Тепловикам перекрили газ. Скільки часу Вінниця буде без гарячої води?

Тепловикам перекрили газ. Скільки часу Вінниця буде без гарячої води?
З 7-ої ранку в котельнях припинили подачу газу. У міськтеплоенерго зараз немає постачальника, а знайти нового вони не можуть через борги / Фото: vn.20minut.ua
  • Від сьогодні понад 100 тисяч сімей у Вінниці залишилася без централізованої гарячої води.
  • У котельнях «Вінницяміськтеплоенерго» немає газу, бо компанія втратила постачальника.
  • Як так трапилося? Чому тепловики не знайшли собі продавця газу? І скільки будемо сидіти без гарячої води?

Якщо зранку ще можна було застати теплу воду з крану, то по обіді — її повністю відключили. Сталося те, про що попереджали 19 травня тепловики: найбільшому теплопостачальнику міста «Вінницяміськтеплоенерго» припинили подачу газу, оскільки в них немає газопостачальника. А без газу — немає централізованої гарячої води. Як так трапилося? Розповіли на прес-конференції, 20 травня.

Чому перекрили газ

Про те, як трапилася нова газова криза, в чому міста винуватять уряд та з яких причин «Вінницяміськтеплоенерго» не знайшов собі постачальника газу ми докладно розповідали в попередніх матеріалах (1, 2, 3). 
Далі в тексті пояснення заступника гендиректор «ВМТЕ» Сергія Корчаки. Якщо ви це все читали і чули, то гортайте сторінку до питання «Скільки будемо сидіти без гарячої води?», яке виділено жирним.

Заступник гендиректора «Вінницяміськтеплоенерго» Сергій Корчака пояснює, що раніше газ для котелень постачав НАК «Нафтогаз України». Уряд в 2018 році зобов’язав газового монополіста продавати свій ресурс за регульованою ціною і дозволив тепловикам сплачувати 90% від рахунку.

З 20 травня урядова постанова втратила чинність, а тепловики втратили постачальника газу. Відтепер теплокомуненерго мають купувати блакитне паливо на ринкових умовах і можуть обирати будь-якого постачальника.

Відео дня

— Проте для теплокомуненерго це неможливо. Причиною є борг за спожитий газ перед «Нафтогазом», який у Вінниці складає 289 мільйонів гривень. Цей борг виник, бо не всі вінничани платять за спожите — загальний борг перед нами складає 160 мільйонів гривень. Але найбільший борг — понад 500 мільйонів гривень — держава винна нам, як компенсацію за збитки, спричинені різницею у тарифах, — розповідає Корчака.

Фахівець пояснює, що ця різниця виникає через ціну газу: поки «Нафтогаз» міняв розцінки щомісяця, тепловики в структурі своїх тарифів мали вартість газу на рівні 2018 року.

— Наприклад, якщо в нас у тарифі стоїть ціна газу 6400 грн за тисячу кубів, а закуповувати ми змушені по ціні 8300 грн. І така різниця в тарифах не відшкодовуються, починаючи з січня 2016 року, — розказує заступник гендиректора «Віницяміськтеплоенерго».

Хронологія кризи

Криза і дорогий газ, що сталося в січні 2021 року, зачепило і тепловиків. Голови міст України закликали уряд зафіксувати ціни для теплокомуненерго, що в результаті вилилося у підписання меморандуму: місцева влада зобов’язалася не підвищувати тарифи на опалення і гарячу воду, а уряд — знайти кошти для компенсацій збитків тепловиків, що закуповували «золотий» газ.

— Зі свого боку ми тарифи не підіймали. З боку Кабміну жодних заходів поки що не вжито, — каже Сергій Корчака.

Пропозиція від «дочки» Нафтогазу

Отож, борг на 289 мільйонів заважає вінницьким тепловикам обрати вільно постачальника газу. Але пропозиції вони отримували. Від «дочки» Нафтогазу — товариства «Нафтогаз-Трейдинг».

— Вони готові взяти нас навіть з боргом. Але вимагають 100% передоплати, що ми не потягнемо, — розповідає заступник гендиректора «ВМТЕ» — Для прикладу, на 10 днів гарячої води у травні нам потрібно газу на 8 мільйонів гривень. На червень — майже 15 мільйонів. У підприємства немає коштів платити завчасно: споживачі платять наприкінці місяця. Більш того, всі ці кошти автоматично (на підставі постанови КМУ №217 від 2014 року - авт.) перераховуються на рахунки «Нафтогазу» для погашення боргу по газу. 

У «Вінницяміськтеплоенерго» пояснюють, що влітку вони отримують від споживачів до 20 мільйонів гривень на місяць. Кошти перераховують на рахунки «Нафтогазу» як покриття боргу. Тепловикам залишається орієнтовно 2 мільйони гривень.

— Якщо уряд скасує постанову №217, то в нас будуть гроші на оплату авансу за газ. Кредит для нас не варіант: банки пропонують 15-20% річних, що дуже високий процент. Іншого джерела для оплати газу в нас немає і вочевидь, бюджет громади не потягне такий тягар, — сказав Сергій Корчака.

Скільки будемо без гарячої води?

Зараз вінничани залишилася без гарячої води. Якщо ж уряд не напрацює рішень про компенсацію збитків, про реструктуризацію боргів і про фіксовані річні тарифи для теплокомуненерго, то восени-взимку 2021 року в нас не буде опалення.

Скільки триватиме відключення від гарячої води?

— Відверто кажучи, я не можу відповісти на це питання. Ми задіюємо всі наші можливості, щоб якнайшвидше відновити послугу гарячого водопостачання, — відповів заступник гендиректора «Вінницяміськтеплоенерго» Сергій Корчака.

Три тижні на виконання меморандуму

Позицію уряду про нову кризу висловив на засіданні 19 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

— Неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не буде покриватися фіксованою ціною на газ. Тепер всі теплокомуненерго, більшість з яких належать місцевій владі, будуть укладати контракти із газопостачальними компаніями самостійно, — говорив Шмигаль.

Чиновник також звернувся до мерів міст не зволікати з пошуком газопостачальників.

— За роз'ясненням Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг зміна газопостачальника можлива, навіть за умови наявності заборгованості за спожитий газ. Прецеденти вже є. Тому, будь ласка, користуйтесь цією можливістю, — сказав прем’єр-міністр.

А наприкінці свого виступу він доручив профільним міністрам «якомога швидше виконати положення меморандуму з головами міст України».

— Строк виконання — три тижні, — говорив на засіданні 19 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль. —  Ми говорили про те, які це мають бути кроки. Зокрема, чекаю пропозиції по законопроектах про погашення заборгованості за різницю в тарифах перед теплокомуненерго. Це дозволить місцевій владі погасити заборгованість за газ і почати працювати з чистого листа, без жодних виправдань про попередників, про уряд.

 

Читайте також:

Вінниця залишиться без гарячої води, а котельні без газу! Чому?

Річний тариф на газ почне діяти з 1 травня. Яким він буде для вінничан?

Маєте депозити та валюту? Не зможете отримати субсидію — рішення уряду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Татьяна Мирошниченко

    Кожен рік те саме
  • Ols Kat

    Так у нас же рынок, а не какой-то ненавистный совок. Убыточные предприятия разорятся, прибыльные будут развиваться. Всё будет хорошо, товарищи!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up