Вітання з передової! - Герой України поздоровив з ювілеєм рідну школу

Вітання з передової! - Герой України поздоровив з ювілеєм рідну школу

•Першим Героєм України серед випускників Літинської школи №2 став Сергій Собко

•Уперше за 85 років існування навчального закладу колектив очолює жінка

•Троє колишніх однокласниць нині на керівних посадах у рідній школі

•Вибухи на арсеналі в Калинівці мало не зіпсували свято

Святкувати 85-у річницю рідної школи її колектив разом з чисельними гостями – колишніми вчителями й учнями – планував у районному Будинку культури. На заваді стала надзвичайна подія – вибухи боєприпасів на арсеналі у Калинівці. Від вибухової хвилі приміщення Будинку культури зазнало руйнувань. Дотепер тривають ремонтні роботи.

Дві золоті нагороди одного випускника

-Нам повідомили, що нема можливості надати  приміщення для проведення урочистого заходу, - розповіла журналісту RIA директор школи Тетяна Катріна. – Довелося терміново домовлятися про інше місце. Свято відбулося у кінотеатрі імені Устима Кармалюка.

Відео дня

З-поміж багатьох привітань присутні з особливим хвилювання сприйняли слова Сергія Собка.

Школу закінчив із золотою медаллю. Тепер нагороджений ще однією золотою нагородою – Золотою Зіркою Героя України. Він перший випускник удостоєний найвищої державної відзнаки. Нині полковник Собко служить на посаді командира героїчної 128-ї гірсько-піхотної бригади. Його підрозділ перебуває у зоні АТО.  Слова привітання іменитий випускник записав на відео. Подякував педагогам за знання, виховання. Побажав, щоб у майбутньому держава відзначила Золотою Зіркою ще когось з випускників. І не одного.

До слова сказати, у вчительському колективі багато років трудиться батько Героя – вчитель Станіслав Собко.

Два професори одного вишу і з однієї школи

У колективі пишаються багатьма  випускниками. Один з них – доктор історичних наук професор  Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського Сергій Гальчак брав участь у святкуванні. Як і кожен з виступаючих, щиро дякував за нелегку працю освітянам. Не приховував, що пишається тим, що навчався в одній з найкращих шкіл не тільки району, а й області.

У цьому ж навчальному закладі, педагогічному університеті, працює ще один випускник Літинської №2 – Іван Романюк. Теж має вчений ступінь доктора наук, професор. Науковцями стали два брати – Василь і Дмитро Жмурики. Обидва кандидати медичних наук, мають роботу у столиці. У галузі медицини трудиться кандидат медичних наук Ірина Андрікевич. Вчений ступінь кандидата економічних наук захистили Петро Дозорець та Костянтин Афанасьєв. Кандидатом технічних наук стала Тамара Василінич. Ще одна здібна випускниця Леся Щуцька влилася у колектив Каліфорнійського університету США. У плеяді талановитих згадували оперну співачку Олену Прибилюк, піаніста Євгена Громова, майстриню пензля, члена Спілки міжнародної конфедерації художників, Марію Франчук. У кожного з них паростки творчості зароджувалися у роки шкільної юності. Розвинути їх допомагали вчителі.

Перший директор – жінка

-У традиціях нашої школи – цінувати учня, - каже керівник колективу Тетяна Катріна. – Завдання вчителя не тільки допомогти учневі здобути знання. Важливо розкрити таланти дитини. А вони є в кожного. Треба тільки розгледіти і розвинути. Чи не найголовніше – виховати порядних людей, навчити дітей відрізняти добро від зла.

Директор Літинської школи-ювіляра Тетяна Катріна:

-Нині школа бере участь у Всеукраїнському науково-педагогічному проекті «Інтелект України». З назви можна здогадатися про мету проекту. До участі в ньому відібрали 28 дітей-першокласників Літинської школи №2.

Під час розмови з пані Тетяною відчувалося її вболівання за колектив педагогічний і учнівський. З великою повагою говорила про ветеранів. У них  є династії, педагогічний стаж яких нараховує 120 років. Називала прізвища династії Боярових, Гуменних, Підстружко, Розторгуєвих…

Педагогів, які раніше навчали дітей, також запросили на свято. Вони раділи зустрічі з нинішніми педагогами, раділи талановитій молоді.

За всю історію школи колектив уперше очолила жінка - Тетяна Катріна. Пані Тетяна повідомила цікаву деталь. Троє однокласників нині працюють на керівних посадах у школі. Вона - директор, заступником Лілія Демкова, головою профспілкового комітету Лариса Боярова,

-Ми троє навчалися в одному класі, - усміхається співрозмовниця. – Потім закінчували Вінницький педагогічний. Тепер нам доручили керівництво школою.

Згадували на святі учителів і випускників, яких уже нема на світі. У зоні АТО загинув зовсім молодий хлопець Пантелеймон Рожанський. Так само при виконані завдання, тільки у мирному Києві, обірвалося життя нацгвардійця Богдана Дацюка. Обоє були надзвичайно чуйними людьми. Так кажуть про них у школі. Пам'ять усіх вшанували хвилиною мовчання. Це теж показник людяності колективу.

Завершилося свято спільним виконанням головної пісні навчального закладу – Літинська школа №2 має власний Гімн. «Як праця – то вже завзята, як разом – то всі ми сила!» - урочисто звучало під склепінням зали кінотеатру.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня Від читача 11:30 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up