Газ не відключать 1 травня. Вінницькі тепловики отримали «відстрочку»

Газ не відключать 1 травня. Вінницькі тепловики отримали «відстрочку»
«Нафтогаз» до 20 травня залишається єдиним газопостачальником для теплокомуенерго. До цього строку тепловики мають знайти нового постачальника, щоб не відключати споживачам гарячу воду і не зірвати підготовку до опалювального сезону
  • Відключення гарячої води і зрив наступного опалювального сезону — такі нерадісні перспективи ми мали б з 1 травня. 
  • Уряд вирішив не продовжувати спецобов’язки «Нафтогазу», тому в тепловиків з цієї дати не було б газопостачальників.
  • Однак сьогодні передумали: дали відстрочку до 20 травня, щоб теплокомуненерго знайшли собі нових постачальників.
  • Такого відтермінування не отримали ОСББ. Деілька вінницьких об’єднань відключать від газу вже завтра

Кілька днів тому «Вінницягаз» опублікував список компаній, яким має відключити газ з 1 травня. В переліку — найбільші теплопостачальники Вінниці і ряд ОСББ. 

Підстава — у цих компаній немає газопостачальника, бо для «Нафтогазу» з травня перестануть діяти спецобов’язки (ПСО), якими уряд зобов’язував продавати газ за регульованою ціною. Відтак, з 1 травня з газом мало б зникнути і централізоване гаряче водопостачання. Мало б. Але поки цю кризу відтермінували.

«Уряд продовжив ПСО для теплокомуненерго до 20 травня для того, аби комунальні підприємства могли провести переговори, визначити найкращі пропозиції щодо закупівлі газу та укласти всі необхідні контракти», — написав в своєму телеграм-каналі прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Відео дня

Порятунок ОСББ, справа рук самих ОСББ 

Але такої «відстрочки» не отримали ОСББ. У «Вінницягаз» публікували, що припинять розподіл газу для об'єднань: «Сакура», «Подолянка-4», «Подолянка-7», «Оберіг», «Долина-39», «Чайка-Чехова», «Пирогова 39», «Мрія-29», «Престиж 2015».

З деякими головами об’єднань нам вдалося зв’язатись. Дізналися, що вони будуть робити після 1 травня:

— Документи на оформлення договору з «Нафтогазом» я вже подав. Зі свого боку, я зробив все, що міг. Тепер очікую рішення з Києва, — сказав голова ОСББ «Подолянка-7» Олександр Сокур. — Умови купівлі газу залишаються такими ж як і були. Розрахунки йдуть до 25 числа наступного місяця, що зручно. Ціна на газ змінилась, але це відбувається скрізь по Україні. Те, що про відключення газу повідомили чотири дні тому, особливо не дивує. Я вже звик до того, що в нас у державі все заднім числом робиться.

— Повідомлення про відключення, яке ми отримали кілька днів тому, сильно здивувало: ми 15 років отримували газ від «Нафтогазу» і тут, в один момент, все має припинитись. Що будемо робити далі? Рішення поки не прийняли. Це ж потрібно виконати масу роботи: опрацювати ціни, пропозиції, збори зібрати. Думаю, що до 15 травня маємо вирішити, — сказав «екс»-голова info ОСББ «Долина 39» Віталій Блащук

— В нас електроплити, нам все одно. Газ використовуємо тільки для опалення, і все. Тому думаю, що поки побудемо без газу, а коли буде опалювальний сезон, тоді підпишемо договори, — сказав Євгеній, який представився управителем будинку в ОСББ «Престиж 2015».

Переваги відміни ПСО — відсутні?

У своєму дописі прем’єр-міністр Денис Шмигаль називає переваги скасування ПСО для теплокомуненерго: комунальники отримають можливість купувати газ в тих постачальників, які дають найкращу ціну і використовувати взимку, щоб не залежати від різких стрибків цін на ринку газу. 

«В комплексі це дає місцевій владі механізм, який дозволить самостійно знижувати тарифи для українців на тепло та гарячу воду, не накопичувати борги за спожитий газ, а також нести повну відповідальність за тарифи перед людьми», — пише Шмигаль.

В Асоціації міст України заявляють про те, що повна відміна ПСО спричине відключення централізованої гарячої води і зрив нового опалювального сезону. Оскільки з боргами (а їх загалом понад 63 мільярди гривень) теплокомуненерго не знайдуть собі нових газопостачальників. 

Про це докладно та як теплокомуненерго знову заганяють під «Нафтогаз» писали в цьому матеріали: Нова криза близько. У травні вінницьким тепловикам відключать газ.

Потрібна справжня реформа

Громадські організації, які працюють в сфері енергоефективності, опублікували звернення до уряду про необхідність реформування теплокомуненерго. В ньому експерти пишуть, що борги ТКЕ за газ за останні п’ять років зросли більше, ніж удвічі. Причиною цьому є помилки держрегулювання, популізм державної та місцевої влади, занижені тарифи на тепло.

Продовжувати дію спецобов’язків без розв’язання системних проблем галузі — це шлях в нікуди. Найкращим кроком буде запровадження відкритого ринку газу для теплокомуненерго, після виконання семи кроків:

  1. Не допускати ситуації, коли газ для теплокомуненерго є дорожчим за газ, який використовують для автономного опалення. На перспективу — це спричинить відмову від комунальних систем теплопостачання;
  2. Заборонити встановлювати ціну на газ після того, як його спожито. Це не дозволяє ефективно і вчасно формувати тариф на теплову енергію.
  3. Надати теплокомуненерго право швидко коригувати вартість опалення на зміну ціни газу. Посилити контроль з боку Нацрегулятора (НКРЕКП) щодо можливих зловживань цим правом.
  4. Переглянути методику плати за розподіл газу. Споживачі централізованого опалення не мають платити за доставку газу двічі: як плату за послуги розподілу, і другий раз в складі послуги з теплопостачання.
  5. Рівно трактувати всіх виробників тепла - включати оплату на викиди СO2 не лише підприємствам централізованого теплопостачання, а й власникам індивідуальних систем - або зняти його для всіх.  
  6. Вирішити проблему застосування тарифу на постачання теплової енергії за договорами про послуги теплопостачання. Через правові колізії, ТКЕ і міські бюджети мають мільярдні тарифні розриви щороку. Якщо нічого не змінити, всі ТКЕ країни будуть збитковими і наступного опалювального сезону, бо постачатимуть тепло побутовим споживачам собі в мінус.
  7. Вирішити проблему накопичених боргів за газ — там де джерелом боргу стали дії держави, що призводили до тарифних розривів ТКЕ — відповідати має держава, а не міські бюджети. Без вирішення цієї проблеми, ринку газу для  ТКЕ  не буде, підприємства не  можуть змінювати постачальника газу чи залучати кредити на модернізацію.

 

Читайте також:

«Смішки смішками, але асфальту немає». Калинівчанин зробив місцеву калюжу зіркою Інстаграму

Чи зміниться з 1 травня ціна на електроенергію? Прем’єр Шмигаль дав відповідь

Маєте депозити та валюту? Не зможете отримати субсидію — рішення уряду

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • VST

    мафия бессмертна
  • Daily

    ставимо буржуйки  .восени буде повна жопа
  • Ols Kat

    так вот зачем государство так агитировало граждан за ОСББ

    Daily reply Ols Kat

    основна маса голів ОСББ це галімі криси

    Daily reply Ols Kat

    ОСББ це утопія
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up