Вікторія Добротворська підкорюватиме Австралію

Вікторія Добротворська підкорюватиме Австралію
Найсильніша вінницька слаломістка – 21-річна Вікторія Добротворська – 15 квітня вилітає до Сіднея (Австралія).

Там вона змагатиметься на чемпіонаті світу серед молоді (до 23 років) з веслувального слалому. Перегони проходитимуть на тому самому олімпійському каналі, де у 2000 році відбувалися Олімпійські ігри.

На аналогічному чемпіонаті світу минулого року Віка посіла п’яте місце, що є найкращим результатом вінницьких слаломістів за всю історію. До речі, вона є майстром спорту міжнародного класу, першим «міжнародником» з веслувального слалому в незалежній Україні, віце-чемпіонкою Європи серед молоді.    

Підйом – о ... четвертій ранку

Відео дня
> Наразі Віка Добротворська веде наполегливу підготовку до виступу на чемпіонаті світу. Тренується двічі на день, причому перше тренування – ну дуже рано.  

– Я встаю приблизно о четвертій ранку. Півгодини сиджу на кухні (адже домашні ще сплять), після чого збираюся на тренування. Приходжу на тренувальну базу о 6.30 і буджу всіх охоронців, щоб видали мені тренувальний інвентар. Друге тренування – приблизно о 14.00. Спати лягаю дуже рано, – розповідає Вікторія.

З чим пов’язаний такий дивний розклад?

– Я хочу певним чином пристосовуватися до австралійського часового поясу. Різниця з Україною складає 12 годин. Тобто коли у нас ніч, в Австралії – ранок. Тому, зрозуміло, повною мірою звикнути до часових умов Зеленого континенту я не зможу. Але хоча б спробую, – пояснює дівчина.   

Взимку, коли Південний Буг був покритий кригою, Віка Добротворська також інтенсивно тренувалася. Займалася фізичною підготовкою: ходила до тренажерного залу, басейну тощо. Зараз переважно бігає кроси і, зрозуміло, багато веслує.       

Окрім особистих тренувань, чемпіонка займається зі слаломістами молодшого шкільного віку. Вікторія працює тренером у МДЮСШ № 2 Вінницького міського спорткомітету.    

Чемпіонські гени

Веслувальний слалом – олімпійський вид спорту. Хоча не всі його види входять до олімпійської програми. Це, наприклад, жіноче каное, де Вікторія Добротворська демонструє особливо високі результати.

Але цей вид слалому збираються прийняти до олімпійської програми! Тому молода вінничанка мріє з часом дебютувати на Олімпійських іграх, що є вершиною для будь-якого спортсмена.

– Жіноче каное у веслувальному слаломі на Іграх-2016 ще не буде представлене. Його планують включити до програми Олімпіади 2020 року. Тобто виступити я ще встигну, якщо здобуду ліцензію. До речі, у веслувальному слаломі спортивну кар’єру можна продовжувати досить довго. Наприклад, одній з олімпійських чемпіонок було 40 років, – наголошує Вікторія Добротворська.   Родина Добротворських – спортивна. Мати працює у обласній СДЮШОР з веслування ім. Юлії Рябчинської, а батько – заслужений майстер спорту з веслування, 5- разовий призер чемпіонатів світу, багаторазовий чемпіон України, президент Федерації веслування Вінниччини.

Віктор Добротворський у свій час був кандидатом на поїздку на Олімпіаду, навіть виборов олімпійську ліцензію, але тренер збірної тоді чомусь вирішити взяти більш молодого веслувальника.  

Картини – з ... кофе

Вільного часу у Віки обмаль. Адже окрім тренувань і тренерської роботи вона ще навчається – в Уманському державному педагогічному університеті (заочно).

Вікторія Добротворська має незвичне хобі – робить аплікації з ... кофейних зерен, які можна назвати оригінальними картинами. Також любить кататися на роликах, як і багато інших сучасних молодих людей. Щоправда, для цього намагається обирати нормальні дороги, які ще треба пошукати.

Брата чи сестри у Віки немає. Але вона залюбки доглядає за двома домашніми котами і собакою, адже дуже любить тварин.   

Коментар

Максим Фільварків, директор МДЮСШ № 2, тренер Вікторії Добротворської:

– Вікторія Добротворська ще двічі матиме можливість спробувати свої сили на чемпіонаті світу серед молоді. Торік там Віка виступала із незалікованою травмою (не  встигла повністю відновитися), але все ж спромоглася увійти до п’ятірки найкращих. Але одразу після цього, у вересні 2013 року, вона блискуче виграла відкритий чемпіонат Росії!

Зрозуміло, розраховуємо на гарний результат Віки в Сіднеї. Але загадувати наперед, яке місце вона посяде, не буду – погана прикмета. Сподіваємося, що Добротворська як мінімум увійде до десятки найкращих в світі та отримує залікові очки для України.    

Довідка

Веслувальний слалом - різновид спортивного веслування, який є окремим видом спорту. Він полягає в проходженні на швидкість дистанції, що визначається порядком розташування воріт, які виставляються на річці з порогом або на спеціально облаштованому каналі. Швидкість потоку води має бути не менше 2 м/с. Змагання проводяться на дистанції довжиною 250-400 м.

В Україні працюють школи веслувального слалому в Києві, Харкові, Дніпропетровську, Вінниці, Львові, Первомайську (Миколаївська область). Змагання проводяться на річках Південний Буг (в с.Сокілець Вінницької області та в с.Мигія  Миколаївської області), Прут (м. Яремче Івано-Франківської області) та Рось (м.Богуслав Київської області).

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння 14:23 Спомини про воїна, який отримав смертельні поранення, прикриваючи тил побратимам 13:21 Пожежа на Замостянській: загинула 71-річна жінка, трьох дітей госпіталізували photo_camera 12:50 Скільки заробляють вінницькі нардепи? Друга частина огляду декларацій за 2023 рік 12:15 Тромбоз: чому виникає і чи можливо його уникнути? (Новини компаній) 12:12 Легковик зіткнувся з потягом: загинув начальник Хмільницького центру зайнятості Юрій Шевченко photo_camera 10:44 Без води та світла. Де у Вінниці 29 квітня відключають послуги 10:27 Оновити салон авто за 5000 грн - не просто, але реально! (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up