Восени вінничани отримають повістки: кого і коли заберуть в армію у 2016-му

Восени вінничани отримають повістки: кого і коли заберуть в армію у 2016-му

З жовтня по листопад в Україні буде проходити строковий призов на службу в армію. Повістки прийдуть молодим людям віком від 20 до 27 років. Але, як заявив Порошенко, в АТО нікого відправляти не будуть.

Ще 29 березня 2016 Петро Порошенко підписав указ №122/2016 "Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби ...". У документі говориться, що осінній призов цього року триватиме з жовтня по листопад. За цей час повістку отримають тисячі українців, точна кількість призовників не називається. Однак відомо, що масштаб призову буде значно меншим, ніж під час часткової мобілізації. Даних по Вінницькій області на даний момент немає.

Згідно указу президента будуть призиватися юнаки віком від 20 до 27 років. Ті, кому виповнилося 18-19 років, також можуть піти служити в армію, але на добровільній засаді. Вже зараз ЗСУ активно проводять приписну компанію в військкоматах: молодим людям надсилають повістки з проханням з'явиться до військкомату для "уточнення даних". 
 


Відправляти "строковиків" в зону бойових дій не будуть. Однак на початку року на своїй прес-конференції Порошенко заявив, що "Скасування призову точно не буде. І 20-річні юнаки повинні добре навчитися військовій справі". Також відомо, що до кінця 2017 в Україні планується переглянути термін проходження строкової військової служби та призовного віку.

Відео дня

Хто має право на відстрочення від служби:

  • Ті, хто утримує непрацездатну матір або батька або іншого родича.
  • Має дитину віком до трьох років
  • Самостійно виховує дитину (без матері)
  • Має двох і більше дітей
  • Має вагітну дружину або дружину-інваліда
  • Є сиротою
  • Має тимчасові проблеми зі здоров'ям
  • Якщо брат служить у цей же час в армії
  • Молодше 21 року і при цьому отримує освіту за денною формою
  • Вчителям (на весь період роботи за фахом)
  • Медикам (на весь період роботи за фахом)
  • Священикам (на весь період роботи за фахом)
  • Поліцейським (на весь період роботи за фахом)
  • Підозрювані у кримінальних злочинах
  • Непридатні по стану здоров'я
  • Молоді люди старше 27 років
  • Отримали військове звання на військових кафедрах у ВНЗ

Як будуть шукати призовників і що загрожує за ухилення

За ухилення від призову на строкову службу (ст. 335 ККУ) загрожує обмеження волі на строк до трьох років. А якщо військовозобов'язаний не з'явився за повісткою до військкомату, не повідомив у комісаріат про зміну місця проживання, йому загрожує штраф у розмірі 85-119 гривень. За повторне порушення - від 170 гривень до 255 гривень.

Як говориться в законі про військову службу, призовникам покладена одноразова матеріальна допомога в розмірі двох мінімальних зарплат (2900 гривень). Крім того, матеріальна компенсація покладена, якщо під час служби солдат загине (гроші отримають батьки), або отримає інвалідність.

Відповідно до закону, роботодавці зобов'язані сповіщати військкомати про своїх співробітників призовного віку. (ч. 4 ст. 34 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" від 25.03.1992 року № 2232-XII). Відділ кадрів за законом може приймати на роботу співробітників з військовими квитками або тимчасовими посвідченнями. Якщо ж на роботу взяли молоду людину без приписного або військового квитка, доведеться заплатити штраф від 17 до 51 гривні.

У 2013-му році в Україні указом екс-президента Віктора Януковича призупинили призов "строковиків". Згідно з Державною програмою реформування армії до 2017 року, ЗСУ повинні були повністю перейти на контракту форму служби. Однак вже в 2014-му на той момент в.о. президента Олександр Турчинов відновив призов до армії у зв'язку з військовим конфліктом на Донбасі.

 


Нагадаємо, в минулому році в Україні двічі провели призов на строкову службу. Так, весняний призов у 2015-му тривав до 31 травня. Осінній призов мав розпочатися з 1 жовтня, проте його перенесли на місяць - призов розпочався 1 листопада і тривав до 31 грудня. Всього за планом призвали 11 тисяч українців.

 



-На даний момент ми не можемо сказати, скільки жителів Вінницької області буде призвано. Все буде відомо у вересні, коли вийде указ президента про демобілізацію і призов. Тільки тоді ми зможемо назвати конкретні цифри і дати, - зазначили у військовому комісаріаті Вінницької області.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 ТОП важливих новин на «20 хвилин» від 29 квітня до 6 травня, які ви могли пропустити play_circle_filled 20:23 Учні сьомого ліцею на благодійному ярмарку зібрали 140 тисяч гривень на безпілотники для ЗСУ 19:42 ІТ-компанія допомагатиме Подільському зоопарку піклуватися про оленів, коней та орланів photo_camera 19:03 У Вінниці відзначатимуть 160-річчя Михайла Коцюбинського. Що саме запланували? Від читача 15:59 Командир батальйону полку ССО «Рейнджер» розповів про службу у спецпідрозділі 18:15 Субсидії на неопалювальний період: хто отримає автоматично, а кому треба переоформити 17:06 Оля Полякова долучилася до благодійного вечора, де зібрати сім мільйонів на потреби ЗСУ 16:10 Вакцина проти COVID від AstraZeneca може викликати тромби 15:10 Можливі зміни: дати останніх дзвоників та екзаменів у 2024 році 14:30 «Найголовніше, за що ми молимося — за нашу Перемогу». У храмах Вінниці відзначають Великдень play_circle_filled photo_camera 14:25 Українські майстри розписали 800 писанок і встановили рекорд photo_camera 13:13 Нові сектори з пенсійних питань для МВС у трьох областях: де їх знайти 12:34 Суд виніс вирок драгдилеру, який постачав наркотики до колонії 12:05 Вінниця чудотворна: розповідаємо про місця сили, де трапляються дива 11:17 Скасування ‎статусу обмежено придатний. Що потрібно знати призовникам 10:25 «Пироговський пікнік» у Вінниці буде з благодійністю, майстер-класами, фудкортом (ПРОГРАМА) photo_camera 10:11 Вигідно відкласти пенсію. Як українське законодавство стимулює працювати довше? 09:48 рф завдала 5 ракетних, 69 авіаударів і 74 обстріли з систем залпового вогню. Є жертви серед цивільних 09:34 Першокласники 15-го вінницького ліцею завітали до рятувальників photo_camera 09:07 Діти-переселенці отримали тисячу ортопедичних рюкзаків з канцтоварами
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up