Засудили квартирників, які обчистили підряд дюжину осель вінничан

Засудили квартирників, які обчистили підряд дюжину осель вінничан
Злочинці зізналися не у всіх епізодах, але все одно отримали реальні строки ув’язнення. Як вони відмикали чужі двері та що з квартир винесли? Суд нарахував збитків, які отримали вінничани після “визитів” квартирників, 130 тисяч гривень.

Забрали колекції монет та медалей і винесли сейф із грішми. Пощастило натрапити. Але в більшості ці квартирники крали техніку та золото. Із прикрас злодії, які примудрялися обчистити квартиру серед білого дня, сплавили 30-грамову грудку золота.
У таку пору, як зараз, на початку зими почали у Вінниці свою серію квартирних крадіжок три роки тому троє корінних вінничан. Усі вони з досвідом. Уже сиділи за крадіжки, й не раз. А днями - отримали свою чергову судимість й реальні строки ув’язнення.
У вироку Вінницького міського суду сказано, що обікрала трійця 12 квартир. Але потерпілих по справі було тільки вісім. В однієї жінки злодії побували... двічі. Інші потерпілі на засідання не ходили, бо поклалися повністю на справедливість суду. А всього збитків від “візитів” цих квартирних крадіїв - більше 130 тисяч гривень. Стільки виходить, якщо додати суми з усіх цивільних позовів потерпілих, задоволених судом.  
Цікаво, що всі крадіжки злодії здійснили серед білого дня. Люди поверталися з роботи або приходили на обід і бачили зламані замки та перевернуту догори дригом квартиру. В одному епізоді взагалі крадії справилися, поки господар з песиком гуляв. Чоловік вийшов, каже, на півгодини у двір, а як повернувся, помешкання було відчинене, речі розкидані, а крадіїв й слід простиг з усіма цінностями.
Проникали у квартири злодії скрізь однаково – ламали серцевину замка. В міліції називають цей спосіб проникнення найпоширенішим, бо більшість людей ставить недорогі замки, які легко ламаються. Злам серцевини був у кримінальному рейтингу першим три роки тому, тримає так само першість і зараз.
Із вироку про перший епізод: „за допомогою викрутки та розвідного ключа пошкодили серцевину замка вхідних дверей, проникли до квартири та вчинили крадіжку військових нагород, серед яких була „Червона зірка”...
Цікаво, що цю зірку, продану за 200 гривень випадковому скупнику біля пологового будинку на проспекті Коцюбинського, оперативники знайшли. Вона була серед речових доказів у матеріалах справи, і після вироку її мають повернути власнику.
Що ще виносили крадії? Скрізь брали найцінніше. В одній квартирі пішли з медалями і сувенірним ножем, що коштує дві тисячі гривень. Це був декоративний ніж з ручкою із бивня мамонта у вигляді оскаленого морського котика чи моржа. В другій - винесли масивну плазму, чотири мобільних і все золото – ланцюжок, браслет, хрестик, кулон та три персні. В тертій взяли монітор і системний блок. І так пішло-поїхало...
Ще з „трофеїв” квартирників – колекція іноземних монет і сувенірна зброя. У одного вінничанина злодії вкрали сейф, що був ніяк не закріплений. Відкривали його вже далеко від місця злочину. В середині знайшли п’ять тисяч гривень.  
Скрізь забирали телевізори, комп’ютери, мобільні, гроші. Але головне - прикраси. Чи цінні вони, довго не вдивлялися, й цупили разом із золотом та сріблом дешеву біжутерією. Техніку крадії збували, а золото переплавляли.
У них вилучили потім золотий злиток. Ось як про нього написали у вироку: „речовий доказ, а саме, злиток із золота вагою 28,51 грама, який зберігається на депозитному рахунку Ленінського райвідділу міліції - звернути в дохід держави”.
Крадію, який ламав замки у всіх доведених слідством епізодах, за обкрадені вінницькі квартири присудили п’ять років ув’язнення. Двом його помічникам (“на шухері” стояли і не на всі квартири ходили) – по чотири роки тюрми. Але сидіти усім значно менше, бо вони більше двох років були під вартою, поки тривало слідство.

Як вберегтися від квартирного злодія
- Стежте, аби в під’їзді біля вашої квартири завжди горіло світло. Злодії мають звичку викручувати лампочки або міняти їх на непрацюючі – так готуються до злочину.
- Встановлюйте міцні дверні замки, зміцніть двері, вріжте дверні вічка.
- Не зберігайте ключі від квартири разом із документами, не прикріплюйте до ключів брелоки з вашим ім'ям і адресою. Якщо ключі загублені, відразу змініть замки.
- У фітнесклуб чи басейн не беріть із собою ключів від квартири. Якщо двері зачиняються на два замки, тримайте ключі в різних місцях. Відчинити нехитру шафку схову і швидко зробити дублікат – справа хвилини.
- Так само можуть поцупити ключ у дитини в школі, тому інструктуйте своїх дітей.
- Не лишайте відкритими кватирки. І не тільки на першому поверсі. Поруч може бути пожежна драбина. На Замості впіймали злодіїв-альпіністів, які пробиралися в квартири середніх поверхів з даху через вікно чи балкон.
- Не кладіть ключі під килимок біля дверей та не зберігайте їх в автомобілі.
- Не надавайте незнайомцям детальної інформації щодо себе, наприклад, через оголошення.
- Якщо тривалий час будете відсутні вдома, домовтеся з сусідами, щоб з поштової скриньки забирали кореспонденцію, яка свідчить про тривалу відсутність власників.
- Не приводьте випадкових людей додому і не відчиняйте дверей незнайомим людям, з якими б проханнями вони не зверталися.
- Якщо біля квартирних дверей виявили щось підозріле: зламані або відкриті двері, шум у квартирі, не заходьте та нічого не торкайтеся. Дзвоніть від сусідів у міліцію.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up