У Вінниці теніс – скоріше фітнес, ніж спорт

У Вінниці теніс – скоріше фітнес, ніж спорт
Новачок у тенісі Наталя Кузнєцова під керівництвом тренера Анатолія Кузьміна опановує техніку подачі м’яча

У Вінницькій спортивній школі № 3 років десять тому існувало відділення тенісу, де виховували класних юних гравців. Потім його ліквідували. Мовляв, нашому місту дитячий теніс не потрібен. Нині і юні, і дорослі вінничани можуть займатися цією елітною грою лише на госпрозрахунковій основі. І в першу чергу вони виходять на корт з метою оздоровитися, а не для досягнення спортивних висот.

Як зменшити ризик травматизму

Кореспондент RIA завітав на тренування до клубу «Смеш», що в Центральному парку культури і відпочинку. Заняття проводив відомий тренер Анатолій Кузьмін, який колись викладав тенісну науку в спортшколі.

Спочатку, зрозуміло, відбулася 10-хвилинна розминка, яка допомагає підготувати м’язи для пересувань по корту. Без неї, за словами наставника, суттєво збільшується ризик отримати травму. Розминка складалася з бігових вправ, нахилів, підготовчих рухів з ракеткою на місці – для розігріву ліктів, плечей, кистей.

Відео дня

В основному тренування було присвячена правильному підходу до м’яча, ударам зліва і справа.

– Наш вид спорту – технічно складний. Важливо не тільки правильно підійти до м’яча і вдарити по ньому, а й добре підготуватися до наступного розіграшу, – каже Анатолій Кузьмін.

Розвиває мислення та координацію

37-річна вінничанка Наталя Кузнєцова давно збиралася почати опановувати теніс, а навесні цього року нарешті вирішила спробувати. За кілька занять під керівництвом Анатолія Кузьміна вона розібралася в простих елемента гри: як правильно тримати ракетку, подавати і відбивати удари.

Наталя Кузнєцова наголошує, що спортом задля зміцнення здоров’я варто займатися всім, незалежно від віку.

– Мені подобаються ігрові види, атлетична гімнастика, фігурне катання тощо. Але саме під час занять тенісом функціонують всі групи м’язів. Навантаження йде водночас на руки, сідниці, плечі, прес і ноги. До того грають з ракеткою переважно на свіжому повітрі, а не в залі, – сказала Наталя Кузнєцова.

40-річна Світлана Ткаченко займається тенісом рік. Вирішила урізноманітнити фізичні навантаження, до цього захоплювалася фітнесом.

– Теніс – чудовий вид спорту. Він розвиває людину не тільки фізично, але й її мислення та координацію. Водночас за рік у тенісі об’єм моїх м’язів істотно зріс. Тепер збираюся взяти участь у змаганнях, – розповіла Світлана Ткаченко.   

Схуднути на десяток кіло

За словами гравців, теніс може бути корисним для покращення зору, людям із проблемами серця. Він розвиває дихальну і м’язову системи; гравець стає струнким і підтягнутим.

За словами Анатолія Кузьміна, за місяць тенісних занять можна легко скинути 2 – 3 кіло.

– А за півроку –  схуднути й  на цілий десяток кілограмів! Щоправда, для цього необхідно разом із заняттями тенісом дотримуватися системи роздільного харчування. Ми рекомендуємо її нашим гравцям, бажаючим суттєво зменшити вагу, і контролюємо весь процес, – сказав Анатолій Кузьмін.       

За словами Анатолія Кузьміна, теніс підходить для всіх, незалежно від віку і статі. Грати можна до глибокої старості. У Вінниці нерідко тренування з тенісу відвідують навіть пенсіонери і пенсіонерки. Втім, частіше всього дорослі не користуються послугами тренерів, а просто орендують корти і грають там з друзями.

Також у нашому місті регулярно відбуваються чемпіонати серед чоловіків, жінок і пар. А раз на рік – на базі військового шпиталю – навіть міжнародний турнір. На нього збираються сильні тенісисти з Білорусі, Польщі та інших сусідніх країн.       

Найкращі виїздять за кордон

До груп початкової підготовки у Вінниці приймають тенісистів, починаючи з п’яти  років. Вони займаються двічі на тиждень.

– Теніс у ранньому віці добре розвиває малечу фізично. Усі дітки можуть опанувати нашу гру, незалежно від початкових кондицій. Зі школярами ми займаємося не тільки ігровими навичками, але й загальною фізпідготовкою. Зокрема, вони підтягуються, віджимаються, працюють на шведській стінці в залі, – повідомив Анатолій Кузьмін.

Серед молодих вінницьких тенісистів є гравці, які вже пробують свої сили на професійному рівні. В першу чергу це Віталій Щерба – він з дитинства тренується в Чехії. А також екс-чемпіонка України, майстер спорту Єлизавета Плетньова, яка навчається в коледжі у США.      

Де займатися?

Великим тенісом у Вінниці можна займатися у клубу «Смеш» у Центральному парку культури і відпочинку (067-984-16-07 – тренер Анатолій Кузьмін), клубі «Бомонд» на П’ятничанах (вул. Мічуріна, 32, 096-878-44-44), на кортах парку Дружби народів, кооперативного інституту, військовому шпиталі на вул. Коріатовичів. За місяць тренувань у групі (двічі на тиждень) доведеться заплатити від 200 гривень.   

 

Previous Next

 

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Європейській площі перевіряли цукор, вакцинували, робили тест на ВІЛ photo_camera 20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком 11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up