Який зв'язок між вакциною AstraZeneca і тромботичними ускладненнями

Який зв'язок між вакциною AstraZeneca і тромботичними ускладненнями
  • Опубліковані два наукових дослідження, що встановлюють причинно-наслідковий зв'язок між вакциною AstraZeneca COVID-19 і важкими тромботичними ускладненнями.

Про це повідомляє Ольга Голубовська.

Далі пропонуємо весь текст допису лікарки, який вона виклали на своєму ФБ:


Обидві статті доходять до одного і того ж висновку —  ці незвичайні важкі явища, що супроводжуються тромбоцитопенією, викликані помилковими антитілами, спрямованими проти фактора 4 (антігепаріновий) тромбоцитів (PF4), який викликає їх масивну агрегацію, тромбоз і призводить до зниження кількості тромбоцитів в інших місцях , що призводить до в свою чергу до кровотечі. Отже, у пацієнтів може бути як важкий тромбоз, так і сильна кровотеча. Тромбоцитарний фактор 4 розташований на поверхні тромбоцитів, і, зв'язуючись з гепарином, призводить до утворення антитіл, що викликають їх активацію, агрегацію і руйнування.

Відео дня

Синдром дуже схожий на добре відому гепарин-індуковану тромбоцитопенію (ДІП), яка діагностується і лікується аналогічно до стану, який розвивається після вакцинації - введенням внутрішньовенних імуноглобулінів (ВВІГ) і антикоагулянтів. Синдром, пов'язаний з вакциною, отримав назву індукованої вакциною імунної тромботичної тромбоцитопенії (VITT).

Різні країни дали різні рекомендації по використанню вакцини після того, як почали з'являтися повідомлення про цю важку реакцію. Норвегія і Данія повністю призупинили використання вакцини, а багато інших європейських країн обмежили її використання особами старше 55 або 65 років, оскільки у людей похилого віку було більше випадків цього ускладнення. В даний час Великобританія рекомендує використовувати АЛЬТЕРНАТИВНУ вакцину людям молодше 30 років.

Ведуться дискусії про те, що помилкове антитіло виробляється на S-білок вірусу, оскільки частина його структури нагадує молекулу PF4. Поки дані свідчать про те, що це НЕ перехресно реагує антитіло. І це «фантастична новина для програми вакцинації, оскільки означає, що постраждали не всі вакцини».

Крім того, сьогодні FDA і CDC рекомендували призупинити використання вакцини Johnson & Johnson COVID-19 після повідомлень про тромби у пацієнтів, які отримали щеплення (6,8 млн доз і шість ЗАРЕЄСТРОВАНИХ випадків тромбозу).

Що робити?

Перш за все, треба розуміти, що, ймовірно, у цих же людей, у яких розвивається подібний стан, є підвищений ризик важкого перебігу COVID-19. З тими ж ускладненнями, але з більшою ймовірністю.

Від вакцинації людей молодшим, принаймні, 30 років, необхідно утриматися. Також розробити рекомендації для населення, на що звертати увагу, якщо виникне зміна самопочуття після вакцинації, особливо болю в кінцівках, животі, головний біль, запаморочення і т.д.

Як повідомляють у МОЗ, в Україні вже використовують вакцину Covieshield/AstraZeneca та очікують на вакцину AstraZeneca південнокорейського виробника SK Bioscience.

— Вакцини AstraZenecа різних виробників мають однаковий склад, — зазначають у відомстві.

Вчора, 13 квітня, нагадаємо, розпочали щеплення вакциною CoronaVac.

 

Читайте також:

ПЛР та ІФА: де і за скільки у Вінниці можна зробити тест на COVID-19?

За добу госпіталізували майже три тисячі людей. Дані про COVID— 19 на 12 квітня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    А она не боится, что ее уволят за такие слова?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up