Що таке катаракта? (Новини компаній)

Однією з причин пониження зору є катаракта. Це захворювання пов’язано з помутнінням кришталика — нашої природної лінзи, яка знаходиться за зіницею ока. В нормі вона прозора і вільно пропускає світло до сітківки. Коли ж з`являються помутніння, доступ світла перекривається і зір може порушитись від незначних змін до сліпоти.

Катаракта може зустрічатись в будь-якому віці, є вроджені і набуті форми.
В деяких випадках катаракта може розвиватись при травмах ока, при запальних процесах, при дії ультрафіолетового випромінювання, а також на фоні цукрового діабету, при отруєнні нітрофарбниками, талієм, нафталіном.

Найбільш поширена вікова форма катаракти. Вона пов’язана з склеротичними обмінними порушеннями у людей частіше похилого віку.

Цей вид хвороби ока – наслідок природного старіння організму. Початкові помутніння спочатку можуть бути непомітними, подальше прогресування катаракти сприймається як мушки, павутиння, хмари, двоїння предметів, водяна завіса. Інколи розвиток катаракти може супроводжуватись покращенням зору на близькій відстані - хворі починають читати без окулярів, чому завчасно радіють, бо насправді це все є ознаками росту катаракти. По мірі дозрівання зіниця ока біліє. 

Вікова катаракта прогресує швидше при наявності первинних очних хвороб, що спровокували її розвиток. Може позначитися спадкова схильність. Іноді причиною появи катаракти в старості стають травми ока, механічні або хімічні. Великий ризик виникнення хвороби у діабетиків, а також у завзятих курців – тут катаракта зустрічається часто після 55 років.

Лікування катаракти на ранніх етапах захворювання не існує. За багаторічну практику і спостереження стало абсолютно зрозуміло, що краплі не працюють. Це лише марно витрачені кошти.

Кардинально вирішує проблему відновлення зору ультразвукова або лазерна факоемульсифікація. Така операція при катаракті полягає в руйнуванні, видаленні і заміні хворого кришталика штучною інтраокулярною (внутрішньоочною) лінзою. Проводиться втручання амбулаторно, під місцевою анестезією. При цьому стадія зрілості катаракти не має значення. При відсутності вираженої супутньої патології ока зір відновлюється.

Для профілакти катаракти важливо дотримуватись здорового способу життя, збалансованого харчування, збагаченого антиоксидантами і користуватись якісними окулярами з ультра-фіолетовими фільтрами.Своєчасна діагностика надасть можливість попередити ускладнення, призначити необхідне лікування, зорієнтувати в плані прогнозу.

Ми маємо чудовий досвід у лікуванні пацієнтів з катарактою. Подбайте про здоров’я своїх очей! Запишіться на консультацію до фахівця вже сьогодні.

Наказ МОЗ України №948 від 17.08.2017
м. Вінниця вул. Хмельницьке шосе, 53 тел. (097)369 71 05

Малачкова Наталя Валентинівна - завідуюча кафедрою очних хвороб Вінницького національного медичного університету, кандидат мед. наук, лікар Центру Зору Оптимал тел. (067)452 75 40

Радьога Катерина Михайлівна - заступник головного лікаря з лікувальної роботи Центру Зору Оптимал тел. (097) 611 15 22
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up