Треба електронна віза, щоб в’їхати в ЄС з 2021 року? Фактчек про систему ETIAS

Треба електронна віза, щоб в’їхати в ЄС з 2021 року? Фактчек про систему ETIAS
  • У мережі поширюють інформацію, що у 2021 році змінять безвіз між Україною та ЄС.
  • Вінничанка Анжеліка Малахай пише, що українцям потрібно буде отримувати електронну візу у системі ETIAS для в’їзду в Шенгенську зону.
  • А чи так це? Що це взагалі за ETIAS? Під час пошуку інформації знайшли підтвердження, що інформація про «електронну візу» є фейком

У своєму акаунті в facebook вінничанка Анжеліка Малахай, співвласниця туристичної агенції «Мер-Ка-Ба», написала про зміну системи безвізу між Україною та ЄС:

«Починаючи з 2021 року ми входимо в перелік країн, яким потрібно буде отримувати електронну візу для в’їзду в 26 країн Шенгена», — пише Малахай.

До свого допису вона додала джерело інформації та дописала у коментарях:

Відео дня

«У статті вказано, що віза буде платною і також те, що вона буде видаватися на три роки. Як правило, віза буде видаватися за декілька хвилин, але в деяких випадках можуть розглядати декілька тижнів».

Спробували пошукати інформацію про ресурс www.etiasvisa.com, на який посилається Анжеліка Малахай. Про те, що це сумнівний ресурс писав редактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко ще в березні цього року.

«У інтернеті з’явився доволі дивний портал ETIASvisa.com, що копіює стилістику сайтів ЄС і лише знизу містить згадку про те, що це – комерційний, а не урядовий проект (хоча жодних комерційних послуг він не пропонує і реклами не містить).

Серед іншого цей сайт повідомив... про відновлення візового режиму з ЄС для американців, заявивши, що візи будуть оформлюватися через систему ETIAS.

Низка впливових американських медіа включно із CNN, Newsweek та чиказьким fox32news процитували цю «новину». До спростування довелося долучитися і Держдепу, і посольству ЄС в США. У підсумку американські медіа, як-то CNN, були змушені принести вибачення читачам і виправити найжорсткіші огріхи у своїй новині», — пише Сидоренко.

Разом з тим, він пояснив, чим насправді є ETIAS. Публікуємо скорочену версію матеріалу, а повністю можна прочитати за посиланням

Основна мета візи – дати дозвіл на поїздку, натомість ідея ETIAS – перевірити документи подорожуючого і з’ясувати, чи немає цієї людини у базах даних порушників, потенційних терористів, чи не порушувала вона міграційні правила тощо.

Тому в анкеті будуть запитання на кшталт: чи не скоювали ви кримінальних правопорушень за останні 10 років, які країни ви відвідували в останні роки тощо. Запити до національних баз даних держав-членів ЄС система зробить сама.

2. Україну вважають небезпечною, раз включили в перелік ETIAS?

Ні. Правда полягає в тому, що ці зміни не мають жодного зв’язку саме з Україною. Рівно та сама процедура діятиме, приміром, для громадян США, Канади та Великої Британії (якщо вона до 2021 року таки вийде зі складу ЄС).

Ба більше: те, що на нас пошириться дія ETIAS, означає, що Євросоюз довіряє українським подорожуючим і готовий перевіряти лише їхні паспорти через інтернет – а не оформлювати візи.

3. І все одно поїздки тепер будуть дорожчими?

Певне подорожчання є: доведеться сплатити 7 євро один раз на три роки. Можна було б заперечити, що для сімей з дітьми чи то дитячих туристичних груп сума може видаватися помітною, але ж ні: регуляція про ETIAS робить виняток для дітей до 18 років, їм не потрібно платити збір. Те саме стосується літніх людей віком від 70 років.

Ні, це неправда. Заповнити інтернет-форму раз на три роки — це не складно.

Навіть якщо ви випадково забули про ETIAS та згадали про нього вже в аеропорту чи на автовокзалі, це майже напевно не зупинить поїздку, зареєструватися можна буде також з мобільного. І хоча формально подорожуючим радять проходити авторизацію «за три доби», це є радше перестраховкою.

Досвід аналогічної американської системи авторизації безвізових подорожей свідчить, що у 99% випадків вона дає авторизацію протягом п'яти секунд після введення даних! І є сенс розраховувати, що схожа швидкість буде і у європейської системи».

Прочитати більше про систему авторизації для мандрівників можна за цим посиланням

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ti Tania

    ETIAs for Ukrainians http://bit.ly/2XH07Eg ...with all the information Ukrainians need to travel to Europe at @ETIASnews (Facebook & Twitter)

  • Поpошок

    КгАм
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up