На Замості квартирник приходить до 13.00. Міліція каже про серію крадіжок

На Замості квартирник приходить до 13.00. Міліція каже про серію крадіжок
Ось такою застала свою квартиру мешканка будинку на Фрунзе Оксана Гончарук. Все обнишпорив квартирник
Обібрали. Хазяйка ненадовго вийшла з дому, а квартирний злодій тут як тут – зламав замок і обшукав усю квартиру. Обікрасти примудрився в обідню пору і нічого, крім грошей, не взяв, щоб не «спалитися» на виході

У квартирі на Фрунзе злодій вичистив усі гроші до копійки. Знайшов схованку дорослих і прибрав до рук дрібні купюри, складені школярем. Потерпіла вінничанка Оксана Гончарук дізналася, що такі ж сліди, як на її підлозі, знайшли в квартирі на Островського.

- Це серійний квартирник був, - каже жінка. - Я навіть думати боюсь, що могло бути, якби син прийшов зі школи додому трохи раніше. І по голові могли дати, і що завгодно…

Син Оксани прийшов зі школи раніше запланованого, бо не було останнього уроку. Побачив відкриті двері і одразу подзвонив матері. Це було в обід, а Оксана пішла у справах після 12.00.

- Зламали замок. В квартирі перевернули усе. Навіть з-під ліжка речі повикидали, - розказує вінничанка.

З її квартири зникли всі гроші. 15 тисяч гривень лежали серед паперів. Там же була стара двохсотка на розвід. Цю нікому вже не потрібну купюру квартирник також забрав. І до копійки вигріб дрібні гроші, які син хазяйки “никав” у своїй кімнаті.

Ось такою застала свою квартиру мешканка будинку на Фрунзе Оксана Гончарук. Все обнишпорив квартирник

Двічі в одні двері
- Міліція знайшла сліди взуття. Відбитків пальців не було, працював у рукавичках. Напарник міг «на шухері» стояти. А, може, й не було напарника, якщо техніку не вкрали, - розмірковує потерпіла. – Все на місці, і ноутбуки, і телевізор…

Крадій взяв тільки те, що міг винести непомітно серед дня. Сусіди, як каже обкрадена жінка, не чули, як ламали замок в її дверях, і не бачили нікого підозрілого. Зате сама вона бачила. На другий день.

Оксана розповіла, що приблизно в такий самий час, як була крадіжка, вона виходила вішати білизну. Квартира на першому поверсі, тому користується мотузками надворі. Щойно вийшла з під’їзду, побачила гарно одягненого юнака, який прямував від машини. Він попросив не зачиняти двері з кодовим замком. Назвався агітатором. Але двері вже зачинилися за інерцією.

- Я зупинилася на секунду. Хотіла відчинити знов. У цей момент водій гукнув «агітатора». Той повернувся, сів у машину, і вони поїхали. Вже не треба було ніякої агітації, – розказує Оксана. - Може, в мене вже параноя, але думаю, то були мої крадії. Може ж бути так, що приїхали на машині за технікою? Я записала номер і передала слідчому, але він щось ні кує, ні меле…

Серія злочинів
В рамках кримінального провадження, відкритого за фактом крадіжки на Фрунзе, призначили експертизи. Досліджують, зокрема, знайдені в квартирі Оксани Гончарук сліди взуття. Про це сказали в прес-службі міліції. А потерпіла чула, що нібито такі самі підошви лишилися в ще одній обкраденій на Замості квартирі – в будинку на Островського.

- У нас проводиться аналіз і слідів, вилучених на місцях злочинів, і свідчень людей. Але поки немає офіційного висновку експерта, не можна стверджувати про ідентичність слідів, - каже начальник кримінальної міліції міста Кирило Доценко.   

Він розповів RIA, що оперативники працюють над розкриттям цього злочину, але вже зараз їм зрозуміло: на Фрунзе діяла група квартирників, яка має на своїй совісті не один епізод.

- Ми виходимо на те, що діє група людей, двоє чи троє осіб, які вчиняють квартирні крадіжки, і що це не одиничний випадок, а система злочинів, - говорить головний розшуківець Вінниці.

А про обідній час крадіжки Кирило Доценко сказав, що злодії не порушили правил. Квартирники не ламають замки з 13.00 до 14.00, коли люди з роботи приїздять додому їсти. В Оксани Гончарук побували до 13.00.

- Як правило, обкрадають квартири або з 8.00 до 13.00, або з 14.00 до 18.00, - каже Кирило Доценко.   

Ламають замки
Начальник кримінальної міліції розказав, що найпоширеніший спосіб проникнення в квартиру – шляхом зламу серцевини замка. Не набагато відстає в рейтингу популярності більш професійний спосіб – шляхом підбору ключа. Якраз таким чином відкрили двері на Фрунзе.

На питання, які ж замки надійніші і можуть врятувати від злодія, Кирило Доценко каже: «Від злодія замка немає».

- Замки відкриваються всі. Англійські чи не англійські, немає таких, щоб не відкривали, - говорить Кирило Доценко. - Найбільш простий замок професіонал відкриє протягом хвилини. В залежності від навиків людини, яка це робить, і інструментів, які вона має, на відкриття будь-якого замка піде до п’яти хвилин. Я б радив ставити замки з секретами, а не прості серцевинні. Найскладніше відкрити врізний замок з ключем метеликом.

- Собаку завести дешевше обійдеться, - кажемо співрозмовнику, який вважає, що нічого, крім сигналізації, від квартирника не врятує.   

- Буває й таке, що собака гавкає, а крадії все одно заходять, - звучить у відповідь.

- Головна порада ось яка, - продовжує Кирило Доценко. - Якщо бачите в під’їзді підозрілих незнайомців, не бійтеся дзвонити на «102». Один стоїть курить, а другий у вікно дивиться - вже ясно, що не в гості прийшли. Одразу викликайте міліцію, щоб приїхала і перевірила. По наказу в нас на прибуття наряду дається до п’яти хвилин, і зараз ми налагодили цю роботу. Всі патрулі обладнані навігаторами, черговий в реальному часі бачить, де яка машина заходиться, й відрядить на місце найближчу машину.

Є цього року кілька випадків, коли затримували квартирних крадіїв після дзвінків небайдужих людей. На дитячі голоси з проханням про допомогу міліція теж реагувала.  



Крадіїв відпускають… під домашній арешт
Розкриває міліція, судячи зі статистики, лишень кожну восьму квартирну крадіжку. А суд - відпускає затриманих на гарячому… знов красти. Ось свіжі приклади, за жовтень і вересень. 

Вишенька. Киянин з вінницькою пропискою спускав на дроті з балкона новобудови інструменти, а міліціонери побачили це. Злодій присів, коли помітив людей внизу. Невдовзі він був затриманий.

Тяжилів. Квартирника з двома тисячами доларів спіймали на гарячому. Затриманий не здав спільника і не «розколовся» на предмет інших скоєних злочинів.

Обох цих квартирників суд відпустив під домашній арешт. Оперативники цим незадоволені. Доводити причетність до серії крадіжок тепер буде важко. 

- Якщо людина ізольована, з нею легше розмовляти. А якщо знає, що через добу-дві вийде, то зрозуміло, що не зізнається, - каже Кирило Доценко.

На питання «Чому до підозрюваних в квартирних крадіжка не застосовують застави?» начальник кримінальної міліції відповів:   

- Застава сьогодні, як запобіжний захід, недієва. Всі затримані цього року за квартирні крадіжки – люди не самого нижчого прошарку й ідуть на злочин не від безвиході. Киянин заробляв на будівництві і заліз у чужу квартиру паралельно до основної роботи. А тяжилівський крадій, який взяв дві тисячі доларів, працював на СТО. Ну дали б йому 30 тисяч гривень застави, що не міг би заплатити? Вийшов би і на наступній крадіжці заставу відпрацював.  

Найбільша квартирна крадіжка цього року – поцупили майже 50 тисяч доларів і золоті прикраси з помешкання на Старому Місті. А найдивніша - з елітної багатоповерхівки з консьєржем. Крадії зайшли в квартиру валютника, зламавши серцевину замка, і примудрилися непомітно винести сейф, в якому було 10 тисяч доларів і 30 кілограмів срібла. Обидві не розкриті.


Читайте також: 
Засудили квартирників, які обчистили підряд дюжину осель вінничан
У Вінниці стали частіше обкрадати квартири
Квартирники у вінничан беруть тільки техніку, гроші та золото
Вінницька злочинність в цифрах (ІНФОГРАФІКА)


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (7)
  • Наталія

    Нас пограбували 23 грудня 2016 року. Перевернули все верх дном. Забрали всі цінності. Викликали слідчу групу. Вони зробили опис, взяли відбитки, але нажаль оперативники засвідчують, що працював спеціаліст і на цьому все. Вже сьогодні 18 січня 2017 рік, та ніяких відомостей про нашу справу не чути. Може цю справу не взято до уваги???  Може хтось підскаже куди необхідно звернутися за хоча б якоюсь інформацією???
  • Анонім

    В статье ошибка - двухсотки старые принимают в банках... а то сейчас на основе вашей статьи пойдут по пенсионерам одиноким деньги менять мошенники ....вот мол, вы что ,новости не читали, в интеренете пишут....

    Перезвоните в банк . Информация должна быть достоверной.



    В магазине, может и откажут, т.к. банки изымают из оборота или юная касирша старые двусотки не помнит...маленькая была когда они в широком ходу были....
  • Анонім

    Треба ставити відеоспостереження.

    Дарья reply Анонім

    І з відеоспостереженням можуть обчистити так, що міліція довго і нудно шукатиме. Хоча варіант хороший.
  • Анонім

    Шкода, що крадіжка в моєї мами не попала в ті кожні восьмі розкриття... Її крадіїв, мабуть і не шукали зовсім.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:03 У Вінницькому районі буде гучно. Підриватимуть кар'єр play_circle_filled 18:32 «Без вашої допомоги трошки тяжкувато». Мама полеглого воїна зібрала для побратимів сина 200 тисяч гривень 18:04 Правова допомога для військовослужбовців: як її отримати безкоштовно 16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловом планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up