Аварійно-диспетчерська служба Вінниці працює зі збитками, але при цьому вважає свою діяльність комерційною

На сайті Вінницької міської ради міститься наступна інформація про міське комунальне підприємство «Аварійно-диспетчерська служба»:

/Files/images/2018_rk/АДС 11.jpg

МКП АДС одне з небагатьох вінницьких КП, яке не визнає себе Замовником в розумінні закону «Про публічні закупівлі» і, відповідно, здійснювало закупівлі на власний розсуд.

У 2017 році МКП АДС провело через електронну систему закупівель Прозорро лише 9 закупівель з очікуваною вартістю 2 626,5 млн.грн. З них 8 – допорогових і 1 – по процедурі звітування. 3 не відбулись.

/Files/images/2018_rk/АДС 1.jpg


Якщо проаналізувати 6 тих, що були успішними, то побачимо, що по 3 закупівлях, які проведені за допороговою процедурою, межі застосування закону не дотримано. Тобто, закупівлі товарів на суму, що перевищує 200 тис.грн. Така ситуація склалась внаслідок того, що законом чітко не визначено, чи є комунальні підприємства замовниками і це визначення вони здійснюють самі.

В статті 1 Закону України «Про публічні закупівлі» замовниками є:

/Files/images/2018_rk/АДС 2.jpg

Ще на початку дії закону Міністерство економічного розвитку і торгівлі надало роз’яснення щодо комерційної або промислової основи:

/Files/images/2018_rk/АДС 33.jpg

Проте, МКП АДС здійснювало закупівлі недотримуючись рекомендацій міністерства.

Так 3 березня 2017 року КП закупило скраплений газ на 280 тис.грн. та дизельне паливо і бензин на 1 293,1 тис.грн., а також 6 червня – знов скраплений газ на суму 280 тис.грн. за допороговою процедурою. Відповідно, жоден документ закупівлі не завірений електронним цифровим підписом та відсутній звіт про виконання договору. Таким чином підприємство приховує інформацію щодо виконання договірних зобов’язань.

Відповідно до фінансової звітності підприємства за 2017 рік собівартість його послуг склала 24 323 тис.грн., а фінансовий результат було отримано з від’ємним значенням, тобто збитками, в сумі 42 тис.грн.

/Files/images/2018_rk/АДС 3.jpg

Але на відміну від комунальних підприємств, Вінницька міська рада чітке бачення «замовників»-КП, тому в березні 2018 року було прийнято рішення виконкому, яким визначено порядок проведення допорогових закупівель. Цим документом Вінницька міська рада поставила крапку в дискусії щодо статусу замовника та зобов’язала здійснювати закупівлі відкрито і з дотриманням всіх вимог закону.

Публікація підготовлена та здійснена в рамках проекту «Прозорі комунальні підприємства», що виконується Центром Ейдос за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Зміст публікації не відображає офіційної позиції Королівства Нідерландів.

Коментарі (0)

 ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах всеукраїнської громадської кампанії «Атестація...

У середу, 13 грудня, о 11:30 відбудеться пресконференція «Результати проведення прийому громадян депутатами Вінницької...

ГО «Центр громадської активності «Результат» у межах громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Як вінницькі депутати відвідували сесії та комісії у 2022 році

ГО «Центр громадської активності «Результат» у рамках громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих...

Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій 19:35 «Ми гідно робимо свою роботу». Про історію та випробування війною Ладижинської ТЕС 18:45 Класична, сирна, шоколадна. Знані вінничани діляться рецептами великодньої паски та хліба photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 18:10 Оригінальні автозапчастини від провідних виробників тепер доступні для вінничан (Новини компаній) 18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня 16:35 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up