівля через Інтернет повинні працювати із застосуванням РРО. І це важливо не лише для оподаткування, а й для захисту прав споживачів. Купуючи ліки, техніку, антикваріат, ювелірні вироби, чи товари через мережу Інтернет, людям повинні видавати чек. А для підприємців, які надають послуги в сфері розміщення (мотелі, невеликі готелі), туристичних послуг, продають автозапчастини, текстиль, вироби з напівдорогоцінних металів, РРО не повинно бути обов’язковим Потрібно підготувати новий законопроект, який справді враховує інтереси малого бізнесу і прийняти його до Нового року. В Раді створена робоча група для напрацювання законопроекту», - пояснює Ірина Борзова.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up