Нова криза близько. У травні вінницьким тепловикам відключать газ

Нова криза близько. У травні вінницьким тепловикам відключать газ
У квітні тепловики мають ще регульований тариф — 7,82 грн за куб + доставка. Надалі тариф буде ринковим, на умовах попередньої оплати або ж постоплати при наданні банківської гарантії / Фото: архів «20хв»
  • Уряд вирішив не продовжувати строк дії спецобов’язків, за якими «Нафтогаз» продавав газ теплокомуненерго.
  • Через це, вже з 1 травня, від газу мають відключити найбільших теплопостачальників міста та ряд ОСББ.
  • З подібною проблемою стикнулись тепловики і з інших обласних центрів.
  • В Асоціації міст України заявляють про загрозу відключення гарячої води і зрив нового опалювального сезону.

Найбільші теплопостачальники Вінниці можуть залишитися без газу з 1 травня. В цей день завершується строк дії покладання спецобов’язків (далі — ПСО), якими уряд зобов’язував «Нафтогаз» продавати природній газ теплокомуненерго. 

Тепер «Оператор ГТС України» вніс теплокомуненерго в перелік підприємств, що не мають газопостачальника. «Вінницягаз» опублікував список компаній, яким вже цієї суботи має припинити розподіл газу: «Маяк ТКЕ ЛТД», «Вінницяміськтеплоенерго», «Вінницяоблтеплоенерго» і дочірне підприємство цієї компанії «Альтернативна теплова енергія»; філія КК ТОВ «Вінницька птахофабрика». 

А також відключать газ для ряду вінницьких ОСББ — «Сакура», «Подолянка-4», «Подолянка-7», «Оберіг», «Долина-39», «Чайка-Чехова», «Пирогова 39», «Мрія-29», «Престиж 2015».

Відео дня

Борг тепловиків — 63 млрд грн

Наша ситуація не унікальна: подібні повідомлення про «перекриття вентилю» опублікували облгази Чернівців, Львова, Харкова, Сум та інших обласних центрів.

В Асоціації міст України, в складі якої міські голови, заявляють про те, що спецобов’язки потрібно скасовувати поступово. Повна відміна ПСО спричине відключення централізованої гарячої води і зрив нового опалювального сезону. Оскільки з боргами (а їх загалом понад 63 мільярди гривень) теплокомуненерго не знайдуть собі нових газопостачальниківн. І також вони не мають фінансового ресурсу, щоб платити ринкову ціну за газ.

Позицію Асоціації підтримали члени енергетичного Комітету Верховної Ради, які звернулися до уряду з пропозицією продовжити дію ПСО, допоки не буде розроблений план виходу з кризи.

Проте на останньому засіданні 28 квітня Кабмін не прийняв жодного рішення про відновлення спецобов’язків та пільгових цін на газ для теплокомуненерго.

Знову заганяють під «Нафтогаз»?

Без механізму ПСО теплопостачальники мають купувати газ за ринковою ціною та шукати для цього собі нову газопостачальну компанію. Очікується, що останнє можна буде зробити простіше: Нацрегулятор НКРЕКП хоче дозволити перейти до нового продавця газу навіть з мільйонними боргами.

«Сьогодні (28 квітня - авт.) на засіданні було схвалено проект рішення, який трохи спрощує перехід до нового газового постачальника непобутовим споживачам з боргами, — пише в своєму фейсбуку координаторка з ГМ «Опора» Тетяна Бойко. — Зараз для цього необхідна довідка про відсутність простроченої заборгованості за поставлений газ перед діючим постачальником або акт звірки розрахунків. Якщо проект ухвалять, то для переходу достатньо буде письмового дозволу від діючого  постачальника на перехід споживача до нової компанії»

«Нафтогаз», який раніше постачав газ за регульованою ціною, нині пропонує теплопостачальникам послуги своєї «дочки»: товариства «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг».

«Контракти укладатимуться на комерційних засадах, на умовах попередньої оплати або ж постоплати при наданні банківської гарантії. Малі та середні споживачі, у тому числі ОСББ, можуть закуповувати газ у ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України», — йдеться в повідомленні прес-служби «Нафтогазу».

В лютому, нагадаємо, уряд, «Нафтогаз» і органи місцевої влади підписали меморандум про не підвищення тарифів на опалення і гарячу воду. Кабмін зобов’язався, що  різницю між реальними і заниженими тарифами будуть компенсовувати з держбюджету.

 

Читайте також:

Чи зміниться з 1 травня ціна на електроенергію? Прем’єр Шмигаль дав відповідь

Маєте депозити та валюту? Не зможете отримати субсидію — рішення уряду

Тарифи, субсидії, карантин. Що зміниться у травні для вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    Денег нет, но вы держитесь
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:43 Мільйонери у вінницьких МСЕКах: друга частина огляду декларацій голів комісій за 2023 рік 16:25 Куди у Вінниці піти на курси: твоя нова робота (партнерський проєкт) 16:24 Зеленський підписав закон про мобілізацію 16:06 У фонді музею Вінниці зберігається карткова гра флірт «Калина» 1920-1930-х років photo_camera Від читача 18:18 Оператор морського дрону СБУ: “Sea Baby” можуть обнулити цілий флот ворога (Відео) 15:15 У Вінниці вже понад 30 трамваїв Tram-2000. Коли отримаємо решту швейцарських вагонів 15:14 Славетні хори з Житомира і Тернополя, французька музика і «Цей сон»! ТОП концертів квітня у філармонії play_circle_filled photo_camera 14:59 Патрульні виявили наркотики у вінничанина, який порушував комендантську годину photo_camera 14:40 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 14:28 Вінницькі черлідерки завоювали цілий комплект нагород на чемпіонаті України photo_camera 14:01 Понад 40 вулиць Вінниці нині без світла: адреси та причина відключення 13:50 За Тяжиловим планують побудувати нове виробництво. Триває обговорення 12:55 У Тульчині п'яний водій хотів відкупитися від поліції та не вийшло 12:05 Де смачно пообідати на Замості: огляд бізнес ланчів і не тільки (партнерський проєкт) 11:24 У Вінниці виявили витік нечистот у річку Південний Буг photo_camera 10:02 Майже рік медики боролися за його життя. Вінниця прощається з Героєм Дмитром Ковальовим 09:51 Вночі збили дев'ять «шахедів», а на фронті за добу відбулося 104 бойових зіткнення 08:49 Сьогодні з іменинами вітаємо Ірину та Галину. Історія, заборони та прикмети 16 квітня 08:10 У пошуках школи англійської мови для своєї дитини? Зверніть увагу на огляд кращих шкіл Вінниці (партнерський проєкт) 08:00 Вакансії в Україночка, Грош, Green cool та 89 актуальних пропозицій роботи у Вінниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up