У Вінниці вмикають гарячу воду. На травень для котелень є газ

У Вінниці вмикають гарячу воду. На травень для котелень є газ
Міськтеплоенерго постачає тепло ледь не всій Вінниці. Споживачами підприємства є більше 177 тисяч сімей, з яких 105 тисяч отримують ще й гарячу воду / Фото з котельні на 600-річчя, архів «20хв»
  • У місті п’ять днів не було централізованої гарячої води. Теплокомуненерго втратило постачальника газу, бо уряд вирішив не продовжувати спец обов’язки «Нафтогазу». 
  • А 25 травня тепловики уклали нову угоду з газовим монополістом і почали відновлювали гаряче водопостачання.
  • Новий контракт на газ буде діяти тільки у травні. Що далі?

З 20 травня у котельні «Вінницяміськтеплоенерго» припинили подачу газу, бо комунальники втратили постачальника. А без газу немає централізованої гарячої води.

Але сьогодні міський голова Сергій Моргунов повідомив, що до вечора 25 травня відновлять гаряче водопостачання.

«Я говорив, що ми докладемо всіх зусиль, щоб з червня крани в оселях знову були гарячими. І радий поділитися новиною, що питання вирішено і навіть раніше. Наші перемовини з керівництвом «Нафтогазу» дали свій результат», — йдеться у дописі мера в фейсбуку.

Відео дня

Ми дізналися, що тепловики уклали новий договір з «Нафтогазом», який діятиме до кінця травня. А що далі? І чому так сталося, що комунальники залишилася без газу?

Чому перекривали воду

Міськтеплоенерго постачає тепло ледь не всій Вінниці — споживачами підприємства є більше 177 тисяч сімей, з яких 105 тисяч отримують ще й централізовану гарячу воду. Котельні тепловиків працюють на газу, який постачає НАК «Нафтогаз України». Уряд зобов’язував монополіста продавати свій ресурс за регульованою ціною. 

З 20 травня постанова Кабміну втратила чинність, а теплокомуненерго — втратили постачальника. За день до цього терміну «Вінницяміськтеплоенерго» оголошує про припинення подачі гарячої води, оскільки не знайшли собі нового продавця газу. Так сталося, бо заважає борг перед «Нафтогазом», розповів заступник гендиректора міськтеплоенерго Сергій Корчака.

— Ми винні за спожитий газ понад 289 мільйонів гривень. Якщо подивитись на інші теплокомуненерго, то в нас ця заборгованість найменша. Проте, без виплати цього боргу, підписати договір з новим постачальником газу ми не можемо, — казав Корчака.

Заборгованість складається з боргів перед міськтеплоенерго. Більше 160 мільйонів гривень за спожите тепло винні вінничани. Решта ж виникла через різницю у тарифах: поки «Нафтогаз» міняв розцінки на газ щомісяця, у структурі тарифів тепловиків блакитне паливо мало ціну 2018 року.

— Наприклад, у нас в тарифі стоїть ціна газу 6400 грн за тисячу кубів, але закуповувати ми змушені за ціною 8300 грн. І така різниця в тарифах не відшкодовуються, починаючи з січня 2016 року. Загалом, ми понесли збитків на понад 500 мільйонів гривень, — сказав Сергій Корчака.

Уряд не виконує обіцянки

Асоціація міст України, що представляє органи місцевої влади, повідомила, — через рішення Кабміну не продовжувати дію регульованої ціни на газ для теплокомуненерго без централізованої гарячої води залишилися п’ять мільйонів українців, які живуть в понад 120 містах.

Голови міст нарікають, що такі дії уряду йдуть в розріз попередніми домовленостями. У лютому 2021 року чиновники підписали меморандум. Місцева влада зобов’язалася не піднімати тарифи на тепло через подорожчання газу, а Кабмін з «Нафтогазом» обіцяли річні тарифи на газ та компенсації збитків для тепловиків.

— Зі свого боку ми тарифи не піднімали. З боку Кабміну жодних заходів поки що не вжито, — говорив заступник гендиректора «Вінницяміськтеплоенерго» Сергій Корчака.

Позицію уряду висловив на засіданні 19 травня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

— Неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не буде покриватися фіксованою ціною на газ. Усі теплокомуненерго будуть укладати контракти з газопостачальниками самостійно, — говорив Шмигаль.

Пропозиція від «дочки Нафтогазу»

Борг на 289 мільйонів, нагадаємо, заважає вінницьким тепловикам обрати вільно постачальника. Але пропозиції вони отримували — від товариства «Нафтогаз-Трейдинг».

— Вони готові взяти нас навіть з боргом, але за умови 100% передоплати. Це ми не потягнемо: немає обігових коштів, а споживачі платять наприкінці місяця, — сказав заступник гендиректора «ВМТЕ» Сергій Корчака. — Для прикладу, на 10 днів гарячої води у травні нам потрібно газу на 8 мільйонів гривень. На червень — майже 15 мільйонів.

Чиновник пояснив: літом від споживачів підприємство отримує, в середньому, 20 мільйонів гривень щомісяця. Постанова уряду №217 від 2014 року зобов’язує одразу перераховувати гроші «Нафтогазу» для погашення боргу. Тепловикам залишається орієнтовно два з 20 мільйонів.

— Якщо уряд скасує постанову №217, то в нас будуть гроші на оплату авансу за газ, — сказав Сергій Корчака. — Кредит для нас — не варіант: банки пропонують 15-20% річних, це дуже високий процент.

У 2018-2020 роках Вінницяміськтеплоенерго отримало 476,2 мільйона гривень з міського бюджету. При цьому залишилися непокритими збитки на суму 262,3 мільйона гривень за цей же період / Фото: vn.20minut.ua

Але якщо в тепловиків немає грошей, то яким чином відновили гарячу воду? Їм вкотре підставила «плече» вінницька мерія.

— Міськтеплоенерго підписало контракт з «Нафтогазом» на поставку газу до кінця місяця. Гроші за газ заплатили. А далі будуть укладати договір за новими умовами, — розповів подробиці директор департаменту енергетики, транспорту та зв’язку Михайло Варламов.

Кроки до подолання кризи

Нові умови контрактів обговорили на спільній нараді голів міст України, урядовців та президента Володимира Зеленського, 21 травня. У Асоціації міст України розповіли про нові домовленості:

  • До 30 травня 2021 року НАК «Нафтогаз України» запропонує річні контракти для теплокомуненерго, де ціна газу буде на рівні 8880 грн за тисячу кубів (з ПДВ). Продаж газу буде на умовах післяплати, без застосування штрафів.
  • «Нафтогаз» звернеться до Державної виконавчої служби щодо зняття арештів з рахунків теплопостачальників.
  • Незабаром Верховна Рада України прийме закон, яким спишуть борги комунальних тепловиробників за спожитий газ, а також відшкодують заборгованість з різниці у тарифах.
  • Верховна Рада ухвалить зміни до Бюджетного кодексу, щоб органи місцевої влади могли брати кредити на закупівлю газу для теплокомуненерго.

Попередню угоду з головами міст України, нагадаємо, уряд ще не виконав. На засіданні Кабміну 19 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль говорив, що профільні міністри мають підготувати пропозиції законопроектів для тепловиків: зокрема, про компенсацію збитків від різниці у тарифах. На це він дав термін — три тижні.

Асоціація міст України попереджає: якщо вчасно не знайти вихід, то в жовтні 2021 року не вдасться увімкнути опалення.

За ринкових умов, нагадаємо, вдвічі зросте тариф на опалення і гарячу воду, — прогноз експертів.

 

Читайте також:

Субсидії перепризначать автоматично всім, крім трьох категорій

Річний тариф на газ почне діяти з 1 травня. Яким він буде для вінничан?

Що робити, коли сталася біда? Зібрали корисні телефони для вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Irish Luliavskaya

    Люди добрі, це просто знущання!!! В мене централізоване постачання гарячої води, кожного літа в кращому випадку місяць її не має, в найгіршому за все літо вона є тижнів 2 не більше. І сьогодні я просто обурена, від 20 травня її не має і приємна новина про те що з 31 травня по 22 червня її не буде
  • olya tozhe

    На Вишенке так и нет горячей воды
  • Ирэн Бевза

    спасибо большое, что включили горячую воду
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up