Вінниця залишиться без гарячої води, а котельні без газу! Чому?

Вінниця залишиться без гарячої води, а котельні без газу! Чому?
Фото: архів «20хвилин»
  • Понад сто тисяч сімей у Вінниці з ранку 20 травня залишаються без гарячої води на невизначений строк.
  • Причина — у міськтеплоенерго немає продавця газу, «Вінницягаз» сказав тепловикам підготуватися до пломбування труб.
  • Розповідаємо, як так сталося, що заважає найбільшому тепловиробнику міста знайти постачальника газу і який можливий план «Б» виходу з кризи.

Нова криза, про яку ми попереджали (1, 2), відбулась. Вінниця з 20 травня залишається без централізованої гарячої води. У найбільшого виробника тепла, комунального підприємства  «Вінницяміськтеплоенерго», з 20 травня немає газопостачальника. 

Повідомлення «Вінницягазу» / Скріншот з сайту vmte.vn.ua

«Вінницягаз» вже повідомив тепловиків, щоб ті, з 7.00 20 травня обмежили споживання газу до нуля і приготувалися до пломбування труб. А якщо немає газу на котельнях і теплопунктах — не буде і гарячої води...а восени й опалення. Але розберемо чому так сталося. 

Про Меморандум: хронологія

Січень 2021 року. В Україні газова криза і протести по всій країні. Щоб загасити «пожежу», Уряд шукає варіанти виходу з кризи, в тому числі виходить на діалог з місцевим самоврядуванням щодо домовленостей не піднімати тарифи на послуги теплопостачання до кінця опалювального сезону. 

Відео дня

Вже дев’ятого лютого цього року мери з Асоціації міст України і Уряд підписали «Меморандум про взаєморозуміння». 

Основні пункти цього меморандуму: 

1. Недопущення застосування до кінцевих споживачів комунальних послуг (населення) підвищених тарифів на послуги з централізованого опалення, постачання теплової енергії та постачання гарячої води в опалювальному періоді 2020/2021 року.

2. Забезпечення протягом опалювального періоду 2020/2021 року безперервного надання в населених пунктах України послуг з теплопостачання

3. Забезпечення безперебійного постачання природного газу підприємствам теплопостачання НАК «Нафтогаз України». 

4. Розроблення НАК «Нафтогаз України» та запровадження до 1 вересня 2021 року довгострокових цінових пропозицій для забезпечення сталого рівня цін на природний газ для підприємств теплопостачання.

5. Визначення до 1 жовтня 2021 року джерел та механізмів погашення підприємствами теплопостачання заборгованості за послугу з розподілу природного газу перед операторами газорозподільних систем.

Уряд погодився, що збитки комунальних підприємств, отримані від державного регулювання тарифів на тепло для населення в цьому опалювальному сезоні, будуть компенсовані до 1 жовтня 2021 року. Мінрегіон, Міненерго, НАК, АМУ спільно визначать фінансові джерела для цієї компенсації і розроблять відповідні законодавчі інструменти.

Також Уряд визнав, що проблеми підприємств теплопостачання, які накопичувалися роками в результаті державного регулювання, потребують вирішення на центральному рівні. Уряд гарантує, що фінансування компенсацій для підприємств теплопостачання не перекладатимуть на органи місцевого самоврядування….»

Кінець квітня. Нічого з цього Меморандуму виконано не було крім виконання зобов’язань Асоціацією міст України в частині того, що тарифи для населення на тепло і гарячу воду не зростатимуть до кінця опалювального сезону. З боку Уряду зобов’язання не виконані.   

«Вінницяміськтеплоенерго» й так є «чорною дірою» для бюджету громади: за 2018-2020 роки на це підприємство направлено 476,2 мільйона гривень. При цьому залишилися непокритими збитки на суму 262,3 мільйона гривень за цей же період / Фото: vn.20minut.ua

Місцева влада виконала забов’язання. А Уряд — ні 

Вже з 1 травня мав завершитись строк дії покладання спецобов’язків (ПСО), якими уряд зобов’язував «Нафтогаз» продавати природній газ теплокомуненерго. І по всій країні в містах, де послуга централізованої подачі гарячої води надається весь рік, — її би відімкнули. Бо теплопостачальники лишаються без газу. 

Спецобов’язки потрібно було б скасовувати поступово. Так впевнені в Асоціації міст України. Повна відміна ПСО спричинить відключення централізованої гарячої води і зрив нового опалювального сезону. Оскільки з боргами (а їх загалом понад 63 мільярди гривень по Україні) теплокомуненерго не знайдуть собі нових газопостачальників. І також вони не мають фінансового ресурсу, щоб платити ринкову ціну за газ. Цю позицію АМУ підтримав і профільний Комітет Верховної Ради.

Але поки в Уряді запевняють у тому, що можна укладати договорі на поставку газу навіть з боргами, «Нафтогаз» оприлюднив заяву, що він востаннє встановив ціну газу за ПСО у квітні, а далі запропонував теплокомуненерго купувати газ у своєї дочірньої компанії ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг». Підкресливши, що контракти укладатимуться на комерційних засадах, на умовах попередньої оплати або ж постоплати при наданні банківської гарантії. 

Все, що зробив Уряд для вирішення проблеми, це дав додатково 20 днів на продовження дії спецобов’язків. Відповідно, з 20 травня, коли теплокомуненерго мають заключити нові договори за постачання газу з новими постачальниками і платити їм наперед десятки мільйонів гривень передоплати – а це нереально в нинішніх умовах.

Через недотримання Урядом і Нафтогазом своїх обов’язків у Меморандумі, послугу гарячої води в літній період доведеться зупинити. Далі потрібно буде шукати механізми як розпочати опалювальний сезон в містах.

Свої зобов’язання місцева влада виконала. Через подорожчання газу в січні 2021 року, тарифи на опалення і гарячу воду для вінничан мали б зрости на 42%. Але не зросли.

Своєю чергою прем’єр-міністр Денис Шмигаль 19 травня на засіданні Уряду говорив про те, що потрібно  якомога швидше виконати положення меморандуму з головами міст України. І строк виконання на це — три тижні. 

Засідання Кабміну 19 травня - трансляція » Слово і Діло

— Чекаю пропозиції по законопроектах про погашення заборгованості за різницю в тарифах перед теплокомуненерго. Це дозволить місцевій владі погасити заборгованість за газ і почати працювати з чистого листа, без жодних виправдань про попередників, про уряд,-сказав Шмигаль. 

І тут же додав ще: 

— За роз'ясненням Нацкомісії держрегулювання комунальних послуг зміна газопостачальника можлива, навіть за умови наявності заборгованості за спожитий газ. Прецеденти вже є. Тому, будь ласка, користуйтесь цією можливістю, — сказав прем’єр-міністр.

Але як ми вже писали вище, Нафтогаз через дочірню компанію може поставляти газ лише...по повній передоплаті або при банківській гарантії. Це пряма умова! Тому про які прецеденти говорить прем’єр — невідомо. 

План «Б» є. Але він нереальний для Вінниці

Оскільки «Вінницяміськтеплоенерго» є комунальним підприємством, то гроші за газ міг би платити бюджет громади. Але в умовах пандемії, коли місто платить надбавки медикам, витрачає мільйони на ліки та засоби захисту, це додаткові витрати на ще 29 мільйонів щомісяця.

«Для забезпечення лише послуги гарячого водопостачання в міжопалювальний період 2021 року «ВМТЕ» необхідно щомісячно оплатити близько 15 млн грн за постачання газу, 14 млн грн за його розподіл. Іншого джерела крім фінансової підтримки бюджету Вінницької міської громади у «Вінницяміськтеплоенерго» немає. Але для міського бюджету в нинішніх умовах пандемії і спричиненої нею економічної кризи це вже непідйомні кошти», — пишуть вінницькі чиновники у аналітичній записці.

Вся ця нова криза для нас має такі наслідки: без централізованої гарячої води ми будемо мінімум три тижні. І якщо Уряд не виконає свої забов’язання протягом літа, прописані у Меморандумі, то у 177 тисяч вінничан з централізованим опаленням буде холодна зима, а понад 105 тисяч людей залишаться без гарячої води.  
 

Читайте також:

Маєте депозити та валюту? Не зможете отримати субсидію — рішення уряду

Річний тариф на газ почне діяти з 1 травня. Яким він буде для вінничан?

Що робити, коли сталася біда? Зібрали корисні телефони для вінничан

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (33)
  • Андрей Крук

    Дохайзянувались гы гы гы гав аааааааа и
  • Лидия Черепанова

    До сегодняшнего дня руководство об этом не знали?????? Или на минутку забыли про людей!!!!!!
  • Торон Туй

    Радуйтесь. Скоро значит скрапленый из Гомерики прибудет
  • Аленка Кондратюк

    Все для людей!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:45 З’явився білий бенгальський тигр. Чим ще здивує Подільский зоопарк у новому сезоні? photo_camera 13:45 У Вінниці чоловік з сокирою накинувся на контролера обленерго 13:32 «Колосівські» тхеквондисти здобули дві бронзи на турнірі «Hereya open» в Болгарії 13:20 Де смачно пообідати на Вишенці: огляд бізнес-ланчі і не тільки (партнерський проєкт) Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 12:45 За вбивство продавця трактора хмільничанин сидітиме 15 років 12:21 «Коли в темну пору йшли по траві, іскри сипалися з-під ніг». Спогади про аварію в Чорнобилі photo_camera 12:00 Адреси, де у Вінниці 26 квітня тимчасово не буде світла чи води 12:00 Як знайти роботу в Польщі: поради для українців (Новини компаній) 11:45 Знайшли військових, які переховували вбивць поліцейського з Вінниччини 11:00 Ліквідували ще 950 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 26 квітня 10:00 Сьогодні день пам'яті Чорнобиля. Історія та прикмети 26 квітня 09:44 Чи знаєте історію Чорнобильської катастрофи? Тест від 20minut.ua 09:00 Конференц-зали та коворкінги у Вінниці: де орендувати та за скільки? (партнерський проєкт) 21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up