Завтра, 14 жовтня, Покрова. Про свято, традиції та забобони

Завтра, 14 жовтня, Покрова. Про свято, традиції та забобони

Покрова Пресвятої Богородиці — одне з найважливіших свят в християнській традиції. Його повна назва — Покров Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Православні відзначають свято щорічно 14 жовтня.

Легенда

За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Царгород (Константинополь), намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповідями, явилася перед людьми та вкрила їх своєю покровою (омофором). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей.

Як вказують деякі джерела, вражений Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

За іншою версією, натхненням для свята стало видіння Андрія юродивого під час облоги Константинополя військами агарян. Пресвята Богородиця з'явилася мешканцям міста у храмі та прийняла їх під свій захист покров. Після цього війська противника відступили, а місто було врятовано.

До речі, 14 жовтня в Україні також заведено відзначати День українського козацтва. А з 2015 року указом президента України Петра Порошенка – День захисника України.

Прикмети

  • Якщо ви на Покров побачили, що відлітають журавлі, то зима настане рано і буде холодною;
  • Якщо дуб і береза до Покрови втратять все листя, то рік буде легким, а якщо не все, то бути суворій зимі;
  • Звідки на Покров вітер дме, з того боку і прийдуть перші морози;
  • Якщо перший сніг до Покрови випаде, то зима нескоро настане;
  • Яка погода на Покрову, такою і зима буде;
  • Якщо Покров весело проведеш, то жениха хорошого знайдеш;
  • Чим більше снігу на Покрову, тим більше весіль буде зіграно в наступному році;
  • Читайте також:  Усікновення глави Іоанна Предтечі. Факти про свято
  • Якщо хлопець на Покров за дівчиною доглядає, то бути йому її нареченим;
  • На Покрову сильний вітер дме — багато буде наречених;
  • Та дівчина яка раніше всіх поставить свічку перед іконою Пресвятої Богородиці Покровської, та й першою заміж вийде.

Що не радять робити цього дня?

На Покрову Пресвятої Богородиці не можна робити серйозну господарську роботу: будувати, копати, прибирати, прати, шити, в’язати, прасувати.

Не можна лихословити, лаятися з людьми, вживати алкогольні напої.

Не можна в цей день позичати гроші та відмовляти сватам – за прикметою, та дівчина, яка відмовила сватам на Покрову, ще роки три не буде ніким засватана.


 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Пня

    супер
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up