Півтори тисячі зверху? На скільки зросте ціна “комуналки” і чи знайдеться вихід із “газової кризи”?

Причиною можливого збільшення витрат вінницьких сімей на газ є вимога МВФ вирівнятиціну на газ для всіх користувачів до розміру тарифів для промисловості. В Уряді шукають альтернативу жорсткій вимозі МВФ. Чи знайдуть – покаже найближче майбутнє. 

А поки що ситуація для вінницьких родин виглядає так: підняття ціни на газ для населення до рівня промисловості (до 11 тис. грн за тис куб м) автоматично збільшить вартість  середньої платіжки кожної родини з Вінницької області на 1000-1500 грн. І найбільше це торкнеться тих родин, для яких газ є традиційним джерелом обігріву домівок і приготування їжі.

Слід зазначити, що під час переговорів з представниками МВФ уповноважені українського уряду зазначали, що різке підвищення призведе до ряду складних соціально-економічних наслідків. Наголошувалося, що таке збільшення тарифу призведе до кризи неплатежів, збільшить кількість отримувачів субсидій, може спричинити політичну кризу. 

Але у МВФ непохитні. Міжнародні кредитори відкинули вже вісім різних варіантів компромісу щодо підвищення ціни на газ для населення, які Уряд запропонував за останній рік. 

Але й відмовитися від міжнародного кредитування Україна не може, адже це спричинить низку ще гірших наслідків. Державаможе поринути у стан дефолту, як у 1998 році. Це призведе до того, що гривня різко девальвує, долар стрибне до позначки щонайменше 50 грн/$. Відбудеться різке розкручування інфляції, стрімке удорожчання всіх товарів. Ці причини викличутьзаморожування зарплат і пенсій, зростання безробіття. 

Наразі Уряд продовжує переговори з МВФ, аби знайти компромісний варіант. Який же вихід із ситуації бачать політики і експерти? Більшість з них вважає, що дефолт для України є значно гіршим, ніж підняття цін на газ. 

Інвестбанкір Сергій Фурса розповів про причини такої ситуації:

«Раніше був дешевий газ? Тільки тому, що за нього доплачувала держава. Тобто все одно платники податків. Різниця в тарифах приводила до величезного дефіциту бюджету, дефіцит покривався боргом. Борг призвів до різкої девальвації, за яку всі українці заплатили високою інфляцією останніх років. Сьогодні у міністерства фінансів на рахунку більше $1 млрд., а на обслуговування зовнішнього держборгу до кінця 2019 року потрібно $6 млрд. Якщо ми не залучимо кошти МВФ, щоб розрахуватись зі старими боргами – на нас чекає дефолт. А дефолт – це і долар по 40, і ріст цін, і скорочення соцвитрат, і безробіття», - вважає Сергій Фурса.

Народний депутат, вінничанин, Геннадій Ткачук розповідає про складний вибір, який постав перед українським урядом:

«У нас є тільки один вихід  – програма кредитування МВФ. Але МВФ вимагає ринкової ціни на газ для населення. Чи може бути прийнятною для українського споживача ціна, на якій наполягає МВФ зараз, 10000 грн за тисячу кубів? Давайте подивимось по умовній платіжці. Чи готові українці платити на 1000 грн на місяць більше? Сумнівно, що це не викличе кризи неплатежів і погіршення соціальної ситуації в країні. Але ціну доведеться підвищувати, і головне питання – наскільки».

Приблизно ж такі думки і у політолога Володимира Цибулько:

«Чи задумувався хтось, що виконавши безумовно вимогу МВФ і збільшивши ціну на газ майже на 60%, автоматично зросте і кількість субсидіантів і державні видатки на них? А це треба збільшити бюджет з  70,9 млрд грн до 113 млрд грн. 80% населення країни потребуватиме субсидій.  При цьому мабуть доведеться заморозити всі соціальні стандарти. Інший варіант – зрив програми з МВФ, дефолт, криза, галопуюча інфляція і безробіття. Чи є третій варіант? Його наразі шукає Кабмін на переговорах з МВФ, пропонуючи різні формули ціни на газ, які несуттєво підвищать витрати населення по «платіжках». Схоже, це єдиний варіант виходу з ситуації без катастрофічних наслідків для країни». 

І нарешті, дуже важливо розуміти причину проблеми – звідки взялися ті великі борги, за якими зараз розраховується Україна. Вони не виникли у період реформ після 2014 року і навіть війна не має до них прямого відношення. Борги накопичені, в основному, у період 2009-2013 - якраз як варіант відкласти незручні для тодішніх еліт реформи. Реформу газового ринку (елементом якої є підвищення тарифів), земельну реформу, дерегуляцію, і багато інших речей, які можна було зробити ще після кризи 2008 року.

Українська стратегія середнього класу

Наявність потужного, мобільного  і високоорганізованого середнього класу – ознака стабільності і запорука розвитку...

У першій десятці партії «Українська стратегія», окрім Гройсмана, ще двоє вінничан

Сьогодні на з'їзді політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» представлено першу десятку тих, хто...

Чого очікувати від партії Гройсмана “Українська стратегія”?

Нещодавно Володимир Гройсман оголосив, що йде на парламентські вибори на чолі нової політичної сили “Українська стратегія”....

Верховна Рада не дала голосів за відставку Прем’єр-міністра Гройсмана

Заяву про відставку, яку Прем’єр-міністр Гройсман подав до Верховної Ради минулого тижня, народні депутати не прийняли...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up