Як будуть зменшувати платіжки на газ та електроенергію — план Кабміну

Як будуть зменшувати платіжки на газ та електроенергію — план Кабміну
Половину плану вже виконано. Але зниження тарифів на газ ми побачимо у березні — коли прийдуть платіжки за лютий
  • Урядовці розробили план з восьми кроків, як будуть зменшувати вартість комуналки населенню на цей опалювальний сезон. 
  • Серед завдань — фіксована ціна на газ протягом року, штрафи газзбутам за високі тарифи, субсидії всім. Та 1,4 мільярда гривень на виплати споживачам з електроопаленням.
  • Чи схвалюєте такі ініціативи урядовців? Відповідайте на опитування в кінці матеріалу.

Уряд підготував та реалізує вісім кроків, які сприятимуть зменшенню тарифів на комунальні послуги. Про це повідомив прем’єр-міністр Кабміну Денис Шмигаль на своїй фейсбук-сторінці. Розглянемо кожен з цих кроків окремо.

«Виконані завдання»

Половину плану можна зараховувати в список «виконаних». А саме:

Відео дня

Водночас тарифи інших компаній залишились без змін. Чому? Бо обирали дрібні облгази, в яких не спрацьовує ефект масштабу, пояснював голова енергетичного комітету у Верховній Раді Андрій Герус. А плата за розподіл велика там, де мало споживачів.

Новий тариф на газ та його доставку почнуть діяти з 1 лютого. Тобто, знижені цифри побачимо у своїх платіжках аж у березні.

Крок 3. Уряд та місцева влада домовилися про те, що тарифи на опалення та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні зростати не будуть. Зростання тарифів на тепло мало відбутися через збільшення вартості газу.

— Це потягнуло б за собою зростання платіжок для вінничан на опалення і гарячу воду на 42%, — повідомив мер Вінниці Сергій Моргунов за підсумками зустрічі з урядовцями.

Крім того, регіональна і центральна влада планують спільно вирішити проблемні питання, а саме: зниження ціни на природній газ для підприємств, які постачають теплову енергію для населення; розширення механізму державних субсидій; та розробка механізму відшкодування різниці тарифів для теплокомуненерго з державного бюджету, бо нині їх фінансують тільки місцеві громади.

«Задачі у роботі»

Далі кроки уряду по зниженню комуналки можна описати як «у роботі»:

Крок 5. Річні продукти на ринку газу. Урядовці хочуть, щоб приватні газопостачальники розробили «тарифні плани» на 12 місяців з фіксованою щомісячною ціною. Прем’єр Шмигаль розповів, що такі продукти варто очікувати навесні.

Пропозиції газопостачальників у грудні 2020-го / Джерело: ГазПравда

Щоправда, як було видно з останніх пропозицій, половина газопостачальників продають обсяги газу за умови 100% передоплати. Тобто, якщо ви хочете отримати 10 тисяч кубів газу на рік за ціною 4,45 грн за куб, то доведеться одразу викласти майже 45 тисяч гривень. І далеко не всі постачальники продають обсяги газу на цілий рік.

Крок 6. Покарати газзбути за «несправедливо задерті ціни» для населення. Антимонопольний комітет відкрив справи проти «Київоблгаз збут», «Житомиргаз збут», «Чернігівгаз збут», «Черкасигаз збут», «Уманьгаз збут» та ДП «КиївГазЕнерджі», бо підозрює, що ці газопостачальники перевищували ціни на 40%, у порівнянні з конкурентами. 

«Ми очікуємо, що результатом цих розслідувань мають бути не лише точкові штрафи, а й встановлення чесних та прозорих правил на ринку газу», — повідомляє Денис Шмигаль.

«Антимонопольники» додають, що якщо газзбут ще й створює перешкоди для споживача при зміні постачальника, то треба звертатися до міжобласних відділень АМКУ. Для вінничан це Південно-західне відділення: (0382) 742-001, [email protected]

Крок 7. Планують затвердити порядок компенсації тим людям, які у будинках мають електроопалення. Цей документ розробили після скасування пільгового тарифу на електроенергію з 1 січня 2021 року.

В проекті рішення вказали, що загальний «бюджет» на компенсації — 1,4 мільярда гривень. Роздаватимуть їх за прикладом субсидій, тільки одразу на рахунки надавачів комунальних послуг. І ця програма виплат діятиме тільки в першому кварталі 2021 року — тобто, до кінця березня.

За проектом постанови, компенсація буде надаватися з 1 січня 2021 року таким категоріям споживачів:

  • населення, яке проживає в житлових будинках (у тому числі в житлових будинках готельного типу, квартирах та гуртожитках), обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижену ціну;
  • населення, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання (у тому числі в сільській місцевості), і станом на 31 грудня 2020 року мало право на знижену ціну;
  • багатодітні, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

«Це рішення найближчим часом буде також ухвалено, і люди отримають відповідні виплати», — повідомив Денис Шмигаль.

Крок 8 — укрупнення облгазів. Законопроект про це нині розробляють у Кабміні. І це на думку урядовців «дасть змогу зняти питання про захмарні платежі за розподіл газу». 

Щоправда, поки не зрозуміло, яким чином уряд буде змушувати дрібні приватні компанії об’єднуватися навколо газових монополістів-облгазів і чи буде з того зиск для споживачів. Проекту законопроекту немає у відкритому доступі, щоб його розібрати разом з експертами.

«Це далеко не вичерпний список, як наш Уряд планує підтримати українців у питанні тарифів на комунальні послуги, — повідомляє Денис Шмигаль. — Зараз активно йде обговорення низки інших важливих ініціатив. Наприклад, впровадження мораторію на нарахування пені й штрафів на газ за січень. Також окремо обговорюється справедливий механізм формування ціни на блакитне паливо для ОСББ».

Опитування

Чи схвалюєте ініціативи уряду, завдяки яким хочуть знизити ціну на газ і електроенергію для населення?

Минулої неділі, нагадаємо, вінничани вийшли на акцію проти підвищення тарифів.

Читайте також:

Зміни в субсидіях-2021: кому дадуть, а в кого заберуть?

Газові коефіцієнти «зникнуть» з платіжок вінничан

Газ по 6,99. Кабмін зафіксував граничну ціну для побутових споживачів

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Читач12

    Проверка субсидии не возможно повашей ссылке.очень сложно для простого человека

    Ols Kat reply Читач12

    это специально так сделано
  • Galina Panasiuk

    Скоро українці зберуть кошти на закупівлю трьох боєголовок! Одна для ВРУ,друга для кабміну, третя для офісу прєпіздєнта! Поборемо корупцію трьома залпами!
  • Інна Паламарчук

    Нехай ціну на газ знизить , щоб люди спроможні були оалатити тариф  і не треба тих субсидій.
  • Людмила Пастушенко

    Обман ,большей части населения,безобразие.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:38 Вночі сили ППО збили над Вінниччиною ворожий безпілотник 10:05 Швидкий рецепт сирної паски від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 10:00 Як ви ставитеся до норми про вилучення авто у законі про мобілізацію? Ми запитали вінничан 09:17 В Україні відзначають День працівників швидкої допомоги. Історія, заборони та прикмети 28 квітня Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 09:00 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 21:11 Церковний календар на травень 2024 року: дата Великодня та інших важливих релігійних свят 19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up