Відкрили меморіальну дошку Герою Небесної сотні Максиму Шимку

Відкрили меморіальну дошку Герою Небесної сотні Максиму Шимку
Сьогодні, 14 жовтня, у Вінниці відбулося урочисте відкриття меморіальної дошки Герою Небесної сотні Максиму Шимку. Табличку відкрили при вході до під’їзду будинку № 3 по вулиці Іванова (біля олієжиркомбінату), де мешкав Максим.

На заході були присутні його батьки, родичі і друзі, громадські активісти, представники козацьких організацій і мешканці мікрорайону. Виступаючі наголошували, що Максим Шимко не боявся віддати свою життя за Україну і поліг, як справжній воїн. Йшлося, що відкриття меморіальної дошки збіглося  часі з Днем українського козацтва, а також майже з Днем народження Максима Шимка (21 жовтня).  

Бог забирає найкращих

Батьки казали, що їм дуже не вистачає Максима, але Бог забирає найкращих – із тих, хто зрадити народ свій не зумів.

Відео дня

– Максим був справжнім козаком. Він вважав козаків особливими людьми, які захищали свою Батьківщину. І тому не міг залишитися осторонь подій на Майдані. За останні півтора року нам переслали багато його фотографій кореспонденти з різних країн. На одній з них видно, як максим один стоїть на Майдані з коктейлем Молотова, а навкруги палає вогонь. Я цьому не дивуюся, адже син був сміливою людиною, – каже мати Максима Шимка Зоя.

Папа Максима Шимка Микола звернув увагу, що їх родині раніше ніколи не було відомих людей, ніхто не отримував нагород. Тому батьки пишаються вчинками сина і визнанням його заслуг.

– Зрозуміло. ми були сильно пригнічені звісткою про смерть Максима. Але дещо стало легше, коли ми побачили, з якою шаною ставляться на Майдані до убитих і поранених товаришів, – каже Максим Шимко. – На протязі останнього року ми розшукували відомості і фотографії про останні дні життя сина. На знайдених фото видно, що Максим не пас задніх на Майдані, він йшов на Інститутську в одній із перших шеренг. Серед цих 50-60 героїв 40 загинуло. 

Вчителька Ольга Василівна cказала, що дуже пишається своїм учнем Максимом Шимком:

– На свято українського козацтва ми відкриваємо траурну дошку в пам'ять про справжнього козака. З цього подвір’я Максим Шимко зробив свій останній крок у безсмертя. В дитинстві він не міг кривити душею: якщо щось не любив, то змусити його було щось неможливо. Не так давно він хвалився, що вступив до осередку козаків. Обіцяв покликати мене на козацькі змагання, але не встиг.

Приклад для молоді

Президент благодійного фонду «Здорова Нація» Вадим Кудияров вважає, що незалежна Україна багато років потребувала образ героя, з якого молоді люди могли б брати приклад.

– Максим Шимко та інші сучасні герої надихають українців на нові звершення і не дають їм бути пасивними у справі розбудови країни. Імена героїв Небесної сотні назавжди будуть викарбовані поруч з іменами Героїв Крут і Холодноярської республіки тощо, – сказав Вадим Кудияров. – Я пишаюся тим, що особисто знав Максима Шимка, що я жив поруч з ним. Тому разом з однодумцями буду робити все можливе, щоб підтримувати сім’ю Героя. Зокрема, наразі допомагаю в проведенні конкурсу на кращий проект пам’ятного знаку Максиму Шимку, який буде встановлений на вулиці Іванова.

– На Вінниччині в різні часи завжди знаходилися мужні люди, які зі зброєю в руках захищали свою країну. В сучасні часи одним з них став Максим Шимко, ім’я якого назавжди буде вписано в літописи України. Він жив і все робив чесно, без сумніву і жалю. Напередодні своєї останньої поїздки на Майдан Максим спілкувався зі мною у Вінниці. Він казав, що їде туди, адже вважає це просто необхідним. З такими особливими людьми Україна завжди буде перемагати, – підкреслює отаман Вінницького козацького полку ім. Івана Богуна Володимир Воловодюк.

– Коли тіло Максима привезли на вінницький Майдан, прийшли багато людей. Ніхто не міг повірити, що таке стало можливим у наш час. Вінничани тисячами несли квіти, – згадує активістка Майдану Ольга Маліновська. 

Previous Next

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Дарья

    Вічна пам"ять. Співчуття рідним та близьким.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Нагородили 21-річного воїна, який врятував життя побратимам під час обстрілу «Градами» 20:21 «Продемонстрували майстерність у сфері, що стрімко розвивається». Про конкурс юних програмістів photo_camera 19:58 В Іллінцях через несправну пральну машинку ледь не згоріла квартира 19:04 На Вінниччині зафіксували 57 випадків браконьєрства під час нересту Від читача 20:49 Прагнеш знайти роботу своєї мрії? Відвідай Ярмарок кар‘єри 2024 на стань на крок ближче до професійної реалізації! 18:23 «Де мій лист, Укрпошто?» Два тижні журналіст чекає конверт з Могилів-Подільського 18:17 На Вінниччині судитимуть учасників масштабного підпільного виробництва алкоголю photo_camera 18:02 Мільйони, бізнеси та енергетика: декларації членів медкомісій розкривають несподівані зв'язки 18:00 Де замовити передвеликоднє прибирання: огляд клінінгових компаній та хімчисток Вінниці (партнерський проєкт) 17:23 Оголосили підозру жінці, яка бреше про українських полонених та виправдовує агресію рф 17:07 Захисник з Козятинщини отримав «Золотий Хрест» від Головнокомандувача ЗСУ 16:19 Поліція шукає 16-річну дівчину та 17-річного хлопця 15:55 Вкрала понад 200 тисяч? ОСББ на Лялі Ратушної звинувачує колишню бухгалтерку в махінаціях photo_camera 15:14 На Калинівщині перекинувся легковик. Загинула 20-річна пасажирка 15:00 Квадромарафон «RUN 4 VICTORY»: компанія МХП проводить благодійний забіг у чотирьох містах України (новини компаній) 14:21 Двоє чоловіків продавали за $6000 ухилянтам «путівки» до Молдови 13:57 «Почули» після публікації: чоловік, якому без пояснень не дали групу, добився справедливості 13:13 У Вінниці збільшили кількість автобусів на одному маршруті 12:08 Терор України окупантами: 170 атак на фронті, загиблі та поранені серед мирних жителів 11:14 Родом з Калинівки, але жив у Вінниці. На війні загинув військовий Павло Радецький
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up