Газовики дописують куби у платіжки за коефіцієнтами. Платити чи ні?

Газовики дописують куби у платіжки за коефіцієнтами. Платити чи ні?
  • «Вінницягаз» уже в двох судах довела, що донарахування у платіжки вінничан, які вони роблять з жовтня 2018 року, є законними. 
  • І якщо раніше додаткові куби можна було не оплачувати, то тепер газовики грозяться відрізати трубу без сплати всього боргу. 
  • Звідки коефіцієнти і як вони впливають на субсидію?

Вінничани обурюються через незрозумілі борги у платіжках. Так, 57-річний пенсіонер Олександр за підсумками минулої зими отримав 400 гривень додаткового боргу. При тому, що справно платив за газ за показниками лічильника.

— Пояснили, що це нарахування за газовими коефіцієнтами. У мене багато знайомих в різних містах України і в них такого немає. Кажуть, що то нам пудрять мізки. Ну 40 гривень, то ладно, але 400 — це багато, — каже Олександр.

Відео дня

Олександр (57), пенсіонер

А от 75-річна пенсіонерка Валентина має борг 742 гривні за коефіцієнтами. Каже, що через це їй не нарахували субсидію.

— Порахувала, що через ці коефіцієнти я отримувала додатково по 90 гривень щомісяця до платіжки. Але я споживаю менше! Тому плачу тільки за лічильником, — каже жінка. — «Вінницягаз» не пояснював, що це за донарахування. І я з хворою ногою маю тепер ходити по службах і з’ясовувати. Можливо, доведеться цей борг заплатити. Але я подам заяву до прокуратури і буду вимагати повернення коштів та моральну компенсацію.

Звідки додаткові борги

З жовтня 2018 року в рахунки вінничан роблять донарахування за газ. На кожні 100 кубів газу газовики дописують від 1 до 8 кубів. У «Вінницягаз» казали, що так роблять, бо газ у теплі розширяється, а у холоді стискається. І як результат — лічильники неправильно обраховують блакитне паливо.

Для вирівнювання показів ухвалили стандартні умови постачання газу: 20 градусів тепла за Цельсієм та тиск 760 метрів ртутного стовпчика. Якщо реальні показники відрізняються, то спожитий об’єм газу потрібно множити на коефіцієнти — від 0,98 до 1,08. 

Ці коефіцієнти приведення, до речі, ухвалили ще у 2004 році. А застосовувати стали з 2015-го, як того вимагає від облгазу Кодекс газорозподільних систем та закон «Про ринок газу».

— Раніше ці нарахування не були пред’явлені побутовим споживачам, адже втрати при вимірюванні побутовими лічильниками були закладені в структуру тарифу. Але з 2016 року Нацрегулятор скасовує компенсацію за газовими коефіцієнтами, а у компанії немає джерел покриття цих збитків. Досі питання на законодавчому рівні не врегульовано, тож ми ці донарахування пред’явили споживачам до сплати, — каже комерційний директор «Вінницягаз» Володимир Антошко.

Володимир Антошко, комерційний директор АТ «Вінницягаз»

У облгазі роз’яснюють, що найбільший коефіцієнт у січні та в лютому — 1,08. А от якщо лічильник стоїть в опалювальному приміщенні, то коефіцієнт коливатиметься від 0,98 до 1,02.

— Більшість споживачів з 452 тисяч абонентів з-поміж населення платять ці донарахування. При тому близько 136 тисяч мають коефіцієнт «1», бо їхні лічильники в опалювальному приміщенні, — каже Антошко.

Питаємо, якщо не платити донарахування, то що буде споживачам.

— Якщо у споживача буде прострочена заборгованість понад два місяці, то спочатку постачальник «Вінницягаз збут» надає попередження, а потім через певний час йде процедура відключення від газопостачання, — каже комерційний директор АТ «Вінницягаз». — Чи відключали за борги за коефіцієнтами — сказати не можу, бо ми не розділяємо борг за лічильником і борг за коефіцієнтами. Але з досвіду скажу, що 80% боржників просто не платять за газ і доводять ситуацію до критичної межі.

Коефіцієнт у законі

У листопаді 2018-го «Вінницягазу» намагалися заборонити донарахування за коефіцієнтами. Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг, постановила, що цю методику не можна використовувати до побутових споживачів. І наказала зробити перерахунок всім споживачам з жовтня 2018-го до березня 2019-го.

Утім, газовики оскаржили постанову в суді, де продовжують з’ясовувати стосунки з Регулятором. І поки що суди на їхньому боці.

Вінницький окружний суд вирішив, що дії облгазу законні, бо сама ж НКРЕКП у 2015 році погодила єдині умови договору на розподіл природного газу для всіх споживачів. А отже, розрахунки лічильників, які не обладнані корекцією тиску та температури, потрібно приводити до стандартних умов. Незалежно від того, з якої категорії споживач.

На це рішення Регулятор подав апеляцію. Але судді знов вирішили, що облгаз не порушує закон. І зберегли рішення першої інстанції без змін. Надалі, Нацкомісія може подати касаційну скаргу. Про справу в судах детально у новині: Коефіцієнти в платіжках на газ законні. Апеляційний суд став на бік «Вінницягазу»

Треба довідка для субсидії

Ще навесні Мінсоцполітики визнало борги за коефіцієнтами «сумнівними» і наказало, що цю заборгованість не потрібно враховувати при призначенні субсидії. Такий порядок досі є чинним, але для отримання субсидії потрібно приносити довідку від облгазу.

Валентина Войткова, директор департаменту соцполітики міськради. Фото: vmr.gov.ua

— У постанові Кабміну №848 прописано, що заборгованість за газовими коефіцієнтами не є підставою для того, щоб людині відмовити у призначенні субсидії. Ми маємо доступ до баз даних про борги за комунальними послугами, де заборгованість за газ вказана в цілому, — каже директорка департаменту соцполітики міськради Валентина Войткова. — Тож наші спеціалісти рекомендують людям звернутися до «Вінницягаз збуту», аби там їм розмежували поточний борг, якщо він є, та заборгованість за коефіцієнтами. Тобто, потрібно принести довідку, в якій вказано борг за газ. Тим паче, у цієї компанії є віддалене робоче місце в «Прозорих офісах».

Разом з тим, продовжує діяти правило, що якщо маєте прострочений на один місяць борг понад 340 гривень, то позбавляєтесь монетизованої субсидії. Вас переведуть на безготівкову форму виплати субсидії. Домогосподарства-боржники, які вперше звертаються за держдопомогою, не отримують субсидію. Плюс, ще є декілька новацій про субсидії на зиму 2019/2020.

Що робити, якщо я проти?

Громадська активістка Юлія Грига розказує, що сплачує справно за лічильником, а донарахування за коефіцієнтами — готується оскаржити у суді.

Юлія Грига, громадська активістка, президентка Коаліції ГО «НІКА»

— Мені нарахували близько 2800 гривень боргу за цими коефіцієнтами, які не можна застосовувати до побутових споживачів. Щоб мені зробили перерахунок, надіслала претензію до облгазу, облгаз збуту, а потім подала скаргу до НКРЕКП. Отримала відповіді від них і з цим пакетом документів йду в суд, щоб оскаржити рішення щодо донарахувань. При цьому я не втрачаю нічого: судовий збір не плачу, бо це захист прав споживачів. А ще є можливість надіслати позовну заяву поштою та попросити суд розглянути справу без особистої участі.

Завантажити бланки заяв та отримати консультацію на порталі «ГазПравда»

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (11)
  • Slv

    Просто змініть постачальника газу на не «Фірташовського».
  • Коля Пупкін

    Вінниця газ не має достовірної інформації про  фактичне розташування газових лічильників відносно точки входу у опалювальне приміщення. Тому і луплять коефіцієнти всім  однаково. Наприклад в багатоповерхових секціях Набережного кварталу де я мешкаю, всі газові стояки починаючи з другого поверху проходять по кухнях в опалювальних приміщеннях, тому так званий коефіцієнт має бути
    круглий рік 0,98. Попри це срані газовики луплять коефіцієнт 1,02-1,08. А таких квартир тисячі. З миру по кубометру от і вдається трохи наколядувати. Менше треба красти керівництву Вінниця газ, то й тарифу буде вистачати
  • Коля Пупкін

    Вінниця газ не має достовірної інформації про  фактичне розташування газових лічильників відносно точки входу у опалювальне приміщення. Тому і луплять коефіцієнти всім  однаково. Наприклад в багатоповерхових секціях Набережного кварталу де я мешкаю, всі газові стояки починаючи з другого поверху проходять по кухнях в опалювальних приміщеннях, тому так званий коефіцієнт має бути
    круглий рік 0,98. Попри це срані газовики луплять коефіцієнт 1,02-1,08. А таких квартир тисячі. З миру по кубометру от і вдається трохи наколядувати. Менше треба красти керівництву Вінниця газ, то й тарифу буде вистачати
  • Припиніть душити цінами

    Кончені, ціни, зарплати, комуналка це геноцид... дочекаєтесь коли вся країна перестане платити, настане дефолт, мусора розбіжаться, і буде дупа чиновникам
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:30 Готові великодні кошики, паски та ковбаски. Де замовити у Вінниці (партнерський проєкт) 13:29 Його смерть підтвердили через п'ять місяців. Спомини про полеглого на Донеччині гранатометника 12:12 Три вулиці без світла, ще не двох — відключили деякі будинки. АДРЕСИ 11:55 Рецепт паски з сирною начинкою від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) Від читача 16:40 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" 11:20 Вакансії в Hannover Agro, Green cool, Грош та 87 актуальних пропозицій роботи у Вінниці 11:06 Більша частина Тяжилова без води. Відключення також діють в інших мікрорайонах 10:20 Де купити жіночу, чоловічу та дитячу вишиванку у Вінниці (партнерський проєкт) 10:01 Сьогодні — Великий вівторок. Суть другого дня Страсного тижня і головні правила play_circle_filled 09:07 Чуєте вибухи — зберігайте спокій! У Писарівці почали підривати кар'єр play_circle_filled 08:11 Сьогодні вітаємо Якова та Максима. Історія та прикмети 30 квітня 21:01 Для вінничан на травень приготували 11 екскурсій і турів. РОЗКЛАД 20:02 У Вінниці на благодійному ярмарку зібрали 39 тисяч гривень на потреби ЗСУ 19:39 Шляхом Наталі Добринської. Вінничани борються за путівки на чемпіонат світу з багатоборства 19:00 Втік з частини? Нові деталі мобілізації 21-річного хлопця з Тульчина 18:24 Вінничан попереджають про планове відключення газу на кількох вулицях міста 17:15 Чоловіки за кордоном: як новий закон про мобілізацію в Україні вплине на них? 15:49 Безпека на Великдень: які заходи посилять в регіоні на свято та проводи 15:00 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 14:59 «Невже не пустять на цвинтар?» - Що треба знати про обмеження в’їзду у прикордоння
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up