Тарифи, субсидії, карантин. Що зміниться у травні для вінничан

Тарифи, субсидії, карантин. Що зміниться у травні для вінничан
У травні почнуть перепризначати субсидії. Усі охочі отримати субсидію на літо мають подати нові пакети документів
  • Останній місяць весни небагатий на новації. Деякі з них почнуть працювати з першої хвилини 1 травня.
  • Розповідаємо, які тарифи піднімуть, що зміниться в субсидіях, кому виплатять надбавки за бюджетні кошти та скільки буде в нас вихідних.

Склали список змін, які відчують вінничани у травні. Про них варто знати, бо деякі почнуть працювати вже з першого числа.

Тарифи

З 1 травня для вінничан встановлять річні тарифи на газ. Побутові споживачі їх отримають автоматично, без додаткового звернення. Оплата буде як і раніше, помісячною, до 25 числа.

Нацкомісія держрегулювання комунальних послуг схвалила, що базові річні тарифи заборонено підвищувати, але можна зменшувати. Газопостачальники встановили річні ціни від 7,8 до 13,5 гривень за куб. Зокрема, «Вінницягаз збут» буде продавати газ по 7,99 грн/м3.

Відео дня

При цьому споживачі, як і раніше, можуть змінювати свого газопостачальника і обирати інші тарифні пакети. Річні тарифи експерти називають «страховкою від сезонних коливань».

Станом на зараз немає такої ясності з тарифом на електроенергію. Під кінець 2020-го уряд скасував пільговий тариф 90 копійок за 1 кВт та встановили ціну — 1,68 грн за кіловат на місяць

Дія єдиного тарифу на світло завершується 1 травня. Однак джерела порталу «Главком» стверджують, що на засіданні уряду, 21 квітня, схвалили рішення про продовження дії такого тарифу ще на два місяці — в травні і червні. Офіційних підтверджень цьому на сайті уряду, Міненерго наразі немає.

Решта тарифів — опалення і гаряче водопостачання, холодна вода, вивіз сміття тощо — для вінничан в травні залишиться на попередньому рівні.

Субсидії

Наступного місяця почнуть перепризначати субсидії на літній період. Раніше це робили без додаткового звернення. Тепер — тільки після подання нового пакету документів.

Потрапити на прийом можна за талоном попереднього запису, який призначають за телефонами: (0432)50-83-88, 50-83-96, якщо субсидію оформлюєте на Космонавтів, 30; (0432)50-86-70, 50-86-69, якщо хочете подати документи в «Прозорому офісі» на Замостянській, 7. Також можна записатись на прийом через «Персональний кабінет».

Відвідувачів просять дотримуватись усіх протиепідемічних рекомендацій: мати захисну маску, дотримуватись соціальної дистанції, не приходити до «Прозорого офісу», якщо занедужали.

І це не єдина новина про субсидії. Кабмін 14 квітня затвердив проект змін до Порядку призначення субсидій. Посадовці хочуть встановити нові правила, якими нібито «підвищують адресність субсидії». Проектом постанови пропонується:

  • Під час призначення субсидій враховувати отримані доходи від депозитів, дивіденди від цінних паперів тощо;
  • Посилити вимоги під час призначення субсидій у частині здійснення одноразових вартісних покупок, здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів, перетину кордону тощо;
  • Скасувати роботу комісій, утворених при міськрадах. На цих спецкомісіях можуть погодити людині субсидію, якщо у соцзахисті їй відмовили у грошовій допомозі.

У Міністерстві соцполітики вважають, що такі зміни посилять контроль, аби субсидії отримували ті люди, які справді їх потребують. 

Заступник міністра соцполітики Віталій Музиченко розповідав, що в окремих випадках, людина оформивши субсидію, купує валюти більш ніж на мільйон гривень, або два чи три автомобілі.

— Це окремі випадки, можливо, десяті частки відсотків. Але якщо ми говоримо про те, що субсидії це адресна допомога, то держава має правильно регулювати її надання і забезпечити її отримання саме тим, хто цього потребує, — розповів чиновник.

Варто зауважити, що станом на зараз, всіх цих змін немає в постанові уряду №848.

Виплати і надбавки 

У травні, з нагоди Дня пам’яті та примирення, ветерани, учасники бойових дій отримають щорічні разові виплати. 

— У Вінницькій області, станом на 1 квітня, на обліку в держреєстрі перебуває 43 тисячі 217 ветеранів війни та 101 людина з числа жертв нацистських переслідувань, які мають право на отримання щорічної разової грошової допомоги, — зазначив голова Вінницької ОДА Сергій Борзов.

Виплати нарахують автоматично — на карткові рахунки і поштові відділення, де ці люди отримують інші види державної допомоги.

Також в травні продовжать виплачувати муніципальну доплату. До 500 гривень щомісяця отримують пенсіонери та люди, які отримують держдопомогу на суму до 2000 грн на місяць. Виплати призначають після подання пакету документів та заяви, про що в цьому матеріалі.

Наступного місяця мають отримати свої доплати і медики, які задіяні в боротьбі з ковідом. За міською програмою, люди отримують «на руки» такі суми: 15 тисяч гривень — лікарі, 10 тисяч — медсестри, 8 тисяч — молодший персонал. Рішення про надбавки мають ще схвалити на сесії міськради, 30 квітня.

Великдень на карантині. Знову

Вже на цьому тижні 2 травня греко-католики і православні вінничани відзначатимуть Великдень. Під час святкування діятимуть карантинні обмеження. На Раді церков при Вінницькій ОДА погодили правила, яких мають дотримуватись священнослужителі і прихожани:

  • Дозволяється проводити службу в приміщенні за умови, що буде одна людина на 5-10 кв. метрів площі культової споруди;
  • На відкритому повітрі біля храмів віруючі повинні зберігати дистанцію 2 метри один від одного. За можливістю, священнослужителі мають забезпечити звукову трансляцію служби;
  • В церквах мають дотримуватись маскового режиму, повинні бути дезінфікуючі засоби та обробка деззасобами тих поверхонь, до яких часто торкаються віруючі;
  • Священнослужителі мають контролювати, щоб перед входом-виходом до культової споруди не утворювалися скупчення людей;
  • Потрібно не допускати на богослужіння духовенство, парафіян, які мають ознаки застуди або з підвищеною температурою тіла;
  • Влада рекомендує онлайн-трансляції богослужінь. Освячення пасхальних кошиків радять робити впродовж суботи та неділі, щоб не відбувалося скупчень перед храмами.

Раніше, другий Великдень на карантині, відзначали римо-католики. Про це в матеріалі: Римо-католики святкують Великдень. Чи було під час карантину у вінницьких костелах людно?

Вихідні дні у травні

У травні 2021 року буде 13 вихідних та 18 робочих днів, зокрема 3 додаткові вихідні — 3, 4 та 10 травня. Про це свідчить календар офіційних свят на сайті Верховної Ради.

Так, травень розпочнеться з чотирьох вихідних поспіль. На 1 та 2 травня припадають свята — День праці та Великдень, тому вихідні перенесуть на 3 та 4 травня.

Крім того, вже через кілька днів на вінничан чекають ще три вихідні поспіль — 8-10 травня. День перемоги цьогоріч припадає на неділю, тому вихідний перенесуть на 10 травня.

До кінця травня, нагадаємо, на вулиці Вінниці випустять два нових тролейбуси VinLine.

 

Читайте також:

Річний тариф на газ почне діяти з 1 травня. Яким він буде для вінничан?

Змінили процедуру призначення субсидій на літо. Що потрібно зробити?

Десятки тисяч зарплата та мільйонні статки: що задекларували головні комунальники Вінниці?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ols Kat

    МВФ распорядился уменьшить субсидии вдвое
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up