Річний тариф на газ почне діяти з 1 травня. Яким він буде для вінничан?

Річний тариф на газ почне діяти з 1 травня. Яким він буде для вінничан?
Протягом року ціна газу для побутових споживачів залишатиметься фіксованою, а оплата буде помісячною
  • У травні побутових споживачів газу переведуть автоматично на річні тарифи.
  • Вартість газу у різних постачальників коливається від 7,88 грн до 13,5 грн за кубометр. Такі річні ціни діятимуть до 30 квітня 2022 року.
  • Скільки платитимуть вінничани та чи можна буде купити газ дешевше?

Після тарифних протестів у січні, уряд пообіцяв виконати програму з восьми кроків, які сприятимуть зменшенню тарифів на комунальні послуги. З-поміж іншого, там була і обіцянка встановити «річні тарифи на газ», які не можна підвищувати протягом 12 місяців.

Нацрегулятор комунальних послуг схвалив механізм базових річних тарифів. Побутові споживачі їх отримають автоматично, без додаткового звернення. Протягом року ціна газу для них залишатиметься фіксованою, а оплата буде помісячною. Розповідаємо, про особливості ухваленого рішення

Підключать всім

До 25 квітня всі газопостачальники представили свої річні тарифи. Найдешевше газ буде продавати «Евода Трейд» — 7,88 грн/м3, «Умань Збут» – 7,89 грн, «Нафтогаз України» – 7,96 грн. Ціна враховує податок на додану вартість, але за доставку газу доведеться заплатити окремо.

Відео дня

У групи газзбутів «Регіональної газової компанії», які обслуговують 2/3 споживачів газу в Україні, річний тариф становить 7,99 грн. До неї належить найбільший побутовий постачальник газу на Вінниччині — «Вінницягаз збут».

У вінницькій компанії зазначають, що річний тариф почне діяти з 1 травня 2021-го до 30 квітня 2022 року. Такий тарифний пакет може змінюватися лише у бік зменшення. А щоб отримати його не треба подавати новий пакет документів і заяву на приєднання: підключать всім споживачам вінницького газзбуту, які до цього мали помісячні тарифи.

Неприємні нюанси

При цьому газопостачальники, як і раніше, можуть пропонувати своїм споживачам інші тарифні плани— щомісячні, сезонні, газ на зиму тощо. В теорії, у такому випадку, ціна на газ може бути меншою, аніж встановлена базова річна. 

Однак в цьому є неприємний нюанс. Якщо ви забажаєте змінити свій тариф, а потім повернутись на річну фіксовану ціну, газопостачальник може відмовити у цьому. Таке право надав Нацрегулятор комунальних послуг (НКРЕКП) в ухваленій постанові №572 від 7 квітня 2021 року.

Цитуємо як це прописано у документі:

«У разі зміни споживачем базової річної пропозиції постачальника на іншу комерційну пропозицію цього постачальника. Або зміни постачальника протягом строку дії однієї базової річної пропозиції (з 01 травня по 30 квітня) такий постачальник (у випадку зміни постачальника – попередній газопостачальник) має право відмовити повторно постачати споживачу природний газ у рамках базової річної пропозиції в поточному році (з 01 травня по 30 квітня)», — йдеться в тексті.

Як зазначають фахівці з порталу «ГазПравда», річні продукти так само доступні для отримувачів пільг та субсидій. Клієнти, як і раніше, мають сплачувати лише за спожитий об’єм газу за фіксованою ціною до 25 числа кожного місяця.

«Базова ціна — це страховка від подорожчання»

Тетяна Бойко, координатор житлово-комунальних та енергетичних програм ГМ «Опора»

— Базова річна ціна буде захищати українців від сезонних коливань. Побутові споживачі, які з травня матимуть фіксовану ціну на 12 місяців, разом з цим отримають страховку від подорожчання, можуть розпланувати свої витрати.

Чи потрібно було встановлювати річну ціну з травня? Напевно, що ні. На мою думку, це було б краще зробити в серпні-вересні, коли європейський ринок, з якого ми імпортуємо блакитне паливо, переживає падіння попиту і зниження ціни на цей ресурс. А компанії-газопостачальники мають змогу закупити значні обсяги газу та потім продавати його за меншими цінами, ніж зараз.

НКРЕКП залишила опцію газопостачальникам, що вони можуть знижувати річну ціну. Сподіваюсь, вони цим правом скористуються перед новим опалювальним сезоном. Але, знову ж таки, розмір зниження і чи відбудеться воно, залежатиме від ціни на європейських та світових ринків.

 

Читайте також:

Що робити, коли сталася біда? Зібрали корисні телефони для вінничан

Змінили процедуру призначення субсидій на літо. Що потрібно зробити?

Перевірте газові лічильники, щоб не платити тричі за температурні коефіцієнти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Олена Олександрівна Карасенко

    Замість сезонних коливань - постійні, цілорічні  коливання!
  • Мира Сувалова

    Кошмар,скоти
  • Pavel Shmell

    Та це ше поміняєця все 100 разі. І в кінці люди знов будуть баранами
  • Виталий Мартинюк

    Як вони заэбали гомосеки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up