Віта Заверуха в СІЗО з порізаними руками і шиєю - зірвала крапельницю, розбила пляшку і…

Віта Заверуха в СІЗО з порізаними руками і шиєю - зірвала крапельницю, розбила пляшку і…
  • Чому підозрювана у вбивстві двох міліціонерів, колишніх «беркутівців», вінницька активістка Віта Заверуха намагалася вчинити самогубство
  • Народний депутат України Юрій Тимошенко на засіданні суду на знак солідарності прикував себе кайданками до її руки
  • Або Заверуха йде на волю, або я з нею – в тюрму, — заявив парламентарій Юрій Тимошенко

Апеляційний суд Києва продовжив тримання в СІЗО ще на 60 діб вінницьку активістку Віту Заверуху. Таке само рішення прийнято стосовно ще двох підозрюваних – Євгена Кошелюка і Андрія Романюка. До речі, Романюк також вінничанин, колишній учень одного з профтехучилищ, брав участь в АТО. Четвертому підозрюваному залишили запобіжний захід – домашній арешт. Всі вони проходять у справі вбивства двох міліціонерів, що сталося в ніч на 4 травня 2015 року на одній з АЗС Києва. Міліціонерів двох Юріїв – Романенка і Христенюка - розстріляли з автоматичної зброї. Раніше вони служили у «Беркуті».

11 травня під час судового засідання Віта демонстративно пошкодила собі вени. Зробила це у залі суду. Її тоді врятували. Тепер вона знову вдалася до спроби самогубства. Зробила це у лікарні швидкої допомоги.

Причину самогубства дівчина пояснила у листі. Написала його у лікарняній палаті. Лист адресований народному депутату, земляку Заверухи Андрієві Тетеруку. Підозрювана вважає, що депутат не дотримав даного їй слова.

Відео дня

У кайданках разом з депутатом

Перед тим, як Заверуху доставили в лікарню, було судове засідання. До приміщення суду прийшло багато активістів, а також бійців батальйонів «Айдар», «Донбас», а також «Правого сектора» «Самооборони Майдану». Адвокат Заверухи Дмитро Біловчук на своїй сторінці у ФБ повідомив, що в залі були також народні депутати, зокрема, Андрій Тетерук, який спілкувався з Вітою.

Підозрювану завели у клітку, прикували кайданками до решітки. Після того до клітки підійшов народний депутат Юрій Тимошенко. Він тримав у руках кайданки. Надягнув їх на свою руку і до кайданок Заверухи. Після цього нардеп заявив: «Або Заверуха йде на волю, або він з нею в тюрму!»

За словами адвоката, у залі зчинилася штовханина. Стражі порядку намагалися витиснути активістів із зали. Однак їм це не вдалося. Погрожували парламентарію затримати його.

Про рішення суду згадувалося вище. Закінчилося все тим, що Заверуху після засідання доставили до лікарні швидкої допомоги.

«Спрацювала, як справжній боєць»

У лікарняній палаті віта написала листа депутату Тетеруку. У ньому звинуватила його в тому, що він не дотримав обіцяного. Депутат давав слово підозрюваній, що до наступного судового засідання вона перебуватиме у лікарняній палаті. Насправді вона дізналася, що її знову відправляють у СІЗО. Копію листа розмістила на своїй сторінці у  ФБ громадська організація Національний центр правозахисту  разом із знімками із зали судового засідання. Дійсно через два дні Заверуху знову доправили до СІЗО. Щоправда, з тексту листа стає зрозуміло, що в лікарні вона була не в кращих умовах, ніж в ізоляторі. Дивно, що у лікарняному закладі столиці є палати з такими жахливими умовами.

До неї не допускали ні рідних, ні навіть адвоката.

— Коли я повідомив про це через вікно, Віта спрацювала, як справжній боєць,- пише адвокат Дмитро Біловчук, — Вона зірвала крапельницю, розбила пляшку об ліжко і приставила її до горла. Тільки після цього мене впустили в палату до неї, навіть вибачилися за те, що не зробили це одразу.

Адвокат нагадує епізод, коли Віта в суді перепитувала депутата Тетерука: «Ви мене не обманите?...»

— Результат епопеї довжиною в три дні, 23-26 листопада, —  Віта в СІЗО з порізаними руками і шиєю, у неї просто здали нерви, — продовжує адвокат. — Ось ціна обіцянки — даної, але не виконаної. Віта жива і більш-менш здорова, нічого критичного.

Засідання суду заплановано на 26 грудня 2016 року.

Копія листа Заверухи до народного депутата Тетерука

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • Anonymous

    "Дело подозреваемой в убийстве двух милиционеров – экс-бойца батальона "Айдар" Виты Заверухи – инициировали милицейские кадры времен президента Виктора Януковича, чтобы сохранить свое влияние в силовых структурах, напугав главу МВД Арсена Авакова и президента Украины Петра Порошенко. Такое мнение высказал народный депутат от "Батьківщини" Игорь Луценко в Facebook.



    "То, что мы наблюдаем, – это личная инициатива определенных экс-заместителей Авакова. Не снимая с него ответственности, все же скажу, что это не его стратегия – его самого успешно вовлекли в нее, напугав "радикалами" и "экстремистами", – отметил он.



    Нардеп заявил, что было сфабриковано несколько дел по статье "терроризм".



    "Одних обвиняли ложно, другим натягивали статью о терроризме из обычного разбойного нападения. То есть максимально политизировали статьи обвинения, всеми возможным способами. Своя игра старой гвардии в милиции. Которая напугала Авакова и Порошенко так, что те вынуждены были пойти на сохранение их влияния на силовой аппарат милиции (а потом уже полиции)", – подчеркнул Луценко."

    Довести справу до суду при наявності доказової бази це питання місяця двох. Але напевне не все так "чисто " як каже влада.  Я не помню жодного випадку коли наші правоохоронці вибачались за свої помилки. Такого не було та не буде при діючій владі. Так Віта не є зірцем для молоді. Але 18 місяців слідства не зробить з неї "білу та пухнасту," цей час у Сізо ломає людину і вона буде жити з ненавістью до суспільства ще довго.

    Суспільству легко та просто "назначити" злочинця, перекласти на цю людину всі проблеми, а не допомогти людині стати частинкою суспільства.

    Переглядаючи допит В Януковича в мене склалось враження що прокурори переслідують свої цілі, Янукович свої, адвокати свої,  а рідні загиблих просто використовують як "мясо" для досягнення певних цілей.

    Чому ми маємо справи Хорта, Пугачова, та Віти Заверухи, чому слідство тягнеться роками? Цих людей створив протест, майдан, можливість досягнення цілей силовими методами, і доки влада тримається на таких діях ми будемо мати все нових та нових людей зломаних системою і нічого спільного з справедливим рішенням суду.
  • Anonymous

    Эта страна - на грани шухера... Если такие деятели, как эти двое (она - нацистка и убийца, он - дешевый клоун...) занимают в информационном поле своё место. Одно радует (исходя из правильных плюсиков под коментами), что не все адекватные окончились....
  • Прокоповна Проня

    Не надо ей мешать.
  • Anonymous

    Во первых во время убийства двух сотрудников МВД на то время Заверуха находилась в Виннице. А показания людей которых задержали ,и их обвинения что Заверуха была соучастником это все обман . Завтра могут задержать любого человека, и  он может сказать что любой винничанин  был участником убийства.  А фотки это не показатель.... Интересно почему эти люди которые делали фото во время Майдана не там где сейчас Заверуха?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up