Щоб Вінниця отримала гарячу воду, тепловикам спишуть борги. Газова криза відкладається?

Щоб Вінниця отримала гарячу воду, тепловикам спишуть борги. Газова криза відкладається?
Понад 100 тисяч вінницьких сімей нині без гарячої води. Якщо уряду і місцевій владі не вдасться знайти вихід з кризи, то без опалення залишаться більше 177 тисяч родин у Вінниці
  • З 20 травня тепловики без газу. Працюють тільки дві котельні на Тяжилові та Малих Хуторах, решта міста без централізованої гарячої води.
  • Крім Вінниці без гарячої води ще 120 міст. До вирішення проблеми з теплокомуненерго долучили ледь не всю верхівку влади в Україні.
  • Щоб вже невдовзі відновити гарячу воду Верховна Рада розгляне закони про списання боргів і компенсації за збитки тепловикам.
  • Однак це не врятує від зростання платіжок на тепло. На скільки зростуть тарифи?

Вінницькі тепловики втратили постачальника газу. Раніше ним був НАК «Нафтогаз України», якого уряд зобов’язав продавати свій ресурс за регульованою ціною. З 20 травня втратила чинність постанова Кабміну, й відтоді «Нафтогаз» пропонує теплокомуненерго нові умови: газ за ринковими цінами та 100% передоплати.

Не маючи грошей на аванс за газ, «Вінницяміськтеплоенерго» зупинило подачу гарячої води. «Вінницягаз» перекриває газовий вентиль. З 22 травня діють тільки дві котельні — на Тяжилові та Малих Хуторах, де є котли, що працюють на брикетах і трісці.

Міський голова Сергій Моргунов у своєму фейсбуку відповів на питання, коли решта Вінниці отримає гарячу воду.

Відео дня

«Уряд не зміг завчасно відрегулювати критичні питання у сфері теплоенергетики. У заручниках опинились люди. Ми зробимо все можливе, щоб в червні відновити гаряче водопостачання для вінничан. Але без змін на рівні держави так довго тривати не може», — пише Моргунов.

Кроки для подолання кризи

За повідомленням Асоціації міст України без централізованої гарячої води, крім вінничан, ще п’ять мільйонів українців, які живуть в 120 містах. Тому Асоціація воліє пришвидшити процес пошуку рішень. 

Минулої п’ятниці, 21 травня, на спільній нараді з урядовцями і президентом України Володимиром Зеленським домовилися, що:

  1. До 30 травня 2021 року НАК «Нафтогаз України» запропонує річні контракти для теплокомуненерго, де ціна газу буде на рівні 8880 грн за тисячу кубів (з ПДВ). Продаж газу буде на умовах післяплати, без застосування штрафів.
  2. «Нафтогаз» звернеться до Державної виконавчої служби щодо зняття арештів з рахунків теплопостачальників.
  3. Незабаром Верховна Рада України прийме закон, яким спишуть борги комунальних тепловиробників за спожитий газ, а також відшкодують заборгованість з різниці у тарифах.
  4. Верховна Рада ухвалить зміни до Бюджетного кодексу, щоб органи місцевої влади могли брати кредити на закупівлю газу для теплокомуненерго.

Попередню домовленість з головами міст України, нагадаємо, уряд ще не виконав. У лютому чиновники підписали меморандум. Місцева влада зобов’язалася не піднімати тарифи на тепло через подорожчання газу, а Кабмін з «Нафтогазом» обіцяли річні тарифи на газ та компенсації збитків для тепловиків.

Тариф на тепло зросте мінімум вдвічі — прогноз

Міністр ЖКГ в 2007-2010 роках, нардеп Олексій Кучеренко прогнозує, що без держрегулювання тарифу на газ для теплокомуненерго тариф на опалення і гарячу воду зросте щонайменше вдвічі.

— На сьогодні для більшості теплокомуненерго, ціна на газ, яка врахована у їхньому тарифі, складає приблизно 4,3 гривні за куб. Оскільки державне регулювання ціни на газ скасовано з 20 травня, «Нафтогаз» запропонував тепловикам нову річну ціну — 8,3 грн за куб. Це майже вдвічі більше, — сказав Кучеренко. — Отож, платіжки в українців зростуть майже вдвічі. Порахуйте самі, якщо за квартиру, площею 60 кв.метрів ви платили близько 2000 грн на місяць, то майбутньої зими ви будете платити 4000 гривень на місяць. Тепер помножте це на шість місяців опалювального сезону і порахуйте, скільки вам доведеться заощадити грошей, щоб пройти цей період

Сплатити зимові платіжки зможуть лише третина українців. Про це заявив голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Експерт каже, що один з представників теплокомуненерго надав йому розрахунки вартості опалення. У прогнозованому тарифі на опалення і гарячу воду закладена нова вартість газу від «Нафтогазу».

— Теплопостачальник зробив висновок, що потрібно підняти вартість своїх послуг на 57%, — сказав Олег Попенко. — Якщо вартість теплової послуги зросте на 30-50%, її сплачувати зможуть тільки 30% споживачів.

Свої висновки, голова Спілки споживачів комунальних послуг, підтверджує січневою статистикою — тоді, після зростання тарифів теплокомуненерго (у Києві - авт.) на 20%, кількість неплатників зросла до 47%. Зазвичай, цей показник сягає 12-15%.

Про те, як виникла проблема з теплокомуненерго і чому восени ми можемо залишитися без опалення читайте в матеріалах рубрики «Газова криза».

 

Читайте також:

У Вінниці включили гарячу воду, але не всім. Перелік адрес

Маєте депозити та валюту? Не зможете отримати субсидію — рішення уряду

Річний тариф на газ почне діяти з 1 травня. Яким він буде для вінничан?

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Павел Прис

    Круто!
    А банки за кредити теж борги  спишуть?
  • Олег Каськов

    А споживачам тепла-боржникам теж спишуть?
  • Александр Двирный

    начнем с того,что кучеренко из секты бабы юли,а закончим тем,что тарифы на отопление,вывоз мусора,горячую и холодную воду,водоотведение... устанавливает местная власть
  • Аліна Вінниця

    тобто- перерахують на рахунки Ахмєтова?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 У терцентрі відновили заняття з психології: навчаються долати стрес у воєнний час 20:28 Дешевше спекти чи купити? Порахували, у скільки обійдеться великодня паска у Вінниці photo_camera 20:11 Ліквідували три канали переправлення військовозобов'язаних через кордон play_circle_filled photo_camera 19:40 «Роби так, щоб тебе порекомендували». «ВінЄвроБуд» провели незвичний майстер-клас для дітей (новини компаній) Від читача 17:22 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 19:15 Дружині та сину загиблого прикордонника Андрія Павлюка вручили орден photo_camera 18:29 Чому тут трапляються ДТП? Розібрали з експертом перехрестя Вінниці з найбільшою кількістю аварій play_circle_filled photo_camera 18:02 Травень-червень без гарячої води: адреси, де проводитимуть ремонтні роботи 17:56 Просто неба у центрі Вінниці відкрили виставку подільських писанок play_circle_filled 17:46 Будівництво на Гоголя: кличуть на чергові слухання по цьому торговельно-офісному центру 17:35 Митці об'єдналися для створення картини на підтримку ЗСУ та встановили рекорд photo_camera 17:15 Не беріть у руки! На Вінниччині розкладають принади з вакциною проти сказу для диких тварин 16:03 Дах не ремонтував, але взяв за це майже 300 тисяч: директору товариства загрожує тюрма photo_camera 15:45 «Мені так добре серед цих мовчазних людей». Жінка прибирає чужі поховання, але не могилу мами play_circle_filled photo_camera 15:18 VinSmart Центр запрошує дітей на творчі майстеркласи до Великодня 14:17 Три учениці здобули перемогу на Міжнародному конкурсі з української мови photo_camera 13:13 Спорт і підтримка ЗСУ. У центральному парку провели забіг з благодійною метою photo_camera 12:10 Вчора внаслідок обстрілів окупантів загинули та постраждали мирні жителі 11:32 На благодійному забігу у Вінниці збирали кошти на квадракоптер 11:02 У Вінниці 20 вулиць без води та світла: адреси та причини відключень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up