У Вінниці стали частіше обкрадати квартири

У Вінниці стали частіше обкрадати квартири

Сезонна біда. Щойно літо почалося і пора відпусток ще не у розпалі, а міліція вже зафіксувала на сотню квартирних крадіжок більше, ніж торік в цей самий час. Злодії ходять по наших квартирах тоді, коли ми на роботі - у робочі години

- Злодії користуються різними способами перевірки квартири на відсутність господарів, - розказує RIA оперативний працівник. – Можуть, наприклад, покласти під килимок печиво. Якщо не розкришилося, значить не заходив ніхто. Можуть вкладати сірник у дверну щілину. Не вилетів до вечора – вдома нікого не було.     

Проникають квартирники в помешкання вінничан в основному після того, як зламають серцевину замка або відіжмуть пластикову раму вікна чи дверей на балконі. Особливо професійні – підбирають ключ. Повністю „виставляють”, як кажуть оперативники, квартиру рідко. Не виносять меблі серед білого дня. В основному беруть гроші, прикраси і немасивну техніку – ноутбук, фотоапарат, телефони.

- Період відпусток - це сезон квартирних крадіжок, - каже начальник кримінальної міліції міста Кирило Доценко. – Ми вже готуємося до цього періоду, і хотіли б, щоб і люди теж до цього підготувалися. Потурбувалися про те, хто приглядатиме за квартирою, коли нікого вдома немає.

Хороший сусід – краще поганого родича. Цей народний вислів повторюють правоохоронці, коли говорять про поради, як зберегти свою квартиру від злодія. Вони радять вінничанам дружити з сусідами, попереджати їх про свій від’їзд, просити наглядати за квартирою.

Як збирають інформацію
RIA не раз писала, що радять робити оперативники, аби не заманити до себе злодія. Не варто лишати білизну на балконі, якщо кудись їдете. Якщо речі висять кілька днів – це сигнал для крадія, що вас немає. Також підкаже, що в квартирі порожньо, поштова скринька. Виймати з неї рекламні буклети і квитанції комунальників попросіть сусідів. Вони також можуть заходити в квартиру та вмикати світло, щоб полити квіти, скажімо. Якщо за квартирою стежать, це відлякає.

Але головна порада працівників міліції – не економити на замках. В карному розшуку говорять, що найнадійніші замки з ключами-метеликами. Такий замок відкривають тільки підбором ключа, а це вимагає більше часу, ніж просто вийняти серцевину.

- Допомога злодію номер один – це інформація, яку люди розміщують в соціальних мережах, коли їдуть у відпустку, - говорить прес-офіцер обласної міліції Анна Олійник. - Фото звіти в Фейсбуку, Однокласниках, Вконтакті і підписами „я зараз там-то” показують злодію, що людина в Італії, наприклад, значить можна спокійно займатися її житлом.

Також, за словами правоохоронців, хороше джерело інформації для злодія – це діти, тому вчіть своїх синів і дочок не говорити багато стороннім про свою сім’ю.

У робочий час
Найчастіше обкрадають квартири, за словами начальника кримінальної міліції міста, на Вишеньці. Обирають об’єкти в основному у багатоповерхівках. І якщо думаєте, що квартирник іде не справу у нічний час, то помиляєтеся.

- Крадуть тільки в робочий час, - говорить Кирило Доценко. – Коли люди на роботі, а це з восьми ранку до часу дня й потім з другої години дня до четвертої. Злодії знають, кого вдома в ці години немає і скоюють крадіжки.

- Якщо ви вдома і чуєте в сусідській квартирі, де всі повинні бути на роботі, якийсь шум, або ж бачите підозрілий рух в під’їзді – зреагуйте. Подзвоніть на „102”, - просить начальник управління карного розшуку обласної міліції Олександр Цимбалюк. - Ми на такі виклики реагуємо швидко, тому що зараз дуже великий ризик квартирних крадіжок. Не треба до підозрілих підходити. Просто наберіть „102”.

З початку року, за словами Олександра Цимбалюка, на території області зафіксували 327 крадіжок. Це майже на сотню більше, ніж за цей самий період торік.  

- Злочинці, щоб зайти в квартиру, в більшості випадків ламають серцевину замка, - каже головний розшуківець області. – Більш професійний метод – підбір ключа. Ще поширений спосіб квартирної крадіжки – віджим пластикового вікна. Є спеціалісти, що без усяких інструментів, руками відкривають пластикові вікна. І значний процент – крадіжка вільним доступом. Тобто люди, або забувають закрити квартиру, або знаходяться в дальній кімнаті, а злодії заходять в коридор і крадуть сумочки, телефони, інші речі.  

Не спійманий – не злодій
Зараз у розробці оперативників, як каже Олександр Цимбалюк, є кілька груп квартирних крадіїв. А з початку року вже затримали з десяток. Взяли трьох ладижинських крадіїв, що виламували вхідні двері. Спіймали двох мешканців Бердянська, що разом з вінничанином відживали віконні рами в обласному центрі. Затримали місцевого квартирника, що обібрав дев’ять осель у Вінниці, ламаючи серцевини замків.

Крім того, вінницькі правоохоронці припинили діяльність групи вінничан, які цього року „виставили” десять квартир у Вінниці. Також спіймали в Хмельницькій області вінничан, які працювали найбільш професійно – підбирали ключі до вхідних дверей. Кількість епізодів їхньої діяльності ще документуються. Всього оголосили підозру винуватцям чверті усіх квартирних крадіжок.

- Законодавство поставило в такі рамками, що закрити квартирника – велика проблема, - говорить Олександр Цимбалюк. – Якщо у вас сьогодні обікрали квартиру, і завтра на вулиці ви побачили на якійсь людині свою річ та покликали міліціонера, ми його затримаємо, але тримати більше трьох годин не маємо права. А якщо ми не можемо віднайти речові докази, в суді не підтримується звинувачення. Навіть коли знайшли речі і затримали підозрюваного, то в ухвалі суду пишеться – „застава”. Наше законодавство не питає, звідки тричі судима людина, яка ніде не працює, ні з того ні з сього бере і платить заставу 90 тисяч гривень, 36 тисяч гривень, щоб вийти на волю знов. Що він далі, як думаєте, буде робити? Правильно – іти на нові злочини. Буде відпрацьовувати адвоката, бо за послуги треба заплатити, і заставу, яку йому хтось позичив.




У квартири на сигналізації не лізуть
- Не раз так було. Затримаємо квартирника і питаємо: „Чого ж тим до сусідів не пішов, у них така багата квартира”. А він каже: „Так, я бачив, але там сигналізація”, - розповідає начальник управління карного розшуку обласної міліції Олександр Цимбалюк. - Злодії завжди проходять по стояку і, якщо бачать мигаючий датчик, відмовляються від такої квартири.  

Жодного посягання на ті квартири, які охороняє Державна служба охорони, як каже її керівник Сергій Голодюк, не було. В червні, в ДСО діє акція – 50 відсотків знижки на обладнання квартири сигналізацією.

Але й зі знижкою „Квартира під охороною” – задоволення дороге. Як каже Сергій Голодюк, обладнати квартиру датчиками сигналізації коштує від п’яти тисяч гривень й більше. Щомісяця потім треба сплачувати по 100 гривень абонплати. Так роблять в області лише чотири тисячі квартиро-власників.

Ще торік поставити квартиру на сигналізацію коштувало від трьох тисяч гривень (має значення поверх і кількість кімнат). Зараз, виходить, вдвічі дорожче?

- Виробники обладнання підняли трохи ціни, але не втричі, як долар стрибнув. Робота коштує десь 500 гривень. Вона не змінилася. А матеріали, так, подорожчали, - каже Анатолій Пивовар з приватної фірми „Безпека-гарант”, яка теж бере квартири під охорону.

Взагалі у Вінниці є багато охоронних фірм, але тільки п’ять з них пультові й надають послугу з охорони приватної квартири.


Читайте також:

Відео дня

У Вінниці з квартир крадуть вдень, із садиб – вночі
Господар - у відпустку, злодій - у дім
Де краще не ховати цінності, бо злодій знайде?

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Дарья

    Дуже корисна інформація, а головне вчасно, так як саме в цей піріод багато людей беруть відпустку та їдуть на моря.

    Olena Shtelmakh reply Дарья

    дуже корисна і наглядна інформація.. Прочитавши замислилась і встановила собі сигналізацію фірми "Венбест" .дуже задоволена і надіюсь що сумна статистика тепер мене не торкнеться. Якщо може кому потрібно то ось номер менеджера який мені допоміг розібратися в цінах та в деталях  0676164595. Бережіть себе в цей непростий час.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up