Вінницькі пауерліфтери Віталій Вдовкін і Юрій Приймак підтвердили звання чемпіонів світу

Вінницькі пауерліфтери Віталій Вдовкін і Юрій Приймак підтвердили звання чемпіонів світу
Юрій Приймак (ліворуч) і Віталій Вдовкін не збираються зупинятися на досягнутому

Вінницькі ветерани пауерліфтингу вчергове стали чемпіонами світу. Йдеться про переможний тандем, який складається із екс-тренера відомого боксера-професіонала В’ячеслава Узєлкова Віталія Вдовкіна і директора Центрального парку Юрія Приймака. Обидва виступали на світовій першості у віковій групі 60-69 років. 

 

Збирається виступати і у 90 років

Змагання проходили у Києві, хоча спочатку їх планували провести у США. На поміст виходили пауерліфтери різного віку – від молоді до ветеранів.

Чемпіонат світу вінничанам сподобався, адже в ньому могли взяти участь всі їхні конкуренти, без жодних обмежень. Були представлені Англія, Польща, Ізраїль тощо. Але переважно – країни колишнього СРСР.

– Ще два роки тому на аналогічний світовий форум пауерліфтерів у Києві чомусь не допускали росіян, казахів та представників деяких інших пострадянських країн. Цього року могли виступити всі охочі, в тому числі й найсильніші представники РФ, – каже Віталій Вдовкін. 

Відео дня

Віталій Вдовкін раніше змагався у ваговій категорії до 82 кг. Але ветерану було складно утримувати цю вагу. Тому він вдруге спробував себе у новому розряді – до 90 кг, і знову успішно. Віталій Вдовкін присів із вагою 180 кг, вижав 90 кг та зробив станову тягу аналогічної ваги. З цим результатом він здобув золоту нагороду за сумою трьох вправ. Найближчий переслідувач Віталія Вдовкіна, також українець, відстав на солідні 30 кг.  

Отже, він виграв світовий чемпіонат всьоме! Але Віталій не скаржиться на брак мотивації.

– Я не борюся на змаганнях із якимось конкурентами. А змагаюся виключно із собою, зі своєю фізіологією. Мені цікаво, який я зможу показати результат на чемпіонаті та яку вагу підняти. І не лише у 69 років, а й у 79! Якщо не буду сильно хворіти чи мати серйозні травми, збираюся вийти на поміст і у 90 років,  – каже Віталій Вдовкін.

Віталій Вдовкін є відомим у Вінниці тренером із боксу та універсального бою. Але нині він вийшов на пенсію і в прямому, і в переносному сенсі слова. Нікого більше не тренує, займається спортом лише для себе.   

Кращим на планеті став вдесяте

Тим часом Юрій Приймак вже вдесяте став чемпіоном світу! Він боровся у ваговій категорії до 75 кг. Присів зі 140-кілограмовою штангою, вижав 100 кг і виконав станову тягу 140 кг. В сумі – 380 кіло, що є одним із найкращих результатів нашого земляка на міжнародних змаганнях.

– Я показав перший результат не лише у своїй віковій групі (60-69 років), але й найліпший серед усіх спортсменів на чемпіонаті світу віком від 40 років. Це також мій найкращий виступ за останні два-три роки, – задоволений Юрій Приймак.  

Наш чемпіон світу, зрозуміло, не молодшає. Але його результати зростають. Чому?  

– За рахунок нового методу тренувань. Останнім часом ми разом із Віталієм Вдовкіним використовуємо наукові підходи, досвід кращих пауерліфтерів інших країн. Шукаємо це в Інтернеті і випробовуємо, – пояснює Юрій Приймак. – А ось їжа у нас звичайна. Спортивним харчуванням не захоплюємося. «Хімію», як деякі пауерліфтери, не використовуємо.   

До чого прагнуть наші чемпіони світу? Вони збираються підтвердити свій рівень на наступній планетарній першості у США. Планується, що з фінансуванням цієї поїдки допоможе почесний президент Федерації пауерліфтингу України, міністр енергетики Ігор Насалик. Він раніше займався цим силовим видом спорту.

– На чемпіонаті у США будуть реально найсильніші суперники. Бо американські пауерліфтери ніколи не приїздять на змагання в Європу, лише можна очікувати азіатів. Хоча Америка – засновник нашого виду спорту, – пояснює Юрій Приймак.

Клуб пауерліфтингу для ветеранів

У Вінниці діє клуб пауерліфтингу для ветеранів (віком від 40 років і старше). Він розташований у адмінбудівлі спортшколи № 5, що напроти стадіону для хокею на траві в Центральному парку.

Зазвичай тренування проходять по понеділкам, четвергам і суботам, починаючи з 12-години. Новачкам дають поради досвідчені інструктори. Навчання – безкоштовне! Довідки за телефоном: 067-430-41-20 (Юрій Приймак). 

– Доказано, що заняття пауерліфтингом йдуть ветеранам на користь. Вони підіймають рівень тестостерона. І взагалі спорт – це прагнення до життя у людей похилого віку. Комусь цікаво бігати кроси, а нам – яку ми можемо підняти вагу, – наголошує Віталій Вдовкін.  

– Мені вже 68 років, але я виглядаю набагато молодше. Приміром, можу 10-12 разів підтягнутися на турніку. Тобто наші тренування із вагою, безумовно, йдуть на користь здоров’ю, – каже Юрій Приймак. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:09 У Вінниці виділять 21 мільйон гривень на потреби Захисників та Захисниць 17:48 Шукає ту, яку ніколи не цілував. Вони обоє із Джурина: хвилююча історія двох наших земляків 17:32 Як вінничанам з хронічними захворюваннями безплатно отримати ліки 17:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 27 та 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 В останні дні квітня на вулицях біля Київського мосту обмежать рух. Яка причина та скільки це триватиме 14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up