На громадській раді RIA обговорювали доцільність будівництва медцентру в Лісопарку

На громадській раді RIA обговорювали доцільність будівництва медцентру в Лісопарку
Те, що у одній із найбільших зелених зон нашого міста Лісопарку планують збудувати університетську клініку, викликало протест у жителів Вінниці. Усі погоджуються із тим, що лікарня потрібна. Але чому не звести її в іншому місці

Під час обговорення будівництва університетської клініки на території Лісопарку обидві сторони емоційно відстоювали свою позицію. Для представників медуніверситету можливість мати таку клініку дуже важлива. А для представників громадських організацій закрита від громади схема забудови не тільки не припустима, але і підозріла.

Рішення про необхідність будівництва в Україні сучасної клініки прийняв Кабінет Міністрів і Вінницька обладміністрація. Адже вони впевнені - це гарна ідея.

Замовниками проекту будівництва виступають Вінницька районна адміністрація та Вінницький національний медичний університет імені Пирогова.

Відео дня
dir="ltr" style="line-height: 1.15; margin-top: 0pt; margin-bottom: 0pt;"> Проти будівництва клініки виступили екологи та громадські організації. Вони заявляють, що для такого рішення мали запитати думку громади та екологів, адже Лісопарк, це легені міста. А коли там буде клініка, жителі району не зможуть відпочивати на її території. Адже на сьогодні у Лісопарку проводять спортивні змагання, відпочивають з родиною та гуляють з дітьми. Також акцентують увагу на тому, що у Вінниці є іще достатньо місць під будівництво. Вінничани, що живуть у прилеглому до Лісопарку районі Вишеньки, проводять акції протесту, щоб захистити від вирубки зелену зону. На сьогодні ситуація із будівництвом не визначена, тому щоб дізнатися думку усіх сторін, ми запросили на круглий стіл представників медичного університету та громадських організацій Вінниці. Запрошували також представників районної адміністрації, але вони не прийшли. Під час емоційного двогодинного обговорення обидві сторони наводили аргументовані факти за та проти будівництва саме у Лісопарку.

 

Сергій Мар’янчук (35)

Громадська організація ”Славіс – Вінниця”

- Прикро те, що влада знову не відкрита з громадськістю, тому громадським діячам та організаціям Вінниччини разом з вінничанами приходиться  розплутувати цей лісовий ребус. Громадські слухання мали провести замовники будівництва - Вінницький медуніверситет  чи райрада, але всі вони від цього відхрещуються. Начальник відділу містобудування та архітектури Рудий в пояснювальній записці до проекту будівництва, підкреслив, що проект громадського обговорення - не потребує . А це є порушення постанови Кабінету Міністрів, про затвердження порядку проведення громадських слухань та врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні. На сьогодні цю проблему ретельно вивчає громада міста та наша організація. Також це питання будуть розглядати фахівці-експерти на засіданні Громадської ради при обласній державній адміністрації. Найближчим  часом будуть громадські слухання, де ми почуємо обидві сторони. Вимоги громади повинні бути враховані, а проект треба представити на громадське обговорення. Нехай слава, воля і сила не залишає вас ніколи!


Андрій Жданов (51)

архітектор

- Не можу з упевненістю сказати чи необхідна нашому місту клініка такого масштабу. Можу висловити суб'єктивну думку: гроші треба вкладати не в лікування людей, а в пропагування отримання знань про здоровий спосіб життя. Більше будувати спортивних споруд, майданчиків, басейнів. У нас місто «забите» недоукомплектованими лікарнями, на кожному розі аптеки, стоматології, по телевізору реклама ліків і алкоголю. Тепер про місце розміщення для клініки, якщо дійсно є необхідність її будівництва. Цинізм, з яким влада намагається «пропхати» рішення з будівництва клініки, вражає. Розміщення її в Лісопарку вважаю грубою містобудівною помилкою та блюзнірським ставленням до природи. Доводи влади про те, що нібито немає більше місця для будівництва, вважаю відвертим лукавством. А їхні коментарі на нашу протидію абсурдні і не професійні. Такі об'єкти розміщувати методом «тику» пальцем в карту міста не припустимо. Необхідно робити серйозні техніко-економічні обгрунтування для вибору земельної ділянки, розглядати кілька варіантів з розміщення, прораховуючи вплив на екологію, транспорт і інших людей, залучаючи громадські організації для обговорення, адже гроші на будівництво наші з вами. Вартість будівництва такої клініки потягне під 0,5 мільярда гривень з обладнанням.


Михайло Рюхов (25)

екоактивіст

- Як на мене, в Україні видно серйозні прояви тоталітарної системи управління. У Вінниці це проявилося, коли вирішили питання про будівництво клініки на території Лісопарку, не врахувавши думку громади. Також  вражає байдужість наших чиновників. У пояснювальній записці начальника відділу містобудування та архітектури щодо розробки плану території вказано, що це питання громадського обговорення не потребує! І тут, четвертого квітня заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Роман Аксельрод дивується обуренню громади, адже вже були проведені всі громадські слухання! Також він додає, що громадську думку вислухаємо, але на рішення влади  вона не впливає! Цим все сказано. Гадаю, що через це і обурена громадськість. Ніхто не рахується з думкою людей, нікому не цікаво, де проводитимуть своє дозвілля мешканці прилеглого району. Певен, що у нашому місті ще є багато ділянок, де можна побудувати цю клініку. До прикладу, ділянка за гіпермаркетом «ГРОШ» не підійшла, оскільки люди тримають там городи та проходить лінія електропередач. Тобто, ліс вирізати можна, а надати людям частину поля під городи та відвести лінію електропередач  – ні!? Міркую, що влада піде назустріч громаді, інакше справедливе обурення підсилиться.


Михайло Бардин (54)

голова правління Подільського центру прав людини

- Сфера охорони здоров’я у Вінницькій області перебуває в стані пілотного реформування. За результатами дворічного реформування вивільнився цілий ряд лікарняних приміщень. У 2013 році заплановано розпочати формування госпітальних округів із додатковим вивільненням приміщень частини Центральних районних лікарень. Вже попереджений персонал окремих обласних лікарень про припинення їх функціонування з травня 2013 року.
Знову вивільняться приміщення. І на цьому фоні громада Вінниччини отримує
звістку, що десь в Кабінеті Міністрів вже вирішене питання про будівництво
нового приміщення для лікувального закладу в обласному центрі.

Звичайно, що така звістка викликає спротив. Особливо в умовах, коли представники влади навіть не здійснюють зусилля для роз’яснення прийнятого без залучення громади рішення.

Я особисто не можу визначитися чи підтримую рішення про будівництво нової лікарні, чи ні. Все залежить від того, на вирішення яких проблем для пацієнтів - мешканців області спрямоване таке рішення. Не сумніваюся, що потрібна серйозна дискусія з цього приводу із широким висвітленням у пресі.

 

Василь Погорілий (58),

завідувач кафедри дитячої хірургії вінницького медуніверу

- У всьому світі найвищій рівень медичної допомоги надається в університетських клініках, де є найсучасніше обладнання і висококваліфіковані спеціалісти: лікарі, доценти та професори університетів. На їх базі проводяться наукові дослідження, підготовка лікарів та їх перепідготовка. У Вінниці планується збудувати першу в Україні міжрегіональну університетську клініку, яка включатиме в себе потужний діагностичний центр, клінічні лабораторії та відділення, оснащені обладнанням та передовими медичними технологіями, наразі відсутніми в існуючих медичних закладах міста та області. Найсучасніша та безкоштовна медична допомога надаватиметься тисячам хворих з Вінницької та сусідніх областей України. Рівень лікування буде таким, що відпаде необхідність їхати за кордон. Це буде, зокрема, стосуватися трансплантології, надання кардіохірургічної, ендоваскулярної, екстреної хірургічної допомоги та лікування гострих інфарктів міокарду, малоінвазивних, щадних, хірургічних втручань на судинах мозку при інсультах та аневризмах. Ефективність лікування гострих інфарктів та інсультів, збереження життя постраждалих у ДТП, які теж доставлятимуться у клініку, залежить від швидкості їх приїзду у медичний заклад, відлік часу зазвичай іде на хвилини. Тому для оперативної доставки невідкладних хворих така лікарня повинна знаходитись у межах міста, де є змога провести до неї хорошу транспортну та іншу інфраструктуру.

 

Вікторія Родінкова (38),

доцент кафедри фармації вінницького медуніверу

- Зараз ми говоримо про прорив у медицині Вінниччини: університетська клініка буде збудована за найкращими світовими стандартами. У Відні стажувалась на базі Муніципального госпіталю, який є й університетською клінікою. Його не можна порівняти із жодним існуючим у нас медичним закладом: 6-рівнева підземна паркова, магазинчики і кав’ярні на першому поверсі, на наступному – картини, що спеціально розроблені для психологічного розвантаження пацієнтів. З поверху на поверх у цій будівлі, окрім сходів веде плаский ескалатор, туалети для інвалідів. Тоді думала, як ми безнадійно відстали, що не маємо у Вінниці подібного лікувального закладу. А тепер у нас з’явився шанс його побудувати. Таку лікарню не можна вмістити у існуючі у місті будівлі – вони застарілі морально і фізично, її треба створювати з „нуля”. Будь-яка лікарня повинна бути «зеленою», розташовуватися поблизу зони відпочинку.

 

Не дарма протестували! Мер і губернатор вже не хочуть лікарні у Лісопарку


8 квітня у Вінницькій обласній державній адміністрації пройшла нарада керівництва області та міста.

Губернатор Вінниччини Іван Мовчан сказав:

- Якщо держава підтримала б створення міжрегіональної університетської клініки у нашому регіоні, то для нас це був би проривний проект. В нинішній ситуації мова йде лише про перспективу, і загострювати питання вважаю передчасним.  Але щоб ситуація не обростала чутками, і щоб на ній ніхто не спекулював, ми спільно з керівництвом міста і керівництвом університету створимо робочу групу по цьому проекту  і напрацюємо рішення по всіх проблемних моментах та представимо їх на розсуд громади.

А Володимир Гройсман після наради ще раз підкреслив, що вирубки лісу ніхто не допустить.

- Якщо проект знайде державну підтримку, ми спільно з Облдержадміністрацією підберемо і запропонуємо альтернативні варіанти її розміщення, щоб зберегти Лісопарк. Знищувати ліс, коли можна знайти інші території в місті чи районі, не розумно. І цього ні губернатор, ні я – не допустимо.

Втім, активісти боротьби проти будівництва лікарні у Лісопарку не вірять обіцянкам чиновників. Вони кажуть: “Це лише слова”. І закликають усіх небайдужих прийти у суботу, 13 квітня, о 12.00 до центрального входу у Лісопарк (навпроти літака).


Історична довідка


Лісопарк міста Вінниці включає в себе два лісових масиви на північно-західній околиці міста. Тут панує майже незаймана природа, яку зрідка порушують любителі відпочинку на природі. Парк складається з власне Лісопарку і П'ятничанського лісу. Це ліси змішаного типу, представлені хвойними і листяними породами дерев. Пересічений характер місцевості створює дивовижні за красою пейзажі. Їх розділяє шосе і озеро Гуральня. Тут часто проводять змагання з мотокросу, спортивного туризму, орієнтування. Також деякі приватні компанії організують ігри в пейнтбол. Назва озера Гуральня походить від того, що до революції біля озера працював спиртовий завод. П’ятничанський ліс дуже старий. У ньому є дерева-пам’ятки, найвідоміше - 600-річний дуб біля Соцького озера.


Вінниця - зелене місто

Крім Лісопарку у місті Вінниці є доглянутий центральний парк імені Горького, це популярне місце відпочинку. Він розташований у центральній частині міста. Також в центрі знаходиться невеликий сквер імені Козицького. У цьому сквері також знаходиться Вінницька башта. Тут особливо люблять збиратися вінницькі студенти і відпочивають на лавочках пенсіонери. Вінниця - зелене місто, крім центральних скверів та парків вона щедро засаджена деревами. Деякі дерева на центральних вулицях міста, це пам’ятники природи, як от трьохсотрічний дуб на вулиці Архітектора Артинова, поруч із дитячою стоматологією. Біля Вишенського озера розташований парк Дружби народів, а навпроти нього парк музею-садиби М. Пирогова та ботанічний сад.

 

Коментарі (24)
  • Anonymous

    ПР реально дістала вже! виродки

    Anonymous reply Anonymous

    да все они там одним мирром мазаны, что ПР, что КПУ , БЮТ...... блин боюсь дальше перечислять, народ всё ещё верит в остальных :(
  • Anonymous

    Да пусть строят, кто против! Только не в лесу!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Мне за мои деньги воздушные замки ни на фиг не нужны. За свои деньги - хоть все океаны опресняйте и все реки наизнанку поворачивайте, дебилы.

    Anonymous reply Anonymous

    Да они замки строят за наши деньги, а мы все молчим. В нормальной стране, за каждый потраченный цент чиновник отчитывается. А у нас самолеты, дворцы, пароходы и т.д. все за наш счет. Так что клиника- это капля в море, все равно построят, но лес нужно отстоять.
  • Anonymous

    Достали уже!!! Что за сборище вы сегодня устроили? Че вы протестуете??? Власть нормально сказала,что ничего строить не будут и найдут другое место. Что вам не нравиться??? Поверьте не в Гройсмана интересах уничтожать почти единственный лес в городе!!!!

    Anonymous reply Anonymous

    Анна, вы разве не чувствуете разницу между сказать и сделать? Или вас никогда власть не обманывала? Снимайте розовые очки! Есть уже целый ряд документов которые обратной силы не имеют. Их отменяют только решением суда!!! Они могут этот вопрос подвесить на несколько лет а потом по новой все начинать

    Anonymous reply Anonymous

    я и не знал что белявки до такой степени тупые

    Anonymous reply Anonymous

    оно тормоз.....думает если мер скмзал, лес пилить не будут...пусть бамажку с печатью покажет и своим асфальтным заводиком побожиться..хотя заводик вроде отжал янык. ...

    Anonymous reply Anonymous

    и торговый центр

    Anonymous reply Anonymous

    Вобщем всё что нажито непосильным трудом!
  • Anonymous

    Приезжай в Америку, тут тебя жиды быстро поставят раком. Будешь хуярить за копейки и ещё и виноват будешь. А если не отдашь долг, то отработаешь на халаву.

    Anonymous reply Anonymous

    за базаром следите мудак, я не жид а украинец..и такие чмыри как вы свалили с украины и орут как тут плохо, приезжате, морду набью прямо в аеропорту..я мог уехать в германию к сестре..но ето моя родина и я не дам ни кому ее в обиду..а сидеть и пи здеть со штатов много ума не надо. Сделать с украины пустыню предлагаете? хрен вам америкоским перебезчикам...адьесь..неграм в гарлеме привет...

    Anonymous reply Anonymous

    +100000000000000000000000000000000000

    Anonymous reply Anonymous

    +100
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up