Олена Кучер: «На початку війни ми не створювали волонтерську організацію, ми просто допомагали»

  Олена Кучер - голова благодійного фонду «Волонтер-1». Не могла сидіти вдома і дивитись тогочасні події по телебаченню, склавши руки. Тож, почала діяти. Була учасником Майдану, де саме і розпочала надавати допомогу людям, які її потребувати. Надалі жінка зрозуміла, що потрібна армії, на той час тільки розпочиналась антитерористична операція на Донбасі. До активістки долучились й інші люди, яким небайдужа доля українського народу. Так і виникла волонтерська організація.

  «Моя волонтерська діяльність, почалась з приходом війни. До того я була на Майдані, і так сталося, що ніхто не чекав цих подій. Наші військові були не готові до війни, тому прості люди почали допомагати. На початку війни ми не створювали волонтерську організацію, ми просто допомагали. Я навіть пам’ятаю, як раптом подзвонила моя сестричка – Леся Ненич, і каже: «Олено, їде машина, потрібно термінова допомога на блокпост». Ми поїхали в магазин, і  купували каремати, кабелі, прожектори. І все, це за власні кошти.  Ми просто допомагали тим людям, які їхали. Підключали своїх знайомих, сусідів. Купляли все: починаючи  від шкарпеток,  закінчуючи  бронежилетами. Я, навіть, пам’ятаю вагу бронежилета, тому що ми двоє несли його. Я ще подумала: «Боже, як? Як цей хлопець буде у  цьому бронежилеті, він же  такий важкий!» Ну, от так от все почалось…»,- згадує пані Олена.

  Згодом, коли поїздки на Схід стали частішими й об’єднали чимало небайдужих людей воєдино, 3 березня 2014-го був створений благодійний фонд «Волонтер-1». З дня на день, волонтери їздили з візитами у зону обстрілів, провідували поранених у госпіталях, збирали машини з необхідними речами, і смаколиками, на які так чекали бійці.

  «Я особисто дуже переживала під час перших поїздок в зону АТО. Але коли ми приїжджали, я бачила ці усміхнені лиця, що нас чекали, і що всі задоволені – тоді весь страх пропадав. Вже нічого не боїшся, і їдеш спокійно з радістю додому, що ти виконав своє завдання. Моя мама теж є волонтером! І вона теж багато корисного зробила. Вона в мене дуже смачно готує. Коли ми відправляли машини, вона пекла пиріжки, ліпила вареники. Хлопці її називали: «Кухонний комбайн»!(сміється) І так само, коли ми у військовий шпиталь ходили, то мама нам готувала, ми туди продукти її завозили, а потім вона вже чекала нас знизу, а ми розносили. Хлопці дуже люблять мамині гостинці!»,- розповідає волонтерка.

  Для будь-якого виду діяльності характерні хвилі підйому та спаду. Сферу волонтерства у нашій країні це питання не оминуло. Адже воно залежить безпосередньо  від подій, які відбуваються в державі. Хвилею високої активності людей, які готові допомогти  був початок війни на Сході.

  «Підйом - всі організовувались, звичайні люди підключалися. От зараз, звісно, йде трішки на спад. Наразі, Слава Богу, вже не такі жорстокі події  відбуваються, і більш-менш забезпечені наші військові. Ми їздимо, ми телефонуємо їм, ми запитуємо, що їм потрібно. З кожною поїздкою ми підіймаємо дух патріотизму хлопцям. Вони всі патріоти! Таким чином нагадуємо їм, що ми про них не забуваємо, що ми їх підтримуємо, і в будь-яку хвилину готові до них приїхати»,- говорить Олена Валеріївна.

  Жоден відданий активіст, навряд чи, зумів би забезпечити військових усім необхідним самотужки. У благодійній справі вкрай важлива підтримка і допомога звичайних людей. Разом – легше зібрати потрібні кошти, речі й спорядження. Головне – відповідально ставитись до своєї справи.

  «Ви знаєте, це велика відповідальність, що люди нам довіряють. І я це дуже ціную. Тому, звісно, й допомагають. Не треба нам  робити оголошень, нас уже всі знають, знають як ми працюємо. Найголовніше - це довіра людей. І тому коли я збираю машину, ми просто телефонуємо і кажемо: «Їде машина, треба..» І люди підключаються, допомагають фінансами. Хтось сам купує, от потрібно було форми замовити хлопцям - то нам організації, які самі їх закупили, передали. Тобто зараз дуже нескладно мені зібрати машину, нескладно.», - підсумовує Олена Кучер.

Коментарі (1)
  • Олена Кучер

    Мої спогади
Олена Кучер: «На початку війни ми не створювали волонтерську організацію, ми просто допомагали»

  Олена Кучер - голова благодійного фонду «Волонтер-1». Не могла сидіти вдома і дивитись тогочасні події...

Ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нею не схочемо бути

     Чітко визначена ціль, можливі шляхи перенесення її у реальність та мотивація – головні компоненти...

Не соцмережами єдиними

Галерея життя, сформована кожним із нас, запропонована публіці й виставлена на показ. Сучасні люди мають ніби лицьову та...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up