Перевірте газові лічильники, щоб не платити тричі за температурні коефіцієнти

Перевірте газові лічильники, щоб не платити тричі за температурні коефіцієнти
Якщо у вас лічильник з термокомпенсатором, а облгаз нараховував коефіцієнти — вимагайте перерахунку
  • Останні два роки вінничани отримували рахунки за температурними коефіцієнтами. На показники лічильника додавали ще від одного до восьми кубів газу.
  • Експерти зазначають, що таким чином споживачам давали двічі платити за теж саме: коефіцієнти закладали в тариф, і окремою графою в платіжці.
  • Але є випадки, що обсяги газу виставляли до сплати навіть тричі. Як саме?

З жовтня 2018-го до грудня 2020 року облгази нараховували до сплати обсяги газу за температурними коефіцієнтами. На кожні сто кубів по лічильнику дописували від одного до восьми кубометрів за цими коефіцієнтами.

Фахівці та Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг запевняли, що температурні коефіцієнти були враховані в структуру тарифу, а пред’являючи їх до сплати окремою графою споживачів змушували платити двічі за те саме.

«Але облгази пішли ще далі. І нараховували ці обсяги (за коефіцієнтами - авт.) окремим споживачам тричі», — пише у своєму фейсбуку заступник начальника департаменту енергоефективності «Нафтогазу», член експертної ради «Федерації роботодавців нафтогазової галузі» Олексій Хабатюк

Відео дня

Придивіться до лічильника

Хабатюк розповів, що такі донарахування отримували деякі споживачі, які мають газові лічильники з термокомпенсацією. Як приклад, наводить історією людини, яка нещодавно змінила газопостачальника:

«З жовтня 2018 споживач отримував рахунки із «температурними коефіцієнтами», як для звичайного лічильника. Восени 2020 споживач перейшов до нового постачальника – Нафтогаз. В 2021 в процесі спілкування та звіряння обсягів споживання випадково виявляється, що у споживача багато років стоїть лічильник з «директивним приведенням» до стандартних умов. Облгаз швиденько «підтер» дані в особистому кабінеті та зменшив об’єм споживання газу споживачу за попередній рік», — пише Олексій Хабатюк.

Щоб уникнути зловживань з боку газовиків, фахівець радить перевірити споживачам чи не є їхній лічильник з термокомпенсацією.

«Якщо ви бачите на своєму газовому лічильнику такі позначки, як виділено на фото (червоним кольором), — жодних коефіцієнтів приведення до стандартних умов в вашому рахунку за газ немає бути взагалі!», — пише Хабатюк.

  • позначки «Тб=0 ­°С» та «Тб=15 °С» означають, що такий лічильник виготовлений із так званим директивним приведенням. Тобто лічильник приводить об'єм газу до стандартних умов вважаючи, що температура газу, який через нього проходить 0 °С та 15 °С, відповідно.
  • позначка «Т» біля типорозміру лічильника означає, що лічильник має так звану термокомпенсацією. Тобто лічильник приводить об'єм газу до стандартних умов автоматично, визначаючи температура газу, який через нього проходить.

У мене лічильник з «Т». Що далі?

Якщо у вас лічильник з позначкою Т або Тб=0 ­°С чи Тб=15 °С, то облгаз не повинен був додавати вам в платіжку окремою графою температурні коефіцієнти. Підтвердження цьому — запис в особистому кабінеті на 104.ua «лічильник з елементами температурної компенсації».

У випадку, якщо ваш лічильник має позначки «Т», але газові коефіцієнти окремою графою в платіжці ви отримували — потрібно звернутися зі скаргою до облгазу. 

«Якщо в особистому кабінеті вказано, що ваш лічильник (з термокомпенсатором - авт.) «в опалювальному приміщенні на відстані не більше 0,5 м від входу газопроводу», «зовні приміщення на відстані менше 1 м від виходу газопроводу» або подібне — варто звернутися до свого облгазу і вимагати коригування обсягів споживання», — пояснює заступник начальника департаменту енергоефективності «Нафтогазу» Олексій Хабатюк. 

Бланки для скарг і додаткову консультацію ви зможете ось тут.

Таке коригування зменшить плату за доставку газу. Газовикам доведеться скоротити річну замовлену потужність — обсяг споживання газу за попередній газовий рік. Її застосовують у формулі розрахунку плати за розподіл. 
А ще це вплине на вартість газу. Річну замовлену потужність застосовують і для розрахунку тарифу при переході до іншого постачальника.

У мене звичайний лічильник. Що тоді?

Якщо споживач зі звичайним лічильником хоче повернути переплату чи оскаржити сумнівні коефіцієнтні борги, він може хіба що звертатися до суду. 

«Але розгляд подібних справ розблокують лише після рішення Великої Палати Верховного Суду України, який досі розглядає позов побутового споживача до Волиньгазу щодо незаконності нарахування коефіцієнтів», — зазначають на порталі ГазПравда.

Законність коефіцієнтів довів «Вінницягаз» у двох інстанціях протягом 2019 року. Відповідачем була Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг (НКРЕКП). Окружний адмінсуд Вінниці став на бік газовиків, бо застосовувати температурні коефіцієнти до споживачів вимагала сама Нацкомісія своєю постановою у 2015 році — «Про затвердження типового договору розподілу природного газу». 

За нею, умови договору є однаковими для всіх споживачів. А отже — розрахунки лічильників, які не обладнані корекцією тиску та температури, потрібно приводити до стандартних умов. Незалежно від того, з якої категорії споживач. 

Сьомий апеляційний адмінсуд залишив це рішення без змін. Як аргумент навів, що нормами Кодексу оператора газорозподільних мереж та Типового договору, які затверджені Регулятором, встановлено обов’язок оператора ГРМ проводити розрахунки по вузлах обліку, які не обладнані корекцією тиску та температури, шляхом приведення об’єму природного газу до стандартних умов. 

Нацкомісія подала касаційну скаргу. Верховний суд прийняв її у листопаді 2019 року, повідомив, що відкриває касаційне провадження, але далі цієї ухвали справа не рухається: інших рішень немає.  

Переглянути рішення суду можна на порталі reyestr.court.gov.ua за номером справи 120/1139/19-а.

З січня цього року, нагадаємо, газовики перестали застосовувати температурні коефіцієнти. Але є нюанси.

 

Читайте також:

Встановили мінімальну межу. Доставку за газ стали рахувати по-новому

Для вінничан зменшили ціну газу за січень — до 6,99 гривень за куб

«Три гривні за кубометр газу». Під стінами ОДА триває тарифний мітинг

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Daily

    всі їхні сервіси як вони називають "зручним способом" не працюють  .має дійсно прийти продавець газу який зацікавлений в продажу товару .сидять  комуняки  та складають цифри с потолка
  • Ols Kat

    Сделайте эту статью платной

    Наталія Скляр reply Ols Kat

    навіщо?

    Александр Шмырев reply Наталія Скляр

    по приколу у нас же 20 минут стали бизнесменами а не новостным сайтом
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up