«Вимикатимуть і влітку, і восени»: які графіки відключення світла існують і які з них вже діють у Вінниці

«Вимикатимуть і влітку, і восени»: які графіки відключення світла існують і які з них вже діють у Вінниці
Фото ілюстративне
  • Через ракетні атаки росіян по об'єктах енергетичної інфраструктури у різних містах запроваджують обмеження споживання електроенергії. Для вінничан вони також вже діють. Що про це варто знати?

Впродовж кількох останніх днів в усіх регіонах України діють обмеження електроспоживання. Більшість вінничан вже відчули на собі їхню дію, коли світло в домівках відключають на одну, дві, а подекуди й на сім годин на добу. 

«Для відновлення та перебудови пошкодженої російськими обстрілами енергосистеми знадобиться тривалий час», — у крайньому на момент публікації цього матеріалу інтерв'ю заявив голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Він також повідомив, що повністю уникнути відключень не вдасться ані влітку, у період спеки та увімкнення кондиціонерів, ні восени, коли українці знову будуть вмикати обігрівачі. Це означає, що вінничанам потрібно звикати до тієї чи іншої інтенсивності й тривалості відключень світла. 

Відео дня

Прессекретарка АТ «Вінницяобленерго» Юлія Великотрав у коментарі журналісту «20 хвилин» розповіла, що у нашому місті та області вже діють різноманітні графіки відключення світла. Найбільш дошкульним наразі є графік аварійних відключень або так званий ГАВ. 

ГАВ

До прикладу, за минулу добу через такі відключення світла сумарно не було 6 годин 25 хвилин. Це відчули на собі понад 25 тисяч жителів у 24-х населених пунктах області.

Як пояснюють у «Вінницяобленерго», ГАВи застосовується при виникненні гострого дефіциту потужності в енергосистемі. Причинами дефіциту можуть бути порушення режиму роботи електростанцій або недопустиме перевантаження устаткування. Вводиться також у разі неефективності ГПВ (про них нижче). 

Такі відключення застосовуються і скасовуються після відповідних команд диспетчера «Укренерго». Розподілення за датою або часом вимкнень у цих графіках немає.

ГПВ

Згаданий вище ГПВ або графік погодинних відключень електроенергії застосовується, коли є певний час для підготовки до проведення відключень. Рішення про застосування ГПВ приймає «Укренерго» за погодженням з Міненерго. 

ГПВ застосовуються, коли згенерованої на українських електростанціях енергії не вистачає на всіх споживачів. Коли графіки погодинних відключень починають діяти у нашому місті, то інформацію про їхню періодичність, причини та тривалість можна знайти на сайті «Вінницяобленерго». 

Такі відключення розподіляються на шість рівних черг. Тривалість знеструмлення споживачів по ГПВ може коливатись від 2-х до 4-х годин з подачею електроенергії від 4-х до 2-х годин відповідно. За словами Юлії Великотрав, саме стільки часу впродовж доби вінничани зараз сидять без світла.

Знайти адресу своєї домівки в актуальному наразі графіку погодинних відключень можна ТУТ. Подивитися за адресою години відключень — ТУТ. Крім того ви можете підписатися на отримання сповіщень про планові та аварійні відключення світла ТУТ.

СГАВ

Якщо вже ГАВ та ГПВ виявляються неефективними, починають діяти СГАВ або ж спеціальний графік аварійних відключень. Енергетики роблять так, коли треба терміново розвантажити енергосистему у значних обсягах, щоб зберегти стійкість роботи енергосистеми. 

Вводиться та скасовується без попередження, за спеціальною командою диспетчера «Укренерго». Повідомити споживачів про введення та тривалість СГАВ — неможливо.

САВН

Якщо раптом більшість споживачів у Вінниці та області, за винятком критичних інфраструктурних об'єктів та транспорту, сидітимуть без світла, це означатиме, що запроваджено САВН — спеціальну автоматику відключення навантаження. Робиться це для забезпечення стабільності енергосистеми України.

АЧР

Також існує АЧР — автоматичне частотне розвантаження. Запроваджують його у разі нестачі потужності приєднаних до енергосистеми електростанцій. У такому разі починають вимикатися незагрозливі щодо наслідків споживачі третьої або другої категорії електропостачання. 

Це потрібно, щоб повернути до придатного стану живлення, споживачів першої категорії (наприклад, лікарні чи очисні споруди). Вимкнення відбувається поступово, з різними уставками частоти та часу. 
 

Читайте також:

Від 15 тисяч гривень. Скільки коштує здати на права у Вінниці

Погодинні відключення світла на Вінниччині: оприлюднили список черг на знеструмлення

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (30)
  • Читач63

    А яка вулиця в якій черзі, за посиланням черг не знайшов
  • AK

    Для ЛОХів ГАВи, а для всіляких довогорнячків із магазинами і елітним житлом світло є 100% часу.
  • Max

    Ох, які ж коментарі. Одразу видно, що мудрий в нас народ.
  • Валентина Повальчук

    Та да

keyboard_arrow_up