«Заборонений» — у Вінниці: чи варто дивитися фільм про Василя Стуса

«Заборонений» — у Вінниці: чи варто дивитися фільм про Василя Стуса
  • У Вінниці пройшов допрем‘єрний показ фільму про Василя Стуса. 
  • «Заборонений» вийде на широкі екрани вже 5-го вересня. 
  • Спойлер: ваші очікування можуть не виправдатися. 

Про фільм «Заборонений» говорили дуже довго та багато. На зустрічі із глядачами у кінотеатрі «Родина» творці фільму на чолі з режисером Романом Бровко запевнили, що фільм створений виключно на правдивих фактах. Саме тому всьому, що відбувається на екрані слід вірити.

Стрічка про Василя Стуса мала б стати загальнонаціональною гордістю, натомість викликала бурю незадоволення, негативу та «зради». Історія життя одного з найяскравіших представників дисидентського руху – це про боротьбу проти радянської влади та за збереження українського в Україні. 

Відео дня

«Заборонений» без політики

Не можна сказати, що це саме той фільм, який слід подивитися кожному українцю. Творці запевняють, що вірити зображеному на екрані можна, але після скандалів навколо персони Віктора Медведчука – це зробити складно. Але заради цікавості переглянути все ж таки можна (радимо напередодні прочитати біографію Стуса та познайомитися із творчістю поета). 

Якщо говорити про кінострічку «Заборонений» без політичного підтексту, то сам по собі фільм монотонний. Сценарист Сергій Дзюба говорить, що ця стрічка про рух «шістдесятників» в цілому, а Стус тут просто головний герой.

Протягом показу люди час від часу виходили з кінозали і вже не поверталися. Хоча до початку перегляду вільних місць у залі не було і попід стінами доставляли ще кілька стільців. 

Фільм знято українською, але розмови радянських КДБістів дубльовані. Є відомі сцени із кінотеатру, де проходила прем‘єра фільму «Тіні забутих предків» Параджанова. Збираючи інформацію для фільму, творці зустрічалися із Левком Лук‘яненком, який відбував термін разом зі Стусом, з рідними, друзями та сучасниками поета. 

На офіційній сторінці кінофільму «Заборонений» оцінка глядачів поки що 2.0 з 5 можливих. 

Персонаж Медведчука, як лакмусовий папір

Але головним та очікуваним у цьому фільмі виявилося зовсім інше. Протягом знімального процесу з фільму була вилучена сцена суду, де захисником Стуса був Віктор Медведчук. Так, саме той, кого сьогодні прийнято називати кумом Путіна. 

За словами творців фільму, цю сцену забрали через хронометраж і видалити її просив син самого Стуса – Дмитро. Проте, у сюжеті «Радіо Свобода» йдеться зовсім про інше: ініціатива «викинути» судовий процес над Стусом пішла зі сторони Медведчука, а син поета аж ніяк не підтверджує версію про те, що сам просив її видалити. 

Після довгих суспільних «закидів» сцену Стуса у суді все ж таки повернули до кінострічки. Режисер Роман Бровко говорить, що це не той момент життя поета, який мав би стати центральним у цьому фільмі. «Було таке враження, що багатьом у цьому фільмі персона Медведчука стала цікавішою, ніж персона Стуса», – коментує режисер «Радіо Свобода» 

Проте суд над поетом показали. Показали дуже лояльно. Емоції викликали лише свідчення друзів поета, які були відтворені. Про Медведчука, як людину, яка вплинула на долю Стуса – ні слова. 

Загалом, складається враження, що фільм складений просто з уривків. Хоч творці і говорять, що саме через питання Медведчука у фільмі, довелося змінювати і викидати багато сцен зі стрічки. 

Тим часом, Медведчук жодним чином не реагує більше на картину «Заборонений», але подає до суду на українського журналіста Вахтанга Кіпіані. За книгу останнього «Справа Василя Стуса»

Це говорить про те, що «Заборонений» міг би стати дуже вагомим історичним фільмом і актуальним сьогодні. Проте, у ньому просто актори читають вірші та намагаються боротися із радянським режимом. До речі, у фільмі звучить фраза із листа Стуса до Андрія Малишка, яка влучно підкреслює те, що відбувається сьогодні – «Доля Донбасу – це майбутня доля України»

Довідка: Василь Стус народився у Вінницькій області в селі Рахнівка. Перша назва фільму – «Стус  – Птах душі». Саме так називалась остання, вилучена у концтаборі, збірка віршів Василя Стуса. Режисером фільму став Роман Бровко, авторами сценарію - Сергій Дзюба і Артемій Кірсанов, продюсером - Артем Денисов.Проект цього фільму став одним із переможців 10-го конкурсного відбору Держкіно. Повний бюджет картини Стус становить 38 мільйонів 529 тисяч гривень, з яких Держкіно виділить 19 мільйонів 264,5 тисячі гривень. На роль Василя Стуса претендувало близько 50 кандидатів. Режисер Роман Бровко поставив мету показати Стуса не як героя чи ікону, а як друга, чоловіка, батька і, в першу чергу, людину.Перед початком зйомок сценаристи фільму опитували перехожих на вулиці про те, що вони знають про Василя Стуса – мало хто зміг відповісти, чим саме відомий Василь Стус.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (16)
  • Жора

    Путин хочет поставить Медведчука президентом Украины. Раньше про кума никтог и не знал. Но спецом вывезли Савченко в Россию, и кум освободил и стал героем. Порох тоже не просто так послал моряков чтобы их арестовали. Скоро кум  освободит и станет героем. На Донбассе Путин хоть завтра может вывести войска, но он Путин это сделает скоро перед выборами президента Украины. И Медведчук станет героем.

    Зачем ПУТИНУ нужен кум в роли президента.  Ответ прост ДЛЯ ТОГО ЧТОБЫ ОТКРЫТЬ КРЫМСКИЙ канал и пустить воду.

    И потом кум будет вечным президентом как ПАутин в России. Все недовольные будут в СИЗО. А  некотогрых просто уберут физически.

    Это все партия "За жизнь" Медведчука, Рабиновича,Шурича.

    И блогер эмигрант  Шарий со своей партией "За Шароия" тоже лижет Москве задницу. Путин кинет на пропаганду  пару млрд баксов и Шарии, Портновы,ШуфричИ, Медведчуки  за деньги продадут Родину !
  • Жора

  • Жора

  • Орест Лютий

    Падлюки, для яких фільм про Стуса, тих хто віддав життя за Україну, хто нині не жаліє себе заради того, щоб ви жрали і спокійно спали, ви маєте мовчати разом з тим хто приклав руки до знищення патріотів. А на вздогін для вас ваш улюблений "чекист" https://www.youtube.com/watch?v=ib9gHKcWRNw

    Anonymous reply Орест Лютий

    Лютий,не сказися.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up